Návrh na zvýšení platů ústavních činitelů se zadrhnul

ČTK ČTK
21. 11. 2012 13:36
Vládní návrh zkritizovala opozice i justice, jednat se znovu bude až 4. prosince
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci z rozpočtového výboru ve středu přerušili projednávání vládního návrhu na zvýšení platů ústavních činitelů.

Vrátit se k němu chtějí až 4. prosince, aby měli čas na pozměňovací návrhy. Vládu zkritizovali za to, že předložila pět variant zvýšení platů. Předlohu zkritizovali i přítomní zástupci justice.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa varoval, že pokud parlament přijme neústavní řešení platů ústavních činitelů nebo nepřijme nic, hrozí lavina žalob ze strany soudců. Soudci by mohli žádat doplatky svých platů až tři roky zpátky a soudy by jim zřejmě vyhověly.

Plat ústavních činitelů se podle zákona odvozuje od průměrného platu v nepodnikatelské sféře. Baxa argumentuje tak, že Ústavní soud již dříve rozhodl, že platy soudců se nemají snižovat a že jejich snížení pod trojnásobek uvedeného platu je protiústavní.

Důvody jsou politicko-populistické, míní Baxa 

Čtyři z pěti vládou navržených variant přitom počítají se zvýšením pod trojnásobek, pouze nejvyšší varianta počítá se zvýšením na trojnásobek platu.

Baxa navíc upozornil, že Český statistický úřad uveřejňuje od roku 2009 dva takové údaje, které se liší asi o 1400 korun. V případném soudním sporu by podle něj mohl každý soudce podle své úvahy rozhodnout, ke které výši by se přiklonil.

Jak také řekl, důvody, proč vlády zasahují do platů, jsou čistě politicko-populistické, i když je vlády odůvodňují stavem ekonomiky. "Jsou to laciná, prázdná a pokrytecká gesta bez efektu," prohlásil Baxa.

Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník poukázal například na to, že soudci nemají možnost si přivydělávat, že se jim neproplácejí přesčasy nebo že třeba na školení musí jezdit vlastním autem.

Místopředsedkyně výboru Helena Langšádlová (TOP 09 a STAN) ale některé Baxovy argumenty odmítla. Řekla mimo jiné, že jde o otázku celkové solidarity ve společnosti a že úspory vzniklé touto cestou by se neměly podceňovat.

Vládní návrh reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil ustanovení zákona týkající se soudcovských platů. Parlament platy předloni snížil o čtyři procenta, to ale Ústavní soud u soudců zrušil. Vláda tak navrhla do roku 2014 platy politiků zmrazit a soudcům se stanovily vyšší základny pro výpočet příjmu pro loňský rok a pro období od letoška do roku 2014. I to ale Ústavní soud odmítl.

Podklad pro další diskusi

Vláda nechala rozhodnutí o výběru vhodné varianty na poslancích. Nejnižší možnost počítá s platem na úrovni 2,51násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, nejvyšší počítá až s trojnásobkem. Navýšení by bylo shodné pro všechny kategorie ústavních činitelů, tedy i pro soudce.

"Je pravda, že vláda nám to neusnadnila," řekl zpravodaj Vladislav Vilímec (ODS). Alfréd Michalík (ČSSD) označil postup vlády za alibistický. Nezařazený poslanec Pavel Bém doporučoval vrátit návrh vládě k přepracování. Podle Václava Votavy (ČSSD) by si poslanci neměli sami určovat platy, ale měl by to dělat někdo jiný. Vyslovil se také pro to, aby při souběhu funkcí pobírali funkcionáři pouze jeden plat, jako je tomu například u poslanců, kteří jsou současně ministry.

Náměstek ministra práce Petr Šimerka řekl, že vláda bere návrh jako podklad pro další diskusi, které se nebrání a vítá ji. Podle něj je možné považovat všechny navržené varianty za přijatelné.

 

Právě se děje

Další zprávy