Nečas: Malá skupinka v ODS chce dál svrhnout vládu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 11. 2012 19:52
Rozhovor se znovuzvoleným předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem
Petr Nečas po znovuzvolení.
Petr Nečas po znovuzvolení. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda nyní musí přehodnotit své priority, říká staronový předseda ODS a premiér Petr Nečas.

On sám výsledek, kdy pro něj hlasovalo 59 procent delegátů kongresu, označuje za úspěch: "Považoval bych za neúspěch, kdybych potřeboval druhé kolo."

Druhým mužem strany se stal Martin Kuba, který se chystá být loajálním místopředsedou, ale zároveň "přirozeným oponentem" předsedy. "Úloha 1. místopředsedy je trošku zveličována," hodnotí to Petr Nečas.

Aktuálně.cz: Když jsem se před volbou bavil s delegáty, odhadovali vaši podporu někde mezi 60 a 70 procenty jako trest za prohrané volby. Berete těch 59 procent jako trest?

Musím říct, že jsem počítal s výsledkem mezi 50 a 60. Výsledek považuji za přirozený důsledek současné atmosféry. Považoval bych za neúspěch, kdybych potřeboval druhé kolo. Takže s výsledkem kolem 60 procent jsem spokojený. A vážím si té podpory, protože to zase není jen těsná podpora.

A.cz: Stejná otázka jako pro nového 1. místopředsedu: Budete - teď z vašeho pohledu - tandem, nebo dvouhlavá saň?

Nehrozí ani jedno. Grémium pracuje vždy jako celek. Úloha 1. místopředsedy je trošku zveličována. Mohu to říct jako člověk, který prvním místopředsedou byl a byl i řadovým místopředsedou.

A.cz: Ale vy sám mluvíte o výkonném místopředsedovi...

To ano, ale to je věc, která je přirozená, že jeden z místopředsedů - jeden z těch pěti - by měl být pověřen kompetencí, že zodpovídá za komunikaci s členskou základnou.

A.cz: A měl by to být v tuto chvíli právě 1. místopředseda?

To je otázka další dohody uvnitř grémia. Může to tak být i nemusí. Navíc to jde rozdělit. Je možné mít někoho na komunikaci s členskou základnou, někoho jiného na komunikaci s regionálními a komunálními politiky, někoho jiného na komunikaci s odbornými komisemi.

A.cz: Miroslava Němcová i z řečnické tribuny hovořila o plánu B, tedy zřejmě o vašem nahrazení v nějakém krátkém čase. Věříte v tento plán?

Myslím, že paní Němcová má na mysli svržení vlády, které naprosto nepokrytě malá skupinka v ODS prosazuje.

A.cz: Vsadil byste si na to, že vláda přežije středu?

Já zásadně nesázím.

A.cz: Martin Kuba mluví o tom, že by se měla vláda obměnit a že byste měl změny konzultovat s grémiem ODS. Uděláte to jako premiér?

Vždycky samozřejmě konzultuji každou změnu s grémiem. Na druhé straně je to výsostná pravomoc premiéra. Tak tomu bylo, je a bude.

A.cz: Máte představu, které resorty by se měly obměnit?

Řeknu velmi otevřeně, že neprovádím personální politiku prostřednictvím médií.

A.cz: Měla by se změnit koaliční smlouva a priority vlády? Budete o tom jednat s partnery?

Já považuji za přirozené, že se vláda ve druhé půlce svého mandátu podívá na své vládní programové prohlášení, zda například z hlediska časového jsou některé věci ještě vůbec zvládnutelné. Zda má vláda dost prostoru, i politického, aby prosadila všechny věci, které tam jsou.

A navíc vláda musí vzít v potaz, že v dubnu došlo ke zmenšení koaličního formátu ze 115 na úroveň kolem stovky. To je politická realita a vláda ji musí reflektovat. Z tohoto pohledu je nová akcentace priorit naprosto přirozenou věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy