Nečas jednal s odbory o snížení mezd. Tabulky zůstanou

Domácí Domácí
26. 10. 2010 11:11
Odbory se k návrhu vyjádří v pátek
Premiér Petr Nečas
Premiér Petr Nečas | Foto: Jan Langer

Praha - Petr Nečas se v úterý sešel se zástupci odborů. Jednal s nimi o tom, jakým způsobem bude vláda řešit snižování mezd ve státní a veřejné správě.

Předseda vlády odborům při jednání navrhl, že vláda nebude pro příští rok měnit složení současných tabulek. Zůstanou nadále tři s tím, že si je rezorty mohou dále upravit podle vlastních potřeb.

Sníží se ale objem platů, a to plošně o 10 procent z celkové částky, dodal Nečas.

Kabinet dále nabídl, že pro roky 2012 až 2014 zůstane zachován objem mzdových prostředků.

K tomu, zda odbory odvolají stávkovou pohotovost, nebo naopak sáhnou k tvrdším krokům, se odboráři po dnešním jednání nevyjádřili. Vládní předlohu, z níž vládou zamýšlené škrty vyplývají, by sněmovna měla projednávat na schůzi, která začíná dnes .

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil uvedl, že není potřeba měnit současný systém odměn. Krok, který vláda v úpravě mezd plánuje, nepovažuje za vstřícný.

Odboráři nyní návrh projednají a své stanovisko podle Zavadila sdělí veřejnosti v pátek. "Věc je stále otevřená," naznačil Petr Nečas, že je s odboráři ochoten vést na dané téma diskusi.

Odborářům se nelíbí návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého se má rozšířit možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy. Návrh počítá i se zrušením číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou, zrušením rozdílu mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm a zavedením smluvních platů do státní správy.

 

Právě se děje

Další zprávy