Nečas: Kdyby se měnil Lisabon, půjdou Češi k referendu

ČTK ČTK
28. 10. 2010 11:35
O případných úpravách smlouvy bude jednat dnes začínající summit EU v Bruselu
Premiér Petr Nečas
Premiér Petr Nečas | Foto: Jan Langer

Brusel - Možné budoucí změny lisabonské smlouvy by obyvatelé České republiky mohli schvalovat přímo.

Pokud by se Evropská unie na úpravě smlouvy shodla a znamenalo by to přenesení pravomocí na evropskou úroveň, pak by Češi o těchto změnách pravděpodobně rozhodovali v referendu.

Novinářům to dnes v Bruselu řekl premiér Petr Nečas.

O případných úpravách "Lisabonu" bude jednat dnes začínající summit EU v Bruselu.

Přenosem pravomocí by podle premiéra bylo dočasné odebrání hlasovacích práv členským zemím, které nebudou plnit rozpočtová pravidla. Právě to je částí návrhů, které chtějí prosadit dva klíčoví členové unie: Německo s Francií.

Konflikt s českou ústavou

Nečas podotkl, že česká vláda má tři právní posudky, podle kterých by takové odebrání práva hlasovat mohlo znamenat konflikt s českou ústavou.

Návrhy se sice týkají jen eurozóny, ale schválit by je musely jednomyslně všechny členské země EU. Eurozonu tvoří 17 z nich, dalších osm se zavázalo do ní vstoupit (ikdy není časově určeno kdy); výjimku mají v tomto smyslu Británie a Dánsko.

Berlín s Paříží kromě pozastavení hlasovacích práv v Radě EU, která sdružuje členské země unie, chtějí také vytvořit trvalý stabilizační mechanizmus zajišťující finanční stabilitu eurozóny. Takový mechanizmus, který by ve spolupráci s MMF v případě potřeby disponoval až 750 miliardy eur, už existuje, ale je časově omezen rokem 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy