Náčelník generálního štábu Picek míří do diplomacie

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
29. 4. 2012 7:00
Ministr Schwarzenberg potvrdil i nového velvyslance při EU Martina Povejšila
Vlastimil Picek.
Vlastimil Picek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, který v červnu opustí nejvyšší armádní post, míří do diplomacie.

Že se má Picek v rámci letošní obměny velvyslanců ujmout vedení některé z českých ambasád, potvrdil Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

"Myslím, že by byl vhodný kandidát, byl voják i diplomat," uvedl ministr a vicepremiér vlády. Na dotaz, zda o Pickově angažmá uvažuje, odpověděl: "Ano, ještě nevím kde."

Na rozdíl od náměstka ministra obrany Jiřího Šedivého, který zůstane i ve svém diplomatickém angažmá u armádních záležitostí - bude totiž velvyslancem při NATO -, se Picek má zřejmě stát "běžným" ambasadorem.

Podle zdroje blízkého diplomacii se mluví o tom, že by se Picek stal velvyslancem ve Slovinsku. Tam je ale současný ambasador teprve třetím rokem. Obvyklá doba střídání velvyslanců je čtyři roky.

Náročný Afghánistán

Obměna ale může letos čekat i jednu z nejnáročnějších českých misí přímo s českou vojenskou účastí, a to v Afghánistánu, kde od dubna 2010 působí bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Petr Pelz. I jeho předchůdce na postu v Kábulu Jiří Nekvasil v neklidné zemi strávil dva roky, tedy poloviční dobu, než je v diplomacii obvyklé.

Sám Picek Aktuálně.cz vzkázal, že o jeho budoucím pracovním angažmá rozhodnuto není.

"Zatím nevím, do které oblasti po ukončení vojenské kariéry zamířím a kde budu působit. Doufám však, že získám práci, kde budu moci nejen uplatnit dosavadní zkušenosti, ale také že tato práce bude zajímavá a kreativní," zprostředkovala Pickova slova mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Média minulý týden informovala o tom, že Picek skončí v armádě k 30. červnu. Jeho odchod do vojenského důchodu byl původně plánovaný až na říjen, současný velitel armády si ale údajně přál svůj odchod urychlit.

Doma sedět nebudu

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Právě načasování Pickova odchodu také nasvědčuje jeho angažmá v diplomacii, velvyslanci se obvykle střídají v létě.

"V každém případě doma rozhodně sedět nehodlám," dodal už jen Picek, který má za sebou dlouholetou kariéru v armádě. V minulosti také vedl vojenskou kancelář prezidenta Václava Klause.

Hlava státu má ostatně také ve jmenovacím procesu nových českých ambasadorů poslední slovo, na návrh ministerstva zahraničí se souhlasem vlády diplomaty schvaluje.

Pickovým nástupcem má být Petr Pavel, který je dnes jeho zástupcem.

Přesun z NATO do EU

Schwarzenberg v rozhovoru Aktuálně.cz také poprvé potvrdil informaci, že novým českým velvyslancem v EU bude diplomat a současný šéf české mise při NATO Martin Povejšil.

"Ano," řekl na dotaz Aktuálně.cz Schwarzenberg.

Povejšil patří dlouhodobě k nejužšímu vedení ministerstva zahraničí, kde pracuje od začátku 90. let. V minulosti působil například jako velvyslanec ve Španělsku nebo Chile, za vlády Mirka Topolánka, tedy když už byl jeho šéfem Schwarzenberg, zastával vysokou pozici politického ředitele ministerstva.

Povejšil se angažoval také ve snahách umístit americký radar v Česku, byl jedním z českých vyjednavačů, kteří ladili příslušné smlouvy s USA, ty však nakonec spadly ze stolu.

 

Právě se děje

Další zprávy