Nečas: Lessy se začal chovat jako politický aktivista

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 7. 2012 12:01
Premiér kritizoval policejního prezidenta za jeho vystupování v posledních dnech
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Policejní prezident Petr Lessy nakročil podle premiéra Petra Nečase (ODS) k politickému aktivismu.

"Chování Lessyho je neslučitelné s rolí policejního prezidenta, který má vést nestranný a nepolitický policejní sbor," komentoval v úterý předseda vlády Lessyho nedělní prohlášení.

"Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru již jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné," řekl Nečas.

Postupu Lessyho v posledních dvou týdnech prý příliš nerozumí. "Respektive bych řekl, že se obávám, že mu začínám rozumět až příliš dobře," poznamenal.

Výroky premiéra ale znepokojily opoziční ČSSD. "Je evidentní, že celé koalici se nezamlouvá, když policejní prezident a policie jako celek jsou nezávislé na politických tlacích," řekl předseda poslaneckého klubu a stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc. "Dnešní výrok Petra Nečase dokazuje, ze z policejní nezávislosti má ve skutečnosti ODS strach," dodal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle ČSSD začala snaha koaličních stran ODS a TOP 09 o ovládnutí policie. Chtějí do ní dosadit manipulovatelného člověka, který by byl poslušný jejich příkazům, uvedl Tejc. Sociální demokraté oceňují, že se Lessy svých podřízených zastal. Podobně se měl zachovat i ministr vnitra Jan Kubice, dodal Tejc.

Prezidentova výzva

Lessy v neděli vydal prohlášení, v němž své kolegy vyzývá k odolnosti vůči vlivům "veřejně známých, mocných a vlivných" lidí. Policie podle něj musí zůstat apolitická.

Policejní prezident tvrdí, že jeho úkolem je i obrana policejního sboru, pokud dochází k neoprávněným útokům na jeho nezávislost. Policie podle něj nyní stojí "na ostří nože" a může se rozhodovat o její další nezávislosti.

Lessy se ve čtvrtek dostal do sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), když řekl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA a adresoval nevhodné výroky lidem pracujícím na kauze. Ministr telefonát přiznal, tvrdí ale, že jeho obsah byl úplně jiný.

 

Právě se děje

Další zprávy