Návrh na zrušení poplatků žije, dál ho poslala opozice

Eva Benešová
31. 3. 2009 16:48
Návrh na zrušení poplatků je ve 2. čtení, nyní bude jednat zdravotní výbor

Praha - Poslanci pustili dva návrhy na zrušení regulačních poplatků do druhého čtení. Nyní zákony projednají výbory, rozhodující hlasování přijde za několik týdnů ve třetím čtení.

Autorem prvního návrhu je Moravskoslezský kraj, druhého komunistická strana. Pokud by některý z nich prošel celým schvalovacím procesem, budou zrušeny všechny 30 korunové platby za návštěvy v ordinacích a recepty, 60 korunové za den hospitalizace i 90 korunové za návštěvu pohotovosti.

"Je prokázáno, že poplatky nemají regulačních charakter. Pacientů na některých odděleních přibylo. Zaznamenali jsme nevoli občanů a slíbili jim, že je zrušíme," odůvodnil hejtman kraje Jaroslav Palas (ČSSD).

Koalici k zamítnutí návrhu ČSSD chybělo šest hlasů. Zdrželi se lidovci Ludvík Hovorka a Jiří Carbol, s opozicí hlasovaly poslankyně demokratických zelených Věra Jakubková a Olga Zubová. Koalici naopak podpořil Jan Schwippel, který minulý týden pomohl svrhnout Topolánkův kabinet.

Socialisté se pokusili zrušit poplatky už třikrát. Nejblíže byli v prosinci, kdy se hlasovalo o návrhu Davida Ratha na jejich částečné zrušení. Poslanci totiž souhlasili s pozměňovacím návrhem komunistů, který měl zrušit úplně všechny regulační platby. Zákon ovšem vrátil Senát s pozměňovacím návrhem, který poslanci nakonec přijali.

Tento kompromisní návrh začne platit od zítřka. Osvobozeny budou děti do 18 let od všech plateb v ordinacích lékařů. Současně jim a lidem nad 65 let klesne ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

Zruší se i poplatky za recept v tom případě, že lék bude dražší, než 30 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy