NBÚ řeší, jak unikl hovor Topolánka se Sarkozym

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
16. 12. 2008 13:35
Podobný případ z Hradu zatím neřeší
Současný a budoucí předseda Rady EU Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek na summitu EU v Bruselu
Současný a budoucí předseda Rady EU Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek na summitu EU v Bruselu | Foto: Reuters

Praha - Jak mohl uniknout rozhovor mezi Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a proč nebyl v režimu utajení? To nyní začíná zkoumat Národní bezpečnostní úřad.

"Budeme se skutečně zabývat tím, proč dokument nebyl v režimu utajení," potvrdil Aktuálně.cz Lubomír Prchal z NBÚ.

Zatímco ale tento rozhovor pozornost úřadu upoutal, jiné přepisy jednání, které se dostaly na veřejnost, NBÚ neřeší.

Chladným úředníky nechává například přesný přepis rozhovoru prezidenta Václava Klause se šéfem frakce zelených v Evropském parlamentu Danielem Cohn-Benditem ze začátku prosince tohoto roku. Mezi prezidentem Klausem a členy Konference předsedů Evropského parlamentu při ní doško k diplomatické roztržce.

Jak jednání s evropskými politiky plynulo a co si při něm všichni řekli, si Klaus vyvěsil přímo na svých internetových stránkách. Přečíst si to může prakticky kdokoliv.

"Tak tohle zatím NBÚ nezkoumá. A jestli se tím bude někdy zabývat, to nevím," řekl Aktuálně.cz Lubomír Prchal.

Budeš šéfem východní Evropy, sliboval Sarkozy

Před pár dny to byl veliký mezinárodní skandál. Týdeník Reflex uveřejnil několik pasáží z rozhovoru Nikolase Sarkozyho s Mirkem Topolánkem v Paříži. Rozhovor se odehrál koncem října a nikdo neví, kdo a jak ho vynesl.

Z textu, který Reflex přinesl, mimo jiné vyplývá, že se Sarkozy snažil tlačil na to, aby jeho země i nadále šéfovala Středomořské unii. To znamená skupině, ve které spolu jednají státy Evropské unie a země okolo Středozemního moře.

Z úst Sarkozyho přitom přitom neplynuly věty, které by bylo možné označit za diplomatické.

"Víš, co to je, být sám proti všem těm Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám," cituje francouzského prezidenta Reflex.

Sarkozy také slíbil, že podpoří Česko ve východní Evropě. "Zůstaneš předsedou východní Evropy. Potřebuješ mne," řekl Topolánkovi podle Reflexu.

Český premiér na téže schůzce prosadil, že český zástupce může sedět jako člen francouzské delegace ve Washingtonu při jednání skupiny G20 o světové finanční krizi.

Citlivý dokument šel ke spoustě lidí

Ministerstvo zahraničí nejprve autentičnost záznamu zpochybňovalo. Šéf resortu Karel Schwarzenberg se ale nicméně později za únik citlivého dokumentu veřejně omluvil.

Stenografický záznam rozhovoru totiž zřejmě unikl právě z ministerstva zahraničí. Národní bezpečnostní úřad proto bude nyní zkoumat, jestli ministerstvo neporušilo zákon. Pokud se zjistí, že měl být dokument v nějakém stupni utajení, ministerstvu hrozí pokuta.

Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít | Foto: Tomáš Adamec

Podle ředitele NBÚ Dušana Navrátila ale nebude úřad zjišťovat,  kdo z úředníků citlivý dokument vynesl, tím se zabývá samotné miniterstvo zahraničí.

Už nyní je ale jasné, že viníka se vypátrat nepodaří.

"Dokument šel poměrně širokému spektru lidí," vysvětlila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. "Najít člověka, který to poslal dál, je skoro nemožné, to by se musel sám přiznat," dodala.

Člověk, který odstartoval mezinárodní diplomatický skandál, tak trestu pravděpodobně unikne.

 

 

Právě se děje

Další zprávy