Na poslední chvíli: Šéfa žalobců má jmenovat prezident

Radek Nohl Radek Nohl
22. 1. 2014 8:44
Novela zákona počítá s tím, že by byl nejvyšší státní zástupce skoro neodvolatelný.
Bude nového šéfa žalobců jmenovat již prezident Miloš Zeman?
Bude nového šéfa žalobců jmenovat již prezident Miloš Zeman? | Foto: Reuters

Praha - Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odeslala na poslední chvíli na jednání vlády premiéra Jiřího Rusnoka novelu zákona, která má posílit pravomoci prezidenta republiky.

Ten by mohl podle tohoto dokumentu, který je ve středu na programu jednání Rusnokova kabinetu, nově jmenovat nejvyššího státního zástupce. V současné době šéfa tuzemských žalobců stvrzuje vláda.

Novelu kritizuje nejvyšší státní zastupitelství. Benešová si podle svých slov od změn slibuje, že se jimi zvýší nezávislost žalobců. Ministerstvo spravedlnosti odeslalo na Úřad vlády materiály k novele zákona na konci minulého týdne.

"Zabezpečením nestrannosti nejvyššího státního zástupce a s tím spojené nezávislosti na politických činitelích je i časové omezení funkce na dobu sedmi let," píše ministerstvo v dokumentech o další novince.

Šéfem žalobců jen na jedno období?

Navíc by šéf žalobců nemohl být jmenován opakovaně. To se podle návrhu Benešové má týkat i vrchních žalobců. Svou roli má hrát dosavadní praxe.

Návrh ministryně spravedlnosti však oproti současnosti, kdy může vláda nejvyššího státního zástupce odvolat bez udání důvodu, počítá s tím, že by mohl o tento post přijít jen ve výjimečných případech. A to pouze po rozhodnutí kárného soudu.

Šéf žalobců by pak mohl také jmenovat a odvolávat své náměstky, což je nyní v rukou ministra spravedlnosti.

Zda Rusnokův kabinet o novele rozhodne, není jasné. Premiér v neděli v České televizi připustil i takovou možnost, že zákon nechá až nové vládě. Diskusi o něm ale chce kabinet zahájit.

Vláda Petra Nečase původně připravovala nový zákon o státním zastupitelství, který mimo jiné počítal se zavedením specializovaného protikorupčního útvaru. Normu dokonce projednala předchozí Sněmovna v prvním čtení.

Pak ale přišla politická krize, která vyústila ve vznik úřednické vlády. Benešová, která v minulosti také působila jako nejvyšší státní zástupkyně, zákon z projednávání stáhla.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde, na Twitteru mě najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy