Nebudou senátory. Čím tedy?

Martina Macková
2. 11. 2006 9:30
Stonava/Břeclav/Litoměřice - Volby pro ně skončily dřív než pro ostatní. Šest let byli senátory a nyní neuspěli už v prvním kole.

Lidé začali volit více než dříve stranicky a upřednostňují velké strany ODS a ČSSD. Je to však škoda, měli by si uvědomit, že Senát je pojistkou demokracie, shodují se čtyři politici, kteří kandidovali za menší strany.

Senát rozhoduje, i s poraženými z voleb - ČTĚTE ZDE

Radnice nebo podnikání

"I kdybych se stavěl na hlavu, jako politik US-DEU jsem neměl šanci, a navíc neumím prodat výsledky své práce. To je dobré pro zemi, ale neumět se zviditelňovat se ukázalo strategicky špatné pro mě," míní břeclavský senátor Vladimír Schovánek.

Unionista, který byl před vstupem do Senátu od roku 1990 starostou Pohořelic, se do starostenského křesla vrátit nemůže, ve městě volby vyhrála ODS.

Ale "jeho" volba pro Pohořelice, kterou vedl, jedná o koalici a v případě, že uspěje, může být politik místostarostou.

A pokud ne? "Jsem stavební inženýr, ale ten vlak ve stavebnictví mi za ta léta už ujel. Myslím, že bych se věnoval podnikání v jiném oboru," naznačil Schovánek.

Starostou byl a zůstane

Nestraník Ondřej Feber začal starostovat v malé obci Stonava na Karvinsku stejně jako Schovánek v roce 1990 a starostou byl dodnes. A bude jím i nadále.

Jeho křeslo v Senátu obsadí kandidát ČSSD Petr Vícha.

"Budu se dál zabývat regionální politikou, je tady dost práce," říká Feber, jehož kandidátka pro Nestraníky ve Stonavě získala přes 34 procent hlasů a on sám čtvrtinu z nich. Starostenské křeslo má tedy jisté.

Dnes netuší, co dál

To Pavel Janata (KDU-ČSL) je dnes v situaci, že mu zůstala i radnice v Třebíči zavřená.

"Zůstal jsem mimo hru. Zažíváme vlnu popularity ODS a komunisté jsou u nás tradičně velmi silní," říká k souboji o senátorské křeslo, které ve druhém kole vyhrál Vítězslav Jonáš z ODS.

Janata stejně jako jiní kolegové kandidoval na místní radnici. Ovšem z 15. místa kandidátky mandát nezískal, i když dostal čtvrtý nejvyšší počet hlasů mezi spolustraníky z KDU-ČSL.

Končící senátor byl před vstupem do celostátní politiky starostou. Na tento post ho lidé zvolili jako tajemníka radnice. Šéfa úředníků dělal od roku 1990.

"Vystudoval jsem elektrotechnickou fakultu na VUT, ale jsem šestnáct let mimo obor, vrátit se není možné. Nevím, čím se budu zabývat," přiznal Janata. "Politika ale zůstane mezi mými zájmy," dodal.

Bude kázat, jako dřív

Výměna senátorů čeká také obvod Litoměřice, kde evangelického duchovního Václava Bártu, který zastupoval v Senátu Čtyřkoalici, vystřídá  Alexandr Vondra z ODS.

Za práci v Diakonii si ho váží i největší odpůrci
Za práci v Diakonii si ho váží i největší odpůrci | Foto: Ludvík Hradilek

Bárta skončil už v prvním kole dokonce až pátý za komunistou Zdeňkem Duškem a lyžařkou Květou Jeriovou Peckovou.

"Nikdo nečekal, že dopadnu tak špatně. Ale možná to byl i účet za moji práci, kdo ví? Ale spíš si myslím, že jsem se odlišil od ostatních kandidátů v kampani, kde se hrála sudeťácká karta. Dokonce i Vondra si přisadil a ten ví, jak to bylo," říká Bárta.

Právě duchovní se netají svými názory na toto téma. V médiích se například objevil jeho projev v Terezíně, kde řekl, že "stejně jako Židé za války trpěli po válce za zdmi terezínské pevnosti i Němci" a že "čeští dozorci si v mnohém nezadali s gestapáky", což pak musel veřejně vysvětlovat.

"Možná mi to neprospělo," připouští. "Ale také jsem řekl, že nebudu volit jako senátor Václava Klause, protože si nemyslím, že máme dobrého prezidenta," dodal Bárta.

Bárta vede humanitární organizaci Diakonie České církve evangelické a té se bude i nyní věnovat.

Kromě toho začne opět kázat. Stejně jako v roce 1992, kdy se za do kostela vrátil po dvouleté práci ve sněmovně. "Jestli to bude jako minule v Litoměřicích, nevím. Ale  v církvi se uplatním," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy