Ne Kubice, soudce Bureš měl vést vnitro. Nečase odmítl

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová, Tereza Šídlová
20. 4. 2011 6:31
Rekonstrukce nočního jednání vlády: Kubiceho nechtěla TOP 09

Praha - Celkem deset jmen se objevilo při nočním jednání koalice na seznamu lidí, kteří by mohli ve funkci ministra vnitra nahradit předsedu Věcí veřejných Radka Johna.

Favoritem byl podle zjištění Aktuálně.cz místopředseda pražského Vrchního soudu Jaroslav Bureš. Jeho jméno přinesl na jednání premiér Petr Nečas (ODS).

Bureš ale premiérovu nabídku odmítl a selhala i varianta v podobě náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera. Toho pro změnu nechtěl "pustit" ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Bureš nechtěl Nečasovu nabídku detailně komentovat. "Pokud bych takovou nabídku dostal, tak bych ji odmítl, protože už se nikdy nechci vracet ze soudcovských řad do řad vládních," řekl Aktuálně.cz.

Bureš působil jako ministr spravedlnosti ve vládě Miloše Zemana, ve vládě Stanislava Grosse byl ministrem zodpovědným za legislativu a šéfem legislativní rady vlády. Během aféry s Grossovým bytem podal demisi.

VV pro Kubiceho, i když chtěli Mlsnu

Bureš vs. Sazka

Burešovo jméno se objevilo nedávno v souvislosti s loterijní společností Sazka, kterou zmítá boj jak o záchranu společnosti, tak o její převzetí. Klíčové hráče tohoto boje si letos v březnu pozval k výslechu soudce Jaromír Harmach. V rozhodování, v němž jde o miliardy, se podle zjištění Aktuálně.cz angažoval i Jaroslav Bureš, se kterým se kvůli Sazce Harmach sešel. Podle důvěryhodných informací Aktuálně.cz Bureš s Harmachem probíral i možnosti, za jakých by Sazka zůstala v rukou Aleše Hušáka.

Nečas přinesl na jednání jména celkem šesti možných adeptů, mezi nimi byl i bývalý elitní policista Jan Kubice , na kterém se nakonec shodly všechny strany.

Vyjednavači mimo záznam přiznali, že se mluvilo například i o předsedovi Městského soudu Janu Sváčkovi nebo náměstkovi obrany Jiřím Šedivém. Už minulý týden sdělil Aktuálně.cz člen nejužšího vedení ODS mimo záznam, že Nečas hledá Johnovy nástupce právě z okruhu elitních advokátů či soudců.

Nejpřijatelnější pro všechny strany se nakonec ukázal bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, byť i s jeho jménem měla část vyjednavačů problém.

"Původně z této skupiny naši vyjednavači nechtěli připustit žádné jméno, nakonec ale souhlasili s Janem Kubicem. Byla to i jejich úvaha, navrhnout tohoto člověka," uvedl zdroj z vedení Věcí veřejných.

Podle důvěryhodných informací navrhovaly Věci veřejné původně náměstka ministra spravedlnosti a ředitele Sekce předsedy Legislativní rady vlády Petra Mlsnu. Jeho jméno však vyjednavači ODS odmítli.

Kubice vadil TOP 09

Budoucí ministr vnitra Jan Kubice.
Budoucí ministr vnitra Jan Kubice. | Foto: Ludvík Hradilek, Reuters

Pro některé členy grémia ODS bylo Kubiceho jméno převapením, nikdo jej však nezpochybnil.

Naopak proti byla TOP 09, ale její vyjednavači nakonec nechtěli obstruovat křehkou dohodu mezi ODS a Věcmi veřejnými.

"Báli jsme se, že kolem jeho jména bude zbytečně moc povyku a rozdráždí to zejména naše opoziční partnery. Nechtěli jsme však bořit dohody," přiznal jeden z vyjednavačů této strany.

Potíž jménem Dobeš

TOP 09 se naopak během večera snažila rozhádané partnery korigovat. A klíčovou roli sehráli i v případě setrvání ministra školství Josefa Dobeše (VV) ve vládě.

"S tím návrhem přišel během schůzky za premiérem Karel Schwarzenberg, se snahou uvolnit špunty. Rozumím tomu výsledku. V politickém jednání, v takové situaci nemůžu chtít výsledek 10:0. Chystají se státní maturity, ty připravoval Josef Dobeš, zodpovědnost za ně má převzít on," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Odvážný Kubice

Ke Kubiceho nominaci Vondra uvedl, že je to "odvážný a statečný člověk, který sebou nenechá vlát jako třtina ve větru a nebude loutkou v rukou ABL".

Kubiceho jméno na postu nového ministra vnitra se nakonec stalo překvapením i pro jeho partnery v podnikání.

Sám Kubice zatím  s novináři nemluví, veřejné vystoupení chystá až po svém jmenování, které prezident předběžně ohlásil na tento čtvrtek. 

Svým spolupracovníkům bývalý elitní policista nicméně potvrdil, že do vlády skutečně půjde. A to přesto, že tento disident a letitý šéf protimafiánského odboru se nikdy netajil tím, že s politikou nechce mít nic společného.

 

Právě se děje

Další zprávy