Na velvyslance v USA zbývá jeden kandidát: Gandalovič

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
6. 9. 2010 17:45
Bývalý ministr zemědělství v Topolánkově vládě odmítl informace z diplomatických zdrojů potvrdit
Petr Gandalovči se k možnosti, že by měl namířeno do Washingtonu, odmítl vyjádřit
Petr Gandalovči se k možnosti, že by měl namířeno do Washingtonu, odmítl vyjádřit | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kariérní diplomaté, popřípadě diplomaté, z nichž se později stali vysoce postavení politici. Takový byl dosud profil českých velvyslanců ve Spojených státech.

To se nyní zřejmě změní. Poprvé se Česká republika s velkou pravděpodobností rozhodne vyslat na prestižní diplomatický post aktivního politika.

Podle informací Aktuálně.cz, které se podařilo získat z českých i amerických diplomatických kruhů, je nejvážnějším kandidátem na nového českého velvyslance ve Washingtonu bývalý ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Sám Gandalovič odmítl možnost vyslání do čela diplomatické mise v USA jakkoli komentovat.

Gandalovič už ve Spojených státech působil, od roku 1997 tam pracoval jako generální konzul v New Yorku.

Právě dřívější Gandalovičovo působení v USA a jeho zkušenosti s diplomacií mají být hlavním důvodem, proč ho chce Černínský palác na ambasádu do Washingtonu poslat. Výběr nového českého velvyslance se podle informací Aktuálně.cz zúžil už pouze na jedno jméno, právě to Gandalovičovo.

O nominaci Gandaloviče dosud vláda nejednala a nemá to ani na programu svého nejbližšího zasedání.

Ve chvíli, kdy Gandalovičovo vyslání schválí Nečasův kabinet, bude se ještě dle diplomatických zvyklostí čekat na kladné vyjádření americké strany.

Post českého velvyslance v USA je neobsazen od doby, co Washington opustil předchozí ambasador Petr Kolář, který už pracuje jako český velvyslanec v Moskvě.

Stále neobsazen zůstává zároveň post amerického velvyslance v Praze. Prezident Obama na něj nominoval svého dosavadního poradce pro etiku Normana Eisena. Jeho nominace však zatím čeká na schválení Senátem. K té by mohlo dojít ještě před volbami v USA v říjnu.

Diskutujte se mnou na Facebooku, sledujte mě na Twitteru

 

Právě se děje

Další zprávy