Na šéfa VV budou kandidovat John, Bárta i Peake

ČTK ČTK
12. 4. 2011 20:50
Nominace pěti kandidátů na předsedu strany potvrdilo vedení VV
Věci veřejné
Věci veřejné | Foto: Jan Langer

Praha - Širší vedení Věcí veřejných v úterý večer z 13 zájemců potvrdilo nominace pěti kandidátů na předsedu strany.

Jde o současného předsedu a ministra vnitra Radka Johna, ministra dopravy a sponzora strany Víta Bártu, předsedkyni poslaneckého klubu Karolínu Peake, poslance a významného sponzora Michala Babáka a místopředsedkyni sněmovního výboru pro vědu Dagmar Navrátilovou.

Všichni uvedení členové nejmenší parlamentní strany svou kandidaturu přijali, a budou se tedy vážně ucházet o křeslo předsedy.

Nominace na předsedy udělovaly krajské organizace strany a členové jejího grémia.

Nejvíce nominací získal současný předseda John, který obdržel o polovinu více návrhů než jeho hlavní konkurent Bárta. O jeden hlas více než ministr dopravy získala Peake. Olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová získala sedm nominací, Babák čtyři.

John svůj záměr obhajovat předsednické křeslo oznámil jako první ze všech vážných uchazečů.

Bárta minulý týden prohlásil, že se o funkci předsedy VV bude ucházet, neboť chce očistit své jméno v souvislosti s údajným korupčním skandálem uvnitř nejmenší strany vládní koalice. Někdejší poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí ho totiž obvinili z toho, že se je pokusil uplácet.

Peake původně kandidovat nechtěla i s ohledem na svoji rodinu. Nakonec svůj úmysl ale změnila. Hlavním impulzem podle ní byla vnitrostranická krize způsobená odchodem Kočí, Škárky a také poslance Stanislava Humla, který ale nebyl členem VV. Peake chce svou kandidaturou vyjádřit podporu Věcem veřejným, uvedla minulý týden.

 

Právě se děje

Další zprávy