Návrh Bémova křídla neprošel, šéf ODS se volí na 2 roky

Kateřina Eliášová
5. 12. 2008 22:11
Někteří navrhovali, aby se v neděli vedení zvolilo jen na rok
Kongres ODS: Mirek Topolánek
Kongres ODS: Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nic se nemění. Nové vedení ODS, které v neděli zvolí účastníci právě probíhajícího kongresu, bude mít dvouletý mandát.

Neprošel totiž návrh pražského poslance Jana Bürgermeistera, jenž delegátům navrhoval, aby schválili mandát pouze na rok. Jednoletý mandát požadovali i členové středočeského regionálního sněmu a některé oblastní sněmy.

Přechodné ustanovení ale kongresu nedoporučila podpořit výkonná rada strany a delegáti ji uposlechli.

ODS stále nezná způsob, jak vyloučit Tlustého

Debata o jednoročním mandátu ovšem nebyla jedinou změnou stanov, o níž se diskutovalo. Na program se dostal i návrh na snazší vylučování členů ODS.

Návrh podala pražská organizace. Počítal s tím, že podnět k vyloučení by oblastní rada dala výkonné radě ODS. Ta by posléze o případném vyloučení rozhodla.

Kongres ODS: Poslanečtí rebelové Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel (zleva doprava) jdou na kávu
Kongres ODS: Poslanečtí rebelové Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel (zleva doprava) jdou na kávu | Foto: Ondřej Besperát
 

Vedení strany totiž v současnosti nemá mechanismy, jak vyloučit z partajních řad ty, kdo hrubě poruší stanovy a program strany.

Naposledy se tak podle mnohých členů strany provinil poslanec Vlastimil Tlustý, když se stal "volavkou" v reportáži televize NOVA. Ta měla odhalit nekalé praktiky politiků. V síti nakonec uvízl mladý poslanec Jan Morava, který sbíral na své kolegy kompromitující materiály.

Tlustý ODS i její poslanecký klub odmítá opustit. Zákonodárci strany tento týden odsouhlasili takovou změnu jednacího řádu klubu, který Tlustého umožní vyloučit.

O jeho odchodu z klubu se bude pravděpodobně hlasovat už příští úterý.

Přímá volba předsedy? Zamítnuto

Delegáti také hlasovali o tom, zda bude napříště možné volit předsedu a místopředsedy strany přímou volbou. Volit by tak mohl každý člen ODS.

Navrhl to bývalý hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. Výkonná rada ODS byla proti, stejně se rozhodli i delegáti sjezdu.

 

Právě se děje

Další zprávy