Náskok ODS je minimální. Jen procento

Petr Holub
16. 5. 2006 12:00
Praha - ČSSD může slavit. Agentura STEM dnes zveřejnila, že na ODS ztrácí jen procento. Znamená to totální převrat v prognózách. Uvnitř: PREFERENCE a VOLEBNÍ SPECIÁL.
Současný a bývalý šéf ČSSD -  Paroubek a Zeman - demonstrovali o víkendovém sjezdu jednotu strany.
Současný a bývalý šéf ČSSD - Paroubek a Zeman - demonstrovali o víkendovém sjezdu jednotu strany. | Foto: Ondřej Besperát

Zlepšení jedné strany o čtyři procenta může zapůsobit o to silněji, že dosud nikdy nebyla předvolební situace tak vyrovnaná. Dva týdny před volbami nelze vyloučit byť jedinou z pěti variant možných koaličních vlád.

Volby mají navíc další dva primáty.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

STEM před volbami

Strana Voličská
podpora
ODS 26,7 ČSSD 25,2 KSČM 13 Zelení 7,1 KDU-ČSL 5,4

ODS vyhraje volby s 26 procenty, sociální demokraté ale budou mít jen o procento a půl méně. Komunisté dostanou 13 procent, tedy stejně jako dvě další strany - lidovci a Zelení - dohromady.

Právě tak vyšel průzkum z počátku května, o jehož přelomových výsledcích informoval s předstihem on-line deník Aktuálně.cz, a který dnes v poledne publikovala společnost STEM.

Proti dubnovému průzkumu stejné společnosti si sociální demokraté polepšili o čtyři procenta, Zelení si o tři procenta pohoršili a lidovci šli o procento nahoru.

Průzkum tak poprvé naznačil, že sociální demokracie může ohrozit dosud suverénní postavení ODS. Poprvé od počátku roku, kdy vyrostly preference Zelených, se také objevila možnost, že obě levicové strany přece jen mohou obhájit většinu ve sněmovně.

Volební preference ještě nejsou volební prognózou, protože počítají s nerozhodnutými voliči. STEM, který se dotazuje více než 1600 občanů, nebude už žádnou další průzkum do voleb publikovat. Své prognózy ještě zveřejní Faktum Invenio a CVVM.

(ph)

Zkuste si volby nanečisto!

Poprvé v historii vstupuje KSČM do voleb jako strana s koaličním potenciálem, když povolební spolupráci na úrovni tiché podpory připustil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Poprvé také mohou ve volebních výsledcích hrát roli většinové prvky. Volební reforma z roku 2001 významně snižuje počet mandátů, které se přidělují stranám se ziskem pod patnáct procent hlasů. V roce 2002 se efekt nedostavil, protože všechny strany měly přes 14 procent.

Nyní je více než pravděpodobné, že při přepočítávání mandátů zmíněná reforma zlepší výsledek levicových stran o pět procent.

Pět procent mezi levicí a pravicí

Příklad, který lze po volbách očekávat: ODS získá 32 procent hlasů a porazí sociální demokraty o čtyři procenta. Bude povolána sestavit vládu, osloví lidovce a zelené. Nebude mít však šanci získat většinu ve sněmovně, pokud komunisté překonají laťku 15 procent.

A když bude mít KSČM dokonce 20 procent, mohou vládnout sociální demokraté s tichou podporou komunistů.

Modelová situace ukazuje, jak i relativně malý počet hlasů - 5 procent ze čtyř milionů očekávaných voličů - na účtu jedné strany může rozhodnout volby.

Konečný výsledek se proti prognózám může o pět procent zmenit třeba v posledním předvolebním týdnu. "To se může stát," potvrzuje ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Proto se také politici snaží nevyloučit pokud možno žádnou alternativu z povolebních koalic.

Procenta, která rozhodnou o Topolánkovi

Volby mohou dopadnout pěti různými způsoby.

Foto: Tomáš Daněk
MODELOVÉ VARIANTY koaliční spolupráce naleznete níže v článku.

Základní varianta, zhruba odpovídající dosavadním průzkumům, počítá s koalicí ODS, KDU-ČSL a zelených. Zájem na ní bude mít především šéf ODS Mirek Topolánek, který by neúspěchem přišel o postavení ve straně.

Pro Topolánka by byla ještě lepší varianta, kdyby volební zisk ODS a lidovců dohromady narostl o pět procent. Pak budou mít tyto strany bezpečnou většinu ve sněmovně (zhruba o pět hlasů).

Může se ale naopak stát, že proti současnému stavu přijde ODS o dvě procenta hlasů ve prospěch ČSSD. Pak by Česká republika opět čelila patové situaci a velkou koalici s Paroubkem by jistě domlouval Topolánkův nástupce.

Pokud přijde ODS dokonce o čtyři procenta ve prospěch sociálních demokratů, stane se suverénním vítězem ČSSD, která bude moci rozhodovat o budoucích koalicích - jako po volbách v roce 2002, navíc s větší převahou.

Při pohledu zprava by byla nejhorší již zmíněná varianta, kdy si komunisté polepší o pět procent proti základním předpokladům. Pak dostane Paroubek šanci sestavit menšinovou vládu.

Proč Paroubek nemá rád Bursíka

Z porovnání variant je možné pochopit současné ostré výpady předsedy sociálních demokratů Paroubka proti šéfovi zelených Martinu Bursíkovi.

Podle dosavadních prognóz ČSSD volby nevyhraje. V takovém případě může sestavit vládu jen s pomocí komunistů. Teprve kdyby byl výsledek lepší, bude možné podat Bursíkovi opět ruku a složit vládu se zelenými a lidovci.

ODS je k zeleným zákonitě mírnější už dnes. Pro Topolánka však může být podpora Bursíka jedinou šancí, jak sestavit vládu, a tím politicky přežít. Pokud ovšem volby vyhraje suverénně, se zelenými se bavit nebude.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Malí ztrácejí

Překvapit může nový volební systém.

Dosavadní prognózy favorizovaly celkem jednoznačně koalici, kterou by složila ODS s lidovci a se zelenými. Například poslední výzkum společnosti Factum Invenio jí přiděluje o 10 procent víc než oběma levicovým stranám.

Situace však nebyla tak jednoznačná, jak se zdálo.

Způsob, kterým se přepočítávají hlasy voličů na poslanecké mandáty, omezuje zisk malých stran. Důležitou hranicí je zmíněných 15 procent - která strana dostane méně, velmi pravděpodobně přijde o mandáty, na které by měla nárok při čistě poměrném systému.

Nejhůře jsou na tom strany, které nepřekročí hranici 7 až 8 procent: Mohou dostat za jedno procento hlasů pouze jedno poslanecké křeslo. Takové pravidlo může v současných volbách postihnout lidovce i zelené.

Mladí konzervativci vs. ČSSD.
Mladí konzervativci vs. ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Více než 15 procent hlasů zajišťuje stranám alespoň dva mandáty za jedno procento hlasů. To je hlavní výhoda komunistů.

Pokud má strana přes 25 procent hlasů, může na tom být ještě o něco lépe, například se třiceti procenty může získat až 70 poslanců.

Průzkum STEM, o němž jako první informoval on-line deník Aktuálně.cz, potvrzuje vyrovnané zisky ČSSD a KSČM na straně jedné, a ostatních partají na straně druhé. Tato varianta preferuje možnost menšinové vlády sociálních demokratů s tichou podporou KSČM.

Pět modelových variant koaliční spolupráce:

ODS 35 % ČSSD 23 % KSČM 15 % KDU-ČSL 12 % zelení 10 %
   
ODS 32 % ČSSD 28 % KSČM 15 % KDU-ČSL 10 % zelení 10 %
   
ODS 30 % ČSSD 30 % KSČM 15 % KDU-ČSL 10 % zelení 10 %
   
ODS 32 % ČSSD 28 % KSČM 20 % KDU-ČSL 8 % zelení 7 %
   
ODS 28 % ČSSD 32 % KSČM 15 % KDU-ČSL 10 %

zelení 10 %

 

Právě se děje

Další zprávy