Nagyová zůstává v ODS, Praha 13 ji ze strany nevyloučí

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
19. 8. 2013 19:42
Oblastní sdružení mělo Nagyovou vyloučit na návrh regionální rady.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obviněná Jana Nagyová zůstává členkou ODS. Oblastní sdružení Prahy 13, kam spadá, ji na pondělním jednání ze svého středu nevyloučilo.

Deníku Aktuálně.cz to sdělil pražský zastupitel a člen oblastního sdružení David Zelený, podle kterého by takový postup odporoval stanovám strany.

K vyřešení situace kolem Nagyové vyzvala občanské demokraty z Prahy 13 regionální rada v čele s exprimátorem Bohuslavem Svobodou. Rada doporučila, aby byla Nagyová kvůli obvinění buď přímo vyloučena, nebo se jí alespoň pozastavilo členství.

To však podle Zeleného podle stanov není možné. "Nevím, proč nám něco takového navrhovali. Toto je věc místní organizace, oblastnímu sdružení to nepřísluší," uvedl Zelený.

Místní sdružení už vydalo stanovisko, že v případě Nagyové bude ctít presumpci neviny a pouze ji vyzvalo, aby členství sama zvážila. Kromě místního sdružení by členku mohla odvolat také výkonná rada ODS. V obou případech by ale Nagyová musela porušit stanovy.

Někteří občanští demokraté z Prahy 13 se navíc netají tím, že se jim nelíbí způsob, jakým by měla Nagyová skončit. "Paní Nagyovou jsem viděl asi dvakrát v životě, prakticky ji neznám. Ctím presumpci neviny a jsem proti vylučování kohokoliv, demokratická strana by to neměla dělat," řekl Zelený.

Zelený by podle svých slov váhal i nad pozastavením členství. "Pokud by se něco takového mělo dělat kvůli obvinění, tak by se to mělo týkat víc lidí. Stejná pravidla musí platit pro všechny," dodal Zelený.

Podobný názor má i poslanec David Vodrážka z Prahy 13, který je však v zahraničí a na rozhodování se tak nemohl podílet. "Dokud nebyla odsouzena, je nevinná. Stejně jako celá řada jiných 'kádrů' ODS," napsal svůj názor Vodrážka.

Má skončit Nagyová? Ať skončí i Svoboda

Mezi obviněné členy ODS patří právě bývalý primátor Svoboda, který k vyhazovu Nagyové vyzval. Policie jeho a několik dalších exradních za ODS viní kvůli prodloužení smlouvy na systém Opencard.

Vodrážka dodal, že by uvítal, kdyby Nagyová členství ve straně pozastavila sama. Zásah "shora" přirovnal k chování KSČ v roce 1968. Chybí už prý podle něj pouze "odsuzující dopisy z fabrik, hutí a šachet".

Nagyová ovšem podle informací deníku Aktuálně.cz na výzvu, aby sama pozastavila členství, nereagovala.

Někdejší pravá ruka expremiéra Petra Nečase se měla podle vyšetřovatelů podílet na poskytování trafik poslancům, je zahrnuta také v případu sledování Nečasovy manželky vojenskou rozvědkou. Přes měsíc byla Nagyová držena ve vazbě, aby nemohla ovlivňovat svědky. Propuštěna byla 19. července.

V průběhu vyšetřování vyšel najevo blízký osobní vztah Nagyové a Nečase. Ten svou partnerku po propuštění z vazby zaměstnal jako asistentku.

Minulý týden ve straně musel skončit také zákulisní hráč Tomáš Hrdlička a poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří odmítli společně s klubem hlasovat proti Rusnokově vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy