Na Kalouskovu TOP 09 chce přispět uhlobaron Bakala

Domácí Domácí
19. 6. 2009 15:55
Informaci potvrdil lídr strany Karel Schwarzenberg Lidovým novinám
Jeden z nejbohatších Čechů, podnikatel Zdeněk Bakala.
Jeden z nejbohatších Čechů, podnikatel Zdeněk Bakala. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nově vznikající strana TOP 09, pod níž je podepsán exministr financí Miroslav Kalousek, zřejmě nebude mít nouzi o sponzory.

Pomoc nové straně totiž nabídl i uhlobaron Zdeněk Bakala. Vyplývá to z rozhovoru Lidových novin s exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který má být volebním lídrem strany.

Schwarzenberg v něm potvrdil, že miliardář má zájem stranu podporovat.

"Řekl mi: Kdybyste měl potřebu, tak bych vám pomohl. Já řekl, že děkuju. Ovšem dál jsme o tom nemluvili," řekl LN Schwarzenberg. "Když přispěje, budu rád, ale já jsem ho o nic nepožádal."

Už méně dobrá by tato zpráva byla pro českou mediální scénu: Bakala v roce 2008 koupil většinový podíl ve vydavatelství Economia, které vydává například Hospodářské noviny nebo týdeník Ekonom. O dva roky dříve získal rozhodující podíl v časopise Respekt. Otevřená podpora politické strany vlivným vydavatelem by poškodila nezávislost titulů.

Zdeněk Bakala patří mezi nejbohatší Čechy.

Jeho jmění se datuje od roku 1994, kdy založil vlastní investiční firmu Patria Finance. Mimochodem, vzešel z ní třeba i současný guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Bakala firmu o šest let později prodal belgické bance KBC.

Za utržené peníze koupil v roce 2004 skupinu Karbon Invest, která ovládá mimo jiné Ostravsko-Karvinské doly (OKD) a Českomoravské doly. Investuje v Polsku, Rusku i na Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy