Nečas je bez letadla, po Rusku létá s podnikateli

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
27. 5. 2013 16:33
Byznysmeni ale přijdou o některé své schůzky v Petrohradu a výstavu Metalobrabotka
Premiér Petr Nečas přijíždí na jedná evropské sedmadvacítky. Snímek ze 7. února 2013.
Premiér Petr Nečas přijíždí na jedná evropské sedmadvacítky. Snímek ze 7. února 2013. | Foto: Reuters

Moskva - Vládní speciál, kterému v neděli cestou z Prahy do Moskvy prasklo sklo v pilotní kabině, stále není opraven.

Premiér Petr Nečas proto bude v cestě po Rusku pokračovat druhým vládním letadlem spolu s podnikatelskou delegací.

S opraveným letadlem se zatím počítá alespoň pro cestu delegace zpět do České republiky.

"Podnikatelé se přizpůsobí programu pana premiéra," řekla Aktuálně.cz mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Podle ní má stroj kapacitu 98 míst. Premiér kvůli podnikatelům - politiky doprovází téměř osmdesát byznysmenů - a právě jejich odlišnému programu nechal vypravit dvě letadla. Pondělní program podnikatelů se ale nakonec kvůli závadě na vládním letadle změní.

"Situace mohla být určitým problémem pro některé podnikatele, kteří měli v Moskvě sjednané schůzky či chtěli navštívit výstavu Metalobrabotka. Také přílet do Sankt Petěrburgu v nočních hodinách není příliš příjemný, původně tam měla mise přistát po 15. hodině," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Milan Mostýn. Program dalších dnů by už měl podle mluvčího pokračovat dle plánu, včetně podnikatelských fór a podpisů dohod.

Airbusu A319 s premiérem na palubě asi v polovině letu do Moskvy praskla vrchní krycí vrstva skla jednoho z oken v pilotní kabině.

Piloti se nejprve chystali na nouzové přistání, nakonec stroj druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě. Nikomu se nic nestalo.

Nečas se sejde s Putinem i Medveděvem

"Včerejší let do Moskvy, kdy nám prasklo přední sklo, určitě nebude patřit mezi moje nejpříjemnější cestovatelské zážitky," uvedl na svém facebookovém profilu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který Nečase do Ruska doprovází.

"Když začaly letušky vydávat pokyny, jak se předklonit a jak se zapřít při nouzovém přistání, tak nebylo v letadle úplně veselo. Naštěstí vše dobře dopadlo a posádka situaci zvládla bez problémů, za což jim patří velký dík," dodal.

Opravu skla podle Růžičkové řeší přímo v Rusku zastoupení společnosti Airbus. Z České republiky do Ruska žádní specialisté neletí. Součástí posádky letadla jsou dva technici.

Při své nynější cestě má Nečas leteckou dopravu hojně využívat. V pondělí jej po setkání s předsedou vlády Dmitrijem Medveděvem čeká přelet na jih do černomořského letoviska Soči, kde by se měl setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Následovat by měl další přelet, a to na sever do druhého největšího města Petrohradu. V příštích dnech čeká předsedu vlády i rozsáhlou podnikatelskou delegaci ještě návštěva uralského Jekatěrinburgu.

Kontrakty za miliardy

Nečase kromě Kuby provází také velká delegace podnikatelů, kteří chtějí s ruskými partnery uzavřít několik kontraktů za miliardy korun.

Výrazným tématem rozhovorů bude nepochybně ruský zájem o podíl na plánované dostavbě jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Jedním z uchazečů o obří zakázku je rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. O zakázku usiluje rovněž japonsko-americká společnost Westinghouse.

Zahraniční obchod mezi Českem a Ruskem v posledních letech roste. Podle nedávného vyjádření ministra Kuby má český vývoz do Ruska velký potenciál růstu, i když zatím do této země míří jen malá část celkového exportu.

Čeští podnikatelé plánují během Nečasovy cesty uzavřít čtyři kontrakty v Petrohradu a jeden v Jekatěrinburgu.

Podle Svazu průmyslu a dopravy se návštěvy zúčastní na 80 zástupců českých firem, které podnikají mimo jiné v oblasti strojírenství, energetiky, chemie, petrochemie, dopravy, úpravy vod, těžby a zpracování ropy, stavebnictví, elektrotechniky a zdravotnictví.

ČR nyní nemá v Rusku velvyslance, když ten dosavadní, Petr Kolář, ve funkci skončil na vlastní žádost loni 31. prosince.

V souvislosti s obsazením velvyslaneckého místa v Rusku se hovoří o jediném československém kosmonautovi a nynějším europoslanci za KSČM Vladimíru Remkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy