Na podzim končím s politikou, oznámil ministr Říman

Domácí Domácí
21. 4. 2009 17:13
Poslaneckou politiku opustí po předčasných parlamentních voleb
Martin Říman
Martin Říman | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Martin Říman, nynější ministr průmyslu a obchodu v demisi, na podzim opustí vrcholnou politiku.

"Stačí mi to, nechci skončit jako politik, který sedí ve sněmovně a má pár roků do důchodu," řekl v rozhovoru pro televizi RTA.

V říjnových předčasných volbách nehodlá podle svých slov kandidovat do Poslanecké sněmovny, usilovat prý v budoucnu nebude ani o zvolení do Senátu.

"Za dva roky mi bude padesát, a to je poslední okamžik, kdy člověk může v sobě najít odvahu začít dělat něco jiného," prohlásil.

Za velký úspěch svého ministerstva považuje například nový živnostenský zákon. "Je velmi jednoduchý a funguje elektronicky," je přesvědčen. Klíčovým podle něj bylo i prolomení limitů pro těžby uhlí a také zahájení příprav na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Od počátků v ODS

Říman odstartoval svoji politickou kariéru v roce 1991, kdy vstoupil do Občanské demokratické strany.

O pět let později se poprvé stal ministrem. Tehdy šéfoval resortu dopravy. Po demisi tehdejšího kabinetu Václava Klause se pustil do podnikání. Mimo politické dění zůstal pět let, než se v roce 2002 vrátil coby poslanec.

Podruhé do usedl ve vládě po volbách v roce 2006 a chopil se resortu průmyslu a obchodu. I Topolánkova vláda je nyní v demisi poté, co jí sněmovna v březnu vyslovila nedůvěru.

"Byl jsem ve třech vládách a ani jedna z nich neskončila normálně," řekl v rozhovoru pro RTA. "Asi přináším vládám smůlu," zavtipkoval. Členem ODS ale podle svého vyjádření zůstane.

 

Právě se děje

Další zprávy