Napětí s Ukrajinou nekončí, teď jde také o velvyslance

Tereza Šídlová
18. 5. 2011 16:30
Ukrajina vyčkává se schválením nového českého velvyslance v Kyjevě
Čeští diplomaté na náhrávce při údajné špionáži.
Čeští diplomaté na náhrávce při údajné špionáži. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česko-ukrajinské napětí nemusí skončit ani po vzájemném vyhoštění diplomatů.

České ministerstvo zahraničí už týdny čeká na ukrajinské potvrzení nového českého velvyslance v Kyjevě.

To, jestli český kandidát dostane v Kyjevě tzv. agrément, tedy potvrzení o svém působení, případně jak dlouho se na něj bude ještě čekat, ukáže, jak daleko může diplomatická "válka" mezi Ukrajinou a Českem zajít.

Podle české diplomacie má být spor důsledkem udělení českého azylu exministrovi Ukrajiny Bohdanu Danylyšynovi.

Prázdné místo v Kyjevě

"Ministerstvo nekomentuje proces schvalování velvyslanců do doby, než je skončený. Každá země má své diplomatické zvyklosti," komentoval situaci ohledně potvrzení nového velvyslance na Ukrajině mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Čeští diplomaté dodávají nejisté "uvidíme". Podle informací Aktuálně.cz má novým velvyslancem  být současný ředitel odboru bezpečnostního resortu politiky Ivan Počuch.

Jméno českého ambasadora na Ukrajině měla česká vláda navrhnout společně s Petrem Gandalovičem, který je novým velvyslancem v USA. Zatímco Gandalovič zamíří i s diplomatickým potvrzením do USA už tento pátek, ukrajinské místo zůstává stále prázdné.

Velvyslanecké křeslo v Kyjevě je přitom prázdné už déle než rok. V lednu 2010 z mise odešel po aféře s udělováním víz velvyslanec Jaroslav Bašta.

Danylyšynovy aktivity

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už minulý pátek, tedy v den, kdy Ukrajina vyhostila dva vojenské pracovníky české ambasády v Kyjevě, řekl, že vypuzení diplomatů je velmi pravděpodobně odvetou za udělení azylu bývalému ukrajinskému ministru hospodářství Bohdanu Danylyšynovi.

Tuto verzi potvrzují i další diplomatické zdroje. Podle nich mělo jít o dlouho připravovanou akci, v níž měla ukrajinská strana angažovat provokatéry.

Zřejmě nemusí být náhoda ani to, že vyhoštění českých diplomatů přišlo ve stejný den, kdy bývalý ukrajinský ministr oznámil, že v Praze zakládá nevládní organizaci Ukrajinská evropská perspektiva, která má usilovat o politické změny v jeho domovině, například změny v ústavě.

To, že právě tento Danylyšynův krok česko-ukrajinským vztahům nepomohl, svědčí i jeho středeční slovní "zpátečka". ČTK řekl, že jeho aktivita nemá politické ambice - a že nechce být opoziční silou "v exilu".

"Nejsme opoziční organizace. Chceme spolupracovat se všemi politickými sílami na Ukrajině a napomáhat politickým stranám a hnutím, aby pochopily současnou Evropu a svět," řekl ve středu bývalý ukrajinský ministr.

Diplomati na YouTube

"Pokud dostane pan velvyslanec Počuch agrément, bude se pohybovat ve velmi obtížném prostředí, jeho hlavním úkolem bude pokusit se zmírnit dopady této roztržky," řekl Aktuálně.cz místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Minulý pátek ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo, že vyhošťuje pracovníky české ambasády v Kyjevě. Důvodem má být vojenská špionáž. Ukrajinci si navíc dali záležet, aby celá věc měla náležitou pozornost.

Na internetovém kanálu YouTube se objevily záběry Čechů, které měly jejich nestandardní diplomatické počínání dokazovat. Praha reagovala vzápětí. V úterý vyhostila zástupce ukrajinského zastupitelského úřadu v Praze.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy