Naděje na nižší daně skomírá. Politici k dohodě nemíří

Petr Holub
3. 10. 2008 9:52
Začíná poslední dějství reformy veřejných financí
daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V politickém zákulisí se rozhoduje, zda se od ledna většině zaměstnanců zvýší, nebo nezvýší daně.

A podle zjištění deníku Aktuálně.cz to nyní vypadá, že všichni občané s platem do 20 tisíc měsíčně či rodiny, kde manželé dohromady berou 20 až 40 tisíc, odvedou státu víc než letos.

Vláda, její kritici a opozice se podle dnešních postojů nejsou schopni domluvit, jak tuto chybu reformních zákonů změnit.

Stovky nahoru, stovky dolů

Pokud občané sledují dění ve sněmovně a počítají, vypadá v rodině, kterou daňová rozhodnutí nejvíc zasáhnou, takto.

Dělník, který živí čtyřčlennou rodinu z hrubého platu 30 tisíc, pevně věří, že projde vládní návrh, jak současný zákon opravit a daně v příštím roce změnit. Proti letošku by na tom vydělal každý měsíc 300 korun.

Ještě by tak unesl pozměňovací návrhy, které prosazuje Vlastimil Tlustý s pomocí některých poslanců ODS. Měsíčně by na nich vydělal dvě stovky.

Ovšem pokud se platný zákon schválený loni v srpnu nezmění ani podle vlády, ani podle Tlustého, přijde proti loňsku měsíčně o 400 korun.

Kalousek chudým, Tlustý bohatým

Jednání o daňových sazbách prošlo minulý týden přes první hlasování a teď ho má ve sněmovně na pořadu rozpočtový výbor. Zatím zkoumá novelu sepsanou ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Kalousek a spolu s ním celá vláda by chtěli, aby sazba daně z příjmu neklesala na 12,5 procenta, jak stojí v platném zákoně, ale zůstala na letošních 15 procentech. Občanům se to stejně vyplatí, protože zároveň neklesnou daňové slevy o osm tisíc korun na osobu, naopak se o 1,5 procenta sníží sociální pojistné.

Kalouska pověřila k sepsání novely koalice, když loni uznala kritiku rebela Tlustého. Právě on upozornil, že reforma veřejných financí v roce 2009 daně z příjmu zvýší.

Tlustý však není s Kalouskovým návrhem spokojen ani dnes. Na rozdíl od něj chce zachovat sazbu ve výši 12,5 procenta. A pokud by se daňová sleva snížila jen o necelých pět tisíc, vydělají na tom prakticky všichni s výjimkou bezdětných a svobodných, kteří berou těsně nad 10 tisíc měsíčně.

Rozdíl mezi Kalouskovým a Tlustého návrhem je v tom, kdo na změnách víc vydělá. Kalouska by měli podporovat zvláště lidé s platem pod dvacet tisíc korun měsíčně, Tlustého ti, co mají nad 40 tisíc.

Opoziční nezájem

V této chvíli je nejvíc pravděpodobné, že se na původní verzi nic nezmění. Ani Kalousek ani Tlustý totiž nemají pro svůj plán podporu.

"Pokud se nezačne mluvit o tom, jak zvýšit daňovou progresi, my se hádek o daňových sazbách účastnit nebudeme. Raději po volbách 2010 změníme celý systém," odmítá oba návrhy místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kalousek zachovává progresi, která byla zavedena v lednu 2008. Tlustý daňovou progresi dále snižuje a reálná sazba daní u chudších poplatníků se tak dále blíží k sazbě pro bohaté.

Čekání na Doktora

Tlustý svůj hlas vládnímu návrhu nedá zcela jistě: "Kalouskova antivarianta je vyloučena," potvrdil na dotaz Aktuálně.cz.

Stejný názor mají i poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel. "Kalouskovu variantu vylučuji," říká například Schwippel. Tři poslanci jsou dostatečně silní, aby vládní návrh zablokovali. Jejich postoj navíc mohou podpořit i další sociální demokraté.

Raninec i Schwippel dokonce nevylučují, že připraví vlastní návrh, na kterém by se shodla celá koalice, sám Tlustý nic připravit nechce: "Můžeme se vrátit k výsledkům Doktorovy komise, která několik kompromisů navrhla," připomíná práci poslanců ODS z počátku roku.

Pod vedením Michala Doktora sepsali několik alternativ ke Kalouskovu návrhu.

Kdyby se zachovala sazba 12,5 procenta, Tlustý by podle vlastních slov neměl potíže s tím, že se daňové slevy pro dospělé sníží ze současných 24 840 korun na dvacet tisíc. Změnu by však měl navrhnout sám Doktor.

Tlustý připouští, že celý spor o daně se zpolitizoval a dopady pro občany nebudou příliš viditelné. "Při daních na rok 2009 jde z devadesáti procent o politiku, jen z deseti procent o faktické efekty pro ekonomiku a domácnosti," říká občanskodemokratický rebel.

Doktor: Nic nepředložím

Představitelé ODS však návrat k výsledkům Doktorovy komise odmítají. Předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř předem odmítl, že bude s rebely vyjednávat. Oživit "svou" komisi nechce ani Michal Doktor.

"Žádný pozměňovací návrh předkládat nebudu," vyloučil možnost dohody s Tlustým.

Doktor je spokojen s tím, že ODS na ministerstvu financí protlačila změnu, podle níž se sociální pojistné sníží o 1,5 procenta a ne o pouhé procento, jak původně navrhoval Kalousek.

Podle Doktora jsou jakékoli další změny útokem na rozpočet a na vládní koalici. Tlustý ovšem neradí, aby se zhoršila bilance rozpočtu.

Dosud platná varianta z reformy veřejných financí by v příštím roce snížila státní příjmy o 10 miliard. Kalouskův návrh ubírá 20 miliard a zhruba o stejnou částku by rozpočet přišel, kdyby sněmovna přijala zmíněný návrh Doktorovy komise.

 

Právě se děje

Další zprávy