Návrat Čunka do vlády neschvaluji, řekla Kuchtová

vk
3. 4. 2008 19:11
Pro místopředsedkyni Zelených je audit jen únik
Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová
Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - První místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová tvrdí, že být ona ministryní v současné vládě, kvůli návratu Jiřího Čunka by odešla.

"Nechci kritizovat naše ministry," řekla ve čtvrtek předsedkyně Republikové rady zelených v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce.

"Informaci o návratu pana Čunka jsem vzala na vědomí. Což ovšem neznamená, že bych jí jakkoli schvalovala," dodala.

Podle jejího názoru by však slibovaný odchod ministra za Stranu zelených z vlády byl adekvátní reakcí v situaci, kdy se Jiří Čunek do vlády vrací, ale nesrovnalosti v jeho financích stále nebyly objasněny.

Více zde: Zelení: Pokud z vlády odejde Schwarzenberg, jdeme také

Zároveň se Kuchtová domnívá, že finanční audit Čunkova rodinného hospodaření, na kterém se dohodli premiér Topolánek, Jiří Čunek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, je pouze úniková cesta a ne dostatečné řešení.

Dodává ovšem, že návrat Jiřího Čunka do vlády není natolik významným problémem, aby jej musela řešit na svém sobotním zasedání Republiková rada SZ.  "Je mnoho významnějších problémů ve vládě," zakončila Kuchtová.

Buď kaminony nebo zelení 

Jedním z témat, kterým se Republiková rada naopak zabývat bude, je plnění priorit, které si strana stanovila při vstupu do vlády.

Za stěžejní téma považuje Dana Kuchtová problematiku dopravy. Zároveň přiznává, že ne všechny cíle, které Strana zelených slíbila svým voličům při vstupu do vládní koalice, se jí podařilo splnit.

Čtěte také: Zeleným klesají preference, nedostali by se do sněmovny 

Jedním z bolavých míst je podle místopředsedkyně SZ financování výstavby silnic a železnic, pro které chtěla strana získat přibližně stejně velké finanční obnosy. V současné době je poměr 3:1 ve prospěch silnic, což je horší než před nástupem zelených do vlády, uznala Kuchtová.

Výsledkem jednání ministrů dopravy a životního prostředí je návrh zákona, který by zakazoval kamionů vyjíždět na silnice během víkendů. Pokud by návrh prošel parlamentem, vstoupil by v platnost od začátku roku 2009.

Dana Kuchtová tvrdí, že tento návrh je pro Stranu zelených natolik stěžejní, že pokud by pro něj nehlasovali poslanci koaličního partnera, tedy strany ODS, a další jednání nevedla k uspokojivému výsledku, mohlo by neschválení zákona vést až k odchodu ministrů za SZ z vlády.

Více o Daně Kuchtové: Kuchtová připustila kandidaturu proti Bursíkovi

 

Právě se děje

Další zprávy