Naprosté lži a nesmysly, kvóty jsem nepodpořil, píše členům ČSSD Poche. Nesmí do vlády, opakuje Hrad

Radek Dragoun Radek Dragoun
23. 5. 2018 13:37
Europoslanec Miroslav Poche v dopise spolustraníkům představil své vize, které by chtěl jako šéf české diplomacie prosazovat. Za naprosto zásadní považuje pevné zakotvení v jádru Evropské unie a v Severoatlantické alianci.
Europoslanec Miroslav Poche.
Europoslanec Miroslav Poche. | Foto: DVTV

Praha - Možný budoucí ministr zahraničí Miroslav Poche napsal svým spolustraníkům dopis, ve kterém představuje, co by bylo jeho prioritami v čele české diplomacie. Za naprosto zásadní považuje pevné zakotvení v jádru Evropské unie a v Severoatlantické alianci.

Prezident Miloš Zeman skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka Pochemu vyčítá, že v Evropském parlamentu podporoval migrační kvóty. To však europoslanec jednoznačně odmítá a trvá na tom, že je nikdy nepodpořil a nehlasoval pro ně. "Jedná se o naprosté lži a nesmysly," napsal v dopise, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Poche na svém blogu v roce 2015 uvedl, že by Česko určitý počet uprchlíků na základě kvót přijmout mělo. "Vnímám složitost kompetenční debaty, samostatnosti azylové politiky každé unijní země, nicméně počet 525 osob považuji za symbolické humanitární gesto, kterému by se Česká republika neměla vyhýbat," napsal tehdy.

Poche se však nyní v dopise straníkům brání, že jeho slova byla vytržená z kontextu. "Dezinformační média zneužívají v tomto ohledu jediný příspěvek na mém osobním blogu z roku 2015, a to navíc zcela vytržený z kontextu. Realita mé práce v Evropském parlamentu byla a je zcela opačná," obhajuje se.

Zároveň zdůrazňuje, že lidé ze zemí sužovaných konflikty naši pomoc potřebují. "Nemůžeme zůstat lhostejní k utrpení lidí v zemích postižených konfliktem, ale musíme si otevřeně přiznat rizika, která pro Evropu představuje neregulovaný příliv migrantů. Nemůžeme v žádném případě brát na lehkou váhu obavy občanů v některých evropských zemích včetně té naší," napsal Poche.

Podle něj je jedinou cestou, jak tento problém vyřešit, efektivní chránění vnější hranice a stabilizování těch zemí, odkud migranti do Evropy přichází.

Naopak kriticky se Poche vyjádřil k Izraeli, který je významným partnerem Česka. "Politika současné (izraelské) vlády vede i s pomocí Spojených států, a to zejména s ohledem na přesun amerického velvyslanectví do Jeruzaléma, k faktickému zostření izraelské války na domácí frontě a k prohlubování nepřátelství vůči Izraeli v muslimském světě," napsal s tím, že taková politika není pro mezinárodní stabilitu a bezpečnost příliš produktivní.

"Nekritická podpora politiky současného vedení v čele s premiérem Netanjahuem ze strany některých zemí, mezi něž patří i Česká republika, tak paradoxně Izraeli příliš nepomáhá," dodal Poche.

Tuto pasáž už na Twitteru ostře zkritizoval Ovčáček, když napsal: "ČR je upřímným přítelem Izraele. A proto se nikdy nesmí stát členem vlády nepřítel Izraele, který svou nenávist vyjádřil dokonce písemně."

Poche se také vyjadřuje ke vztahům s Moskvou a k ukrajinské krizi. "Pouze jednotný a konzistentní hlas evropských zemí bude mít dostatečnou sílu efektivně čelit ruským zájmům i hybridní ruské hrozbě. V žádném případě si nemůžeme dovolit Rusko ignorovat či se k němu stavět a priori nepřátelsky," píše spolustraníkům. 

V závěru dopisu Poche vysvětluje, proč by sociální demokracie měla vstoupit do vlády s hnutím ANO za podpory komunistů. "Účast ve vládě nám umožní i přes nepříznivý volební výsledek z října minulého roku ukázat voličům, že nejsme stranou, jejíž jedinou náplní činnosti je sice mnohdy správný, ale nikdy ne samospasitelný boj proti oligarchům," napsal.

Poche je nominandem ČSSD na ministra zahraničí. Prezident Zeman se však již vyjádřil, že této volbě není nakloněn. Sociální demokraté však na jeho jménu prozatím trvají.

Vnitrostranické referendum ČSSD o vstupu do vlády začalo v pondělí a hlasovat se bude až do 14. června. Svůj hlas může odevzdat více než 17 500 sociálních demokratů. Aby bylo referendum závazné, musí se ho zúčastnit alespoň čtvrtina straníků. Očekává se těsný výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy