Náhrada za Kuchtovou: Zlatuška, nebo Růžička

Petr Holub, Kateřina Eliášová
12. 10. 2007 11:30
Jsou i další jména, ale mají malou šanci
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství se vybírá ze dvou jmen. Vedle senátora Jiřího Zlatušky je nově favoritem rektor Vysoké školy chemicko technologické Vlastimil Růžička.

Podle informací, které Aktuálně.cz získalo z několika nezávislých zdrojů, nemají ostatní kandidáti faktickou šanci.

O nominaci Zlatušky nebo Růžičky musí rozhodnout Strana zelených, ostatní koaliční strany nemají s navrženými akademiky problémy. "Oba kandidáty znám, podle mého názoru vědí, co je třeba dělat a s kým by chtěli spolupracovat. Jsou způsobilí tuto funkci vykonávat," říká například za lidovce Michaela Šojdrová.

Rektoři a manažeři

Padesátiletý Jiří Zlatuška řídil na přelomu století brněnskou Masarykovu univerzitu. Podařilo se mu rozšířit nabídku studia a také investice do výzkumu.

Stejným výsledkem se může pochlubit o osm let starší Vlastimil Růžička, který vede Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. V jeho éře posílila největší chemická univerzita střední Evropy spolupráci s průmyslem.

Danu Kuchtovou stály místo evropské fondy
Danu Kuchtovou stály místo evropské fondy | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Na rozdíl od Zlatušky, který je senátorem a radním v Brně, však Růžičkovi chybí zkušenosti z politiky.

Poté, co ministerské křeslo odmítla ústecká rektorka Iva Ritschelová, jsou Zlatuška s Růžičkou jedinými kandidáty, které by akceptovala Česká konfederace rektorů, Akademie věd i Rada vlády pro výzkum a vývoj.

Svůj zájem o nejvyšší funkci ve školství zatím nepotvrdili: "Odpovím až ve chvíli, kdy dostanu nabídku od premiéra," řekl například Zlatuška v Českém rozhlase 6.

Možnost nástupu do vzdělávacího resortu však ani nevyloučili.

Outsideři od Zelených

Nová jména se začala hledat poté, co premiér Mirek Topolánek odmítl Dušana Lužného, kandidáta republikové rady Zelených, náměstka někdejší ministryně Dany Kuchtové.

PŘIPOMEŇTE SI: Kuchtová už není ministryní školství. Rezignovala

"Musí jít o personální diskontinuitu, nikoliv kontinuitu," reagoval na doporučení Bursíkovy strany premiér s tím, že také Lužný je odpovědný za problémy v resortu.

Lužný má z pohledu Zelených výhodu v tom, že je předsedou jejich krajské organizace v Brně. Jako o možné náhradě ze stranických kruhů se hovoří o Evě Tylové, která při loňských volbách vedla kandidátku Zelených v Plzeňském kraji a dnes je náměstkyní ředitele České inspekce životního prostředí. Má nevýhodu, protože nemá zkušenosti se školstvím, ani s čerpáním evropských fondů.

Týden na rozhodnutí

Právě evropské fondy stály místo Danu Kuchtovou, když proti jejímu plánu, jak čerpat 60 miliard korun na podporu výzkumu revoltovali rektoři i akademici.

Především univerzity se obávají toho, že se nepodaří slíbené peníze využít k tomu, aby se zlepšila úroveň tuzemského výzkumu.
Příštího ministra čeká obtížný úkol domluvit s rektory a akademiky, do kterých ústavů by mělo jít nejvíc peněz. Svůj plán musí konzultovat i se zástupci průmyslu a nakonec ho prosadit v Bruselu.

Na splnění úkolu bude mít půl roku a proto verdikt o novém ministrovi spěchá.

Podle informací Aktuálně.cz chtějí Zelení navrhnout nového ministra do konce příštího týdne poté, co jména kandidátů projedná předsednictvo strany a poslanecký klub.

ODS tolik nespěchá, protože ministerstvo dnes řídí z pozice první náměstkyně její členka Eva Bartoňová.

"Všichni chápou, že podruhé se v osobě ministra splést nelze. Proto nejde o dny, ale o správný výběr," řekl jeden z významných úředníků ministerstva.  

 

Právě se děje

Další zprávy