Nábor černých duší do ČSSD: Sobotka slibuje, že zasáhne

Martina Machová Martina Machová
11. 6. 2010 14:05
První místopředseda ČSSD navíc nabádá straníky, odstřihnout se od Horáčka
Foto: Martina Machová

Praha - Velmi rozporuplné informace vydávají sociální demokraté ke čtvrteční schůzi stranické buňky v Litoměřicích, na které došlo k pokusu o nábor černých duší do strany.

Zatímco tiskové oddělení Lidového domu popírá, že by se stalo něco nekalého, vedení strany chce na sever Čech vyslat důkladnou kontrolu.

Deník Aktuálně.cz dění kolem schůze popsal v podrobné reportáži. Účastníci náboru dosvědčili, že byli kontaktováni přes Facebook s tím, že když přijdou, dostanou 300 korun.

PR oddělení ČSSD přesto rozeslalo mediím tiskovou zprávu podepsanou Janem Szántó, ve kterém odmítá, že šlo o pokus o hromadný nábor. Szántoa centrála ČSSD označuje za předsedu místní organizace.

Podle internetových stránek ČSSD je ovšem místním lídrem Petr Hošek. Že se nic nezměnilo, potvrdilo Aktuálně.cz hned několik litoměřických členů. Hošek sám nebere telefon.

Sobotka: Pošleme na sever kontrolu

Situací na severu je znepokojen i statutární místopředseda Bohuslav Sobotka. "Jsem o tom informován z médií a hned jsem požádal předsedu ústřední kontrolní komise Martina Starce, aby se tím komise důkladně zabývala," řekl deníku Aktuálně.cz.

Navíc chce na sjezdu sociální demokracie předložit vlastní návrh stanov, aby podobné aktivity už nebyly na půdě sociální demokracie možné.

"Konkrétně šesti měsíční lhůtu od registrace zájemce o členství po okamžik kdy může být do strany přijat, a aby byl stanoven procentuelně počet členů, kolik může být přijato na jedné členské schůzi," avizoval své záměry.

Pokud by podobné praktiky v severních Čechách pokračovaly, nevylučuje, že by navrhl předsednictvu strany přeregistraci tamních straníků.

Socialisté na severu Čech by se měli vypořádat i se samotným Tomášem Horáčkem. "Myslím, že je důležité, aby mu všichni sociální demokraté v ústeckém kraji dali najevo, že není vhodné, aby se pohyboval v blízkosti sociální demokracie," dodal.

Horáček to zařídí

"Na programu schůze bylo schválení kandidátky do komunálních voleb. Dále bylo součástí programu přijetí 3-4 členů na základě usnesení Ústřední kontrolní komise, která doporučila jejich přijetí," píše se přesto v tiskové zprávě ČSSD.

"V pokročilejším čase někteří účastníci schůzi opustili a tak byl dán pokyn přepočítat všechny přítomné, aby se ověřilo, zda je schůze nadále usnášeníschopná. Přepočtem se zjistilo, že počet účastníků je nižší než vyžadují Stanovy. Proto byla schůze ukončena a na další body programu již nedošlo," pokračuje vyjádření.

Lidový dům dal navíc prostor k vyjádření i exčlenovi Tomáši Horáčkovi, který z ČSSD odešel poté, co vyšlo najevo, že je odsouzený k podmínce za jízdu bez řidičského oprávnění. V současnosti je tento děčínský podnikatel obžalován z dvou podvodů.

Vedle toho je spojován s organizováním náborů po celém kraji a "bučení" na předvolebních debatách. Tisková zpráva tvrdí, že schůze se účastnil jako host, protože je předsedou organizace Mladých sociálních demokratů v Děčíně.

Foto: Martina Machová

Na limuzínu prý nelákal

"Na včerejší schůzi Místní organizace ČSSD Litoměřice jsem nikoho neorganizoval, žádný nábor členů jsem neprováděl, nikomu jsem nenabízel peníze za účast na schůzi ani jízdu limuzínou," uvedl podle ČSSD Tomáš Horáček.

Novinářům ovšem tvrdil něco jiného. „Já nahoru také nemůžu. Už nejsem člen," rozprávěl před restaurací. Tvrdil, že je přítomen jen jako sympatizant a že v místní organizaci má přátele.

Před schůzí naváděl příchozí do sálu, přičemž držel v rukách svazek vyplněných přihlášek do strany.

S oficiálním vyjádřením Lidového domu se ovšem neshodují další vlivní sociální demokraté.

Například děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna žádá, aby došlo k přeregistraci všech severočeských sociálních demokratů. Sám chce začít u své děčínské organizace u lidí, kteří se stali členy počínaje 1. lednem 2008.

"Uvažuji o tom už déle. To co se stalo ve čtvrtek, jen podtrhuje," uvedl Aktuálně.cz. Foldyna patří mezi socialisty, kteří po volebním fiasku ČSSD volají po hlubších změnách.

"Proč nezačít se sebereflexí právě u nás na severu Čech. Toto jsou důsledky, musíme popsat příčiny a ty jsou mimo jiné i ve stanovách," konstatoval.

Prověřit čtvrteční události hodlají i další místopředsedové strany. "Nemám k tomu dostatek informací. Musí se to prověřit a určitě se tím budeme zabývat," reagoval na zjištění novinářů Lubomír Zaorálek.

"Jestli je to tak, tak je to velice nešťastné," dodal. Podle něj by se případem mělo zabývat již příští stranické grémium.

 

Právě se děje

Další zprávy