Náměstkem Babiše má být proslulý auditor Wagenknecht

ČTK ČTK
19. 1. 2014 21:34
Je známý i díky odhalení miliardových nesrovnalostí v ROP Severozápad.
Lukáš Wagenknecht.
Lukáš Wagenknecht.

Praha - Prvním náměstkem budoucího ministra financí Andreje Babiše by se mohl stát auditor Lukáš Wagenknecht, známý mimo jiné z odhalení miliardových nesrovnalostí v Regionálním operačním programu Severozápad nebo auditů problematických zakázek v ústecké Krajské zdravotní. Informoval o tom dnes server Česká justice.

Dohodu o budoucím obsazení postu zatím žádný z aktérů nepotvrdil.

"Nemluvím o postu. Ale na ministerstvo ho přivedu, je jedním z mých poradců na finance," cituje server kandidáta na ministerský post Babiše.

"Já chápu, že se na takové věci ptáte, ale zatím řešíme úplně jiné věci než personální otázky," uvedl Wagenknecht s tím, že je v radě ekonomických poradců zaměřujících se na veřejnou správu, státní službu, řízení a audit.

Podle Babiše je posílení interních auditů vybudováním silného týmu na ministerstvu jednou z jeho priorit. "Nejde jen o evropské peníze, ale o veřejné rozpočty vůbec. Ty tady pořádně nekontroluje nikdo," poznamenal šéf hnutí ANO.

V loňském roce Wagenknecht vedl interní audit v pražském dopravním podniku, kde zpracovával podrobný audit dostavby trasy metra A. Vedení ho ale na konci října propustilo. Vytklo mu mimo jiné, že ve zprávě pro představenstvo byly faktické chyby. Podle Nadačního fondu proti korupci bylo ale Wagenknechtovo vyloučení účelové.

Profesní praxi zahájil Wagenknecht jako interní auditor ministerstva vnitra, poté byl inženýrem kvality a interním auditorem společnosti Foxconn a následně vedoucím útvaru Interní audit na Regionální radě regionu soudržnosti Střední Čechy a dále manažerem interního auditu ve společnosti Deloitte Audit. V letech 2009 - 2013 byl zvolen viceprezidentem Českého institutu interních auditorů, připomněl server Česká justice.

 

Právě se děje

Další zprávy