Na vnitro jako náměstek míří bývalý elitní policista

Martina Machová Martina Machová
5. 12. 2013 12:10
Někdejší šéf finanční policie Vladimír Zimmel odešel do civilu po reformě Ivana Langera.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - V trojkoalici se začaly už i oficiálně rozdělovat ministerské resorty a sociální demokraté chtějí povolat jako svého náměstka na ministerstvo vnitra někdejšího šéfa finanční policie Vladimíra Zimmela.

Deníku Insider to potvrdilo hned několik na sobě nezávislých zdrojů z Lidového domu a mezi nimi i takových, které patří do úzkého okruhu kolem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Vladimír Zimmel od policie odešel v roce 2008. Rok předtím tehdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer fakticky rozprášil jeho tým, když od ledna 2007 sloučil útvar expertů na finanční kriminalitu s protikorupční policií. (Insider připomíná, že Langer to udělal jako ministr "první" Topolánkovy vlády, která úřadovala bez důvěry vyslovené Sněmovnou.)

Sám Vladimír Zimmel nechce otázku své budoucnosti jakkoli komentovat. "Nezlobte se, ale zatím to nechám bez komentáře," reagoval na dotaz, zda jej někdo z Lidového domu s nabídkou oslovil. Podobná reakce přišla také od Milana Chovance, který by se podle některých informací ze stranického zákulisí mohl stát Zimmelovým nadřízeným, tedy ministrem vnitra.

"Ministry navrhuje premiér, což se nestalo, stále jsem stínovým ministrem dopravy," cituje jeho odpověď Insider. "Jako hejtman bych sice zřejmě odborně zvládl i jeden nebo dva jiné resorty, ale to je v tuto chvíli předčasné," doplnil.

Hlavním adeptem na post ministra vnitra byl před volbami Jeroným Tejc, jeho ambice však vzaly za své krátce po volbách, kdy se provalily informace o cestě několika sociálních demokratů do Lán. Insider také píše, že další oslovený adept, někdejší ministr vnitra František Bublan, místo ve vládě odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy