Gazdík chce odložit hlasování STAN o spolupráci s Piráty. Lhali nám, tvrdí

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 10. 2020 15:48
Lídr STAN ve Zlínském kraji Petr Gazdík, který je také místopředsedou hnutí, kritizuje jednání Pirátů, dvojblok ve Zlínském kraji nevytvořili. Piráti zástupcům STAN podle Gazdíka při povolebním jednání lhali, nakonec se podle něj přiklonili ke koalici, kterou chce vítězné ANO sestavit s Piráty, ODS a ČSSD.
Petr Gazdík.
Petr Gazdík. | Foto: Jakub Plíhal

"Naštvalo nás to, byl jsem v pondělí v Praze na vyjednávání s vedením Pirátů, kde nám bylo přislíbeno, že celostátní politika se projeví ve Zlínském kraji a Piráti nás budou brát jako preferovaného partnera. Na základě i toho jsme se rozhodli, že nepřijmeme nabídku ANO a nepůjdeme do koalice s ANO a tím nevystrnadíme Piráty z koalice. Že budeme postupovat férově a Pirátům o této nabídce řekneme a dáme najevo, že pro nás je prioritnější být v koalici s nimi, o čem svědčila i nabídka na post hejtmanky (pro Piráty), kterou bychom podporovali," uvedl Gazdík.

Původně se v médiích objevila informace o tom, že Gazdík navrhne vedení STAN, aby hnutí na celostátní úrovni s Piráty vůbec nespolupracovalo. To ale následně popřel. "Pouze jsem na základě vyjednávání ve Zlínském kraji požádal o to, aby Celostátní výbor STAN odložil hlasování o zahájení spolupráce s Piráty," prohlásil.

Podle jedničky krajské kandidátky Pirátů Hany Ančincové upřednostnila strana v kraji politické cíle před křeslem hejtmana. "Pro nás je prioritou, abychom prosazovali náš program a hledali co nejlepší koaliční shodu bez ohledu na to, jak se STAN spolupracujeme na celostátní úrovni. Pro nás je v tomto případě prioritou regionální úroveň, má to jiné vazby. Je mi líto, že jsme pana Gazdíka zklamali. Myslím si, že to spíše řekl v nějakém emočním sledu a teď by mluvil jinak," řekla Ančincová .

Předseda STAN Vít Rakušan nevidí důvod, proč by mělo hnutí na čtvrtečním jednání celostátního výboru odložit hlasování o další spolupráci s Piráty. "Je to trochu vypjatá situace v jednom kraji. Spolupráce v 11 dalších krajích s Piráty po krajských volbách je velmi dobrá," řekl Rakušan.

Uvedl, že na jednání má nyní hnutí 24 hodin včetně zasedání předsednictva, které bude celostátnímu výboru předcházet. Výbor se má vyjádřit k variantám postupu před sněmovními volbami roku 2021.

Koalice proti Čunkovi

Ve Zlínském kraji ve středu pravděpodobně oznámí ANO, Piráti, ODS a ČSSD vznik společné koalice, řekli nezávisle na sobě zástupci ANO a Pirátů. Od 17 hodin mají všechny čtyři subjekty naplánované společné jednání ve Zlíně, po něm by vytvoření koalice mohly oficiálně oznámit. Z 45 křesel v zastupitelstvu by jich koalice měla 24.

Ančincová ve středu řekla, že Piráti vytvořili pro vyjednávání dvojblok s ODS. Společně podle ní odmítají spolupráci s dosavadním lidoveckým hejtmanem Jiřím Čunkem. Lidovci přitom ve středu vyzvali Piráty, STAN a ODS k vytvoření funkční koalice, která by měla 26 křesel v zastupitelstvu.

Hnutí ANO ve volbách v kraji získalo 19,08 procenta hlasů, druzí lidovci 18,62 procenta. Oba subjekty mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli, šestá je ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.

 

Právě se děje

Další zprávy