Na Rusnoka možná kývneme, říká druhý muž ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 7. 2013 20:30
Miloš Zeman se v den jmenování vlády sešel i se Zdeňkem Škromachem
Michal Hašek.
Michal Hašek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČSSD by měla zvážit možnost, že podpoří úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka, pokud strany bývalé koalice nebudou příští týden hlasovat pro rozpuštění sněmovny.

V tiskovém prohlášení to ve středu uvedl místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Prioritou sociální demokracie podle něj i nadále jsou předčasné volby. Podpora Rusnokova kabinetu by ale byla lepší než návrat ODS, TOP 09 a LIDEM k moci, uvedl Hašek.

Podle prvního místopředsedy ČSSD by strany bývalé koalice hlasováním pro rozpuštění sněmovny uznaly svůj podíl na současné politické krizi.

"Pokud to ODS, TOP 09 a poslanci Karolíny Peake neudělají, měla by ČSSD nově zvážit a formulovat svůj postoj včetně možnosti podpory kabinetu Jiřího Rusnoka," uvedl Hašek. Zatím žádná parlamentní strana neohlásila, že Rusnokovu vládu podpoří.

Škromach a Zaorálek: Chceme volby 

Za prioritní označili pro sociální demokraty předčasné volby také místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach a Lubomír Zaorálek.

"V této situaci považujeme za nejčistší způsob dát občanům, voličům možnost rozdat znova karty ve volbách na podzim letošního roku," uvedl Škromach.

Škromach se ve středu na vlastní žádost sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Škromacha, který v sociální demokracii platí za Zemanova příznivce, šlo o přátelské a neformální setkání. Hovořili na něm právě i o rozpuštění sněmovny.

Lubomír Zaorálek v Interview ČT24 zdůraznil, že pro něho jedinou taktikou zůstává vytvoření cesty k předčasným volbám. O dalším postupu podle něho strana musí ještě jednat.

"To první, co nás teď zajímá, jsou předčasné volby a to je to, co teď řešíme, a k tomu dnes dáváme jasná stanoviska. V případě, že se to nepodaří, tak jsme dohodnuti, že se sejde vedení strany a budeme se bavit o těch dalších krocích."

Poslanci budou jednat o rozpuštění sněmovny ve středu 17. července. Na tento den svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na žádost poslaneckého klubu opoziční ČSSD mimořádnou schůzi. Pokud by poslanci tento návrh schválili, prezident by sněmovnu rozpustil a do dvou měsíců by se musely konat nové volby.

Návrh pravděpodobně neuspěje

Není ale pravděpodobné, že tento návrh uspěje. ODS i TOP 09 se již dříve nechaly slyšet, že pro rozpuštění sněmovny hlasovat nebudou. Pro návrh by se muselo vyslovit 120 poslanců.

Pokud návrh neprojde, je podle Haška příznivější, aby nadále vládl úřednický kabinet v čele s ekonomem Rusnokem. "Je to podle mého názoru pro Českou republiku určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova," uvedl.

Podle Zaorálka může být jedním z důvodů, proč by bývalá koalice nemusela odhlasovat rozpuštění sněmovny, i obava některých členů ze ztráty imunity.

"Tady je v sázce imunita. Všichni sledují, jak je ta situace vyhrocená i kolem vydávání poslanců, a bohužel je to asi pravda, že tento faktor, ten pocit určitého ohrožení může vést k tomu, že se těžko zvedá ruka pro rozpuštění sněmovny," řekl Zaorálek.

Zeman sobě: Prezident si jmenoval svou vládu

Prezident Miloš Zeman jmenoval Rusnokovu vládu ve středu. Její vznik prosadil přes odpor bývalé koalice, která již řekla, že úřednickému kabinetu nevysloví důvěru. ODS, TOP 09 a LIDEM chtěly pokračovat ve vládnutí ve stejném složení, v čele kabinetu by stála místopředsedkyně občanských demokratů Němcová. Někdejší vládní koalice prý pro svůj plán měla ve sněmovně zajištěnou většinu hlasů, Zeman ale i tak pověřil Rusnoka sestavením úřednického kabinetu.

V Rusnokově vládě je řada lidí, kteří mají blízko k prezidentu Zemanovi. Hlava státu má své příznivce i mezi sociálními demokraty. Blízký vztah má také s Haškem, naopak lídra ČSSD Bohuslava Sobotku Zeman kritizuje.

Hradní kancléř Vratislav Mynář předsedovi sociální demokracie začátkem července vyčetl údajnou nedostatečnou osobní statečnost, slabost, změnu postojů i slova na adresu Rusnokovy vlády. Podle Mynáře je Sobotka "tak slabý, jako je stisk jeho ruky, kterou vám podává". Sobotka jako šéf nejsilnější strany ve sněmovně odmítl Zemanovu nabídku sestavovat vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy