Na lidoveckém webu je dusno. Padla i výzva k rozpuštění

Kateřina Eliášová
7. 1. 2009 13:00
Členstvo KUD-ČSL diskutuje o sporech uvnitř strany
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Současné spory mezi lidovci se přenesly i na stranický web. Straníci ve svých příspěvcích vyzývají Jiřího Čunka k rezignaci.

Nelíbí se jim, že se pustil do svého stranického rivala Miroslava Kalouska a navrhl jeho odvolání z Topolánkovy vlády.

Po internetu se už šíří tzv "Tříkrálová výzva", která vyjadřuje nesouhlas s návrhem Kalouskova odchodu.

"Považujeme toto rozhodnutí za účelové a politicky neprofesionální, poškozující zájmy České republiky v době jejího předsednictví EU a tím poškozující obraz KDU-ČSL před naší a evropskou veřejností," stojí v petici, pod kterou se podepsali členové KDU-ČSL.

Řadoví lidovci na webu přiznávají, že oznámení Mirka Topolánka udělat v kabinetu změny jim de facto zahájilo předsjezdovou kampaň.

"ODS nám prostě "zahájila" v KDU-ČSL volební kampaň. Máme si mezi sebou co vyříkat, máme co vysvětlovat našim členům," stojí v jednom z příspěvků.

Čunek z kola ven

Lidovecký web se v posledních dnech plní výzvami k odstoupení Jiřího Čunka z postu předsedy.

"Myslím, že nadešla chvíle, abyste straně vrátil to, že Vás podržela při Vaší aféře, a přehodnotil termín konání volebního sjezdu tak, aby byl co nejdříve, a tam dal svoji funkci k dispozici," píše v "Otevřeném dopise bratru Čunkovi" straník Vlastimil Kocanda.

7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance.
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance. | Foto: Ludvík Hradilek

Ludmila Šumová se na "svého předsedu" zlobí a nevěří mu. "Podle mě měl být již dávno z kola ven. Jenže silná základna na Moravě ho drží při životě," posteskla si.

"Proč by nemohl být vyměněn veřejností neoblíbený Čunek? Jen proto, že je předseda partaje? Je lepší ministr než Kalousek? Nechte se vysmát!" myslí si Jaroslav Daňa.

"I přesto, že je ve stanovách věta, že předseda strany má být ve vládě, myslím, že v tomto případě je čas od tohoto ustoupit," říká členka KDU-ČSL v Prostějově Jitka Chalánková. "Pan Čunek vládu oslabuje svými aférami a tím, že celou dobu bojuje o to, aby se ve vládě udržel."

Na Facebooku za Čunka

Protiútok zahájili dva straníci na komunitním webu Facebook, virtuální síti, kde si lidé vytvářejí vlastní stránky a profily.

Založili skupinu za "Rehabilitaci Jiřího Čunka".

"Nastal čas pro jeho (Čunkovu - pozn. red.) rehabilitaci a KDU-ČSL by se k tomu měla hrdě hlásit," napsali tvůrci stránek.

Kalousek nenáviděný, Kalousek milovaný

Většina příspěvků na lidoveckém webu připomíná, že Kalousek byl vyhlášen ministrem financí roku 2008 v postkomunistických zemích, a v tomto smyslu jej vychvaluje.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Kalousek: Pokud zvítězí čunkovci, nechci být ministr

"Místo toho, abychom byli hrdí na to, že ve svých řadách máme uznávaného experta na finance, tak ho raději sami "zařízneme" jen proto, aby v partaji měli větší šanci ti méně schopní, nebo všeho schopní," píše už citovaný Vlastimil Kocanda.

Naopak Jan Czerný z KDU-ČSL v Praze 2 Kalouskovi vyčítá neloajálnost k lidovcům proto, že vystoupil na sjezdu ODS. A zlobí se na něj, že souhlasil s hazardem na internetu. "Povolení sázek je z politického hlediska po usnesení předsednictva strany jednoznačně provokací," myslí si Czerný.

Konec KDU-ČSL?

Někteří straníci se pouštějí do polemiky, kam v současné době strana směřuje a co s ní v budocnu bude. Hned několik variant zveřejnil třeba lidovec Jan Smrčina.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Můžeme změnit stranu na unii, složenou ze dvou složek - "levé" a "pravé" - a mezi nimi vnitřně vyjednávat s cílem nalézt alespoň minimální společný program. Nebo ji rozdělit na dvě samostatné strany - např. Křesťansko-sociální a Křesťansko-demokratickou," napsal do příspěvku.

Variantou je podle něj i úplný zánik KDU-ČSL, která je stranou "rozhádanou a neschopnou" komunikace.

"Můžeme to skončit a posílit křesťanská křídla v ČSSD a v ODS s cílem usměrnit je k přijatelným programovým cílům nebo založit stranu zcela novou," domnívá se citovaný lidovec.

 

Právě se děje

Další zprávy