Násilník Vrba je zpět v politice, znovu řídí buňku ČSSD

Martina Machová Martina Machová
9. 2. 2011 18:15
Někdejší strážce Paroubkových mítinků vede místní organizaci v severočeské Libčevsi
Karel Vrba na setkání s voliči ČSSD
Karel Vrba na setkání s voliči ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Libčeves, Praha - Muž, který musel před parlamentními volbami odejít ze sociální demokracie, je zpět.

Straníci ze severočeské Libčevsi přijali kontroverzního funkcionáře Karla Vrbu opět za člena, a nejen to. Dokonce z něj udělali předsedu místní stranické buňky.

Aktuálně.cz to potvrdilo hned několik na sobě nezávislých zdrojů, obeznámených s poměry v Ústeckém kraji.

"Je to pravda, prověřoval jsem to," řekl posléze Aktuálně.cz člen krajského výkonného výboru Roman Houska.

Vrba se mohl vrátit díky tomu, že jej strana kvůli jeho násilnické minulosti nevyloučila a jen díky tlakům špiček ČSSD, včetně někdejšího předsedy Jiřího Paroubka, opustil stranu dobrovolně.

"Nemůžu vám to potvrdit," reagoval na dotaz Aktuálně.cz Karel Vrba. "Zeptejte se pana Vrby," odmítl se k věci jakkoli vyjadřovat místopředseda libčeveské ČSSD Kamil Ferenc.

Deník Aktuálně.cz v prosinci roku 2009 o Vrbovi napsal, že byl v minulosti několikrát odsouzen za násilné trestné činy. Naposledy v roce 2006 za loupež, výtržnictví a ublížení na zdraví.

Na konci téhož roku Vrba složil své funkce a opustil ČSSD.

"Je to pro ČSSD správný krok," zhodnotil tehdy rozhodnutí někdejší předseda severočeské ČSSD Petr Benda. "V celkem krátké době jsme se dokázali s kauzami vypořádat, odešel z funkcí a nyní i z ČSSD. Svědčí to o politické vyspělosti," dodal.

Dnes celou věc nechce příliš komentovat. "Je to věcné rozhodnutí místní organizace," řekl Aktuálně.cz s tím, že informaci slyší od redakce prvně.

Jako veskrze negativní pak vnímá informaci o návratu Karla Vrby nový předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera. "Nerozumím tomu," reagoval na informace o návratu někdejšího straníka..

"Už jsem v minulosti řekl, že pokud byl někdo odsouzen za násilné trestné činy, nemá ve veřejném životě ani ve straně co dělat," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy