Nečas leze z hrušky dolů, s Blažkem si naklání část ODS

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
3. 7. 2012 9:15
Vyvažování v ODS: Jihomoravan Pavel Blažek nahradí Západočecha Jiřího Pospíšila
Pavel Blažek míří na resort spravedlnosti.
Pavel Blažek míří na resort spravedlnosti. | Foto: Jan Langer

Praha - V úterý dopoledne jmenuje prezident Václav Klaus nového ministra spravedlnosti. Místopředseda ODS a předseda silné stranické organizace Brno-město Pavel Blažek nahradí Západočecha Jiřího Pospíšila (jehož domovská regionální organizace bude po premiérovi "chtít vysvětlení").

Ministrem se Blažek stane přes to, že před necelými dvěma lety musel odejít z dozorčí rady státních Lesů ČR na přání právě premiéra.

"Ztratil moji důvěru," komentoval to tehdy premiér Petr Nečas, odmítl ale říct podrobnosti. Teď je situace zjevně jiná a soukromé vztahy jdou stranou.

"Politika funguje jinak"

Vlivný člen ODS k tomu říká: "U Petra Nečase je to komplikované. On vždycky vyhrotí vztahy na krev, naběhne si a pak musí lézt složitě z hrušky dolů. Politika prostě funguje trochu jinak."

"Myslíte, že třeba ministra Kubu měl Nečas rád?" odpovídá na námitku o osobních vztazích člověk dobře obeznámený s resortem spravedlnosti.

"Všechno se vyvíjí, život není o tom, co bylo včera," komentuje vztah Nečas-Blažek 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. "Je to dobrá volba. Odborně by to neměl být problém," dodává Sobotka ke kvalitám nového ministra, který je vzděláním právník.

Proti Blažkovi se neozývá ani Pospíšilův domovský region. "Volbu pana Blažka jsem přivítal, komunikace s ním je velmi dobrá. Ze všech zmiňovaných kandidátů je nejlepší, i když laťka je nastavena Jiřím Pospíšilem vysoko," říká místopředseda plzeňské regionální ODS Roman Jurečko.

Hlasy pro předsedu?

Volbou Pavla Blažka by si - kromě vyřešení situace v resortu - zajistil Petr Nečas přízeň silné moravské organizace ODS. Na podzim ho ostatně čeká volební kongres.

O tom, jak je pro Nečase oslabeného dvěma velkými vyhazovy v posledních dvou týdnech (ministra Pospíšila a šéfa pozemkového fondu Radima Ziky) Blažek důležitý, jasně hovoří čísla.

Jihomoravská ODS je s 3,7 tisíce nejsilnějším regionem v rámci celé ODS, oblast Brno-město, které Blažek šéfuje, čítá kolem 1,8 tisíce členů. „Pavel Blažek tam má velmi silnou podporu," dokresluje rozložení sil na jižní Moravě jeden ze zdejších vlivných straníků.

"Je trochu zjednodušené tvrdit, že by šlo přímo jen o hlasy lidí stojících za Pavlem Blažkem. Ale i tak se dá Nečasův krok vyložit," říká vlivný člen ODS.

Ztráty mají vyvážit zisky jinde

Tentýž zdroj dodává: "Podle mě jde prostě o přirozenou podporu Moravy, která je silným a svébytným regionem v ODS. Premiér to moc nekonzultoval, ale myslím, že s Moravou ano, aby souhlasila."

Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Stejný politik na misku vah, která svědčila pro výběr nového ministra, klade i to, že Blažek není "úplně ultraambiciózní typ".

"Petr Nečas je velký taktik, což dokazuje strategie, se kterou jmenoval ostatní ministry," komentuje volbu jeden z jihomoravských vysoce postavených členů strany.

"Jednoduše vyvažuje: přišel o Plzeň, pro klid musí najít jiné spojence," čte současné dění další z vlivných straníků, tentokrát z českých regionů.

O delikátnosti volby a poměrech ve straně hovoří i to, že málokterý z hráčů uvnitř strany chce hovořit na jméno a bez opakovaného ujišťování, že skutečně nebudou citováni.

Kauza Bradáčová a nový ministr

Oficiálním důvodem střídání ministrů v čele resortu spravedlnosti bylo manažerské nezvládnutí ze strany Pospíšila - především s ohledem na rozpočet.

Rychlost odvolání ale vzbudila podezření, že důvodem bylo i něco jiného, například to, aby ministr Pospíšil už nestihl jmenovat pražskou vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou, známou z kauzy Davida Ratha.

Právě jmenování vrchního zástupce bude jedním z prvních kroků, které bude muset nový ministr udělat. Otázka, kdo to bude namísto odvolaného Vlastimila Rampuly, se mezitím zpolitizovala.

Premiér Nečas prohlásil, že o návrhu na jmenování Bradáčové nevěděl, zároveň ale dodal, že Bradáčová měla intenzivní kontakty s Jiřím Paroubkem.

O víkendu přitvrdil šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík a prohlásil, že trvají na jmenování Bradáčové, což vzápětí premiér označil za "politizaci".

"Nejde o jméno. Jen chceme, aby byl respektován návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jako garanta nezávislosti justice," reagoval na to zpětně Gazdík.

Jen krátce po odvolání ministra Pospíšila upozornil nejvyšší státní zástupce sám na to, že už Bradáčovou na jmenování navrhl.

 

Právě se děje

Další zprávy