Na jednom místě: Pět dní, které otřásly Topolánkem

Reportéři Aktuálně.cz
28. 3. 2010 18:40
Nesrazily ho ani prohrané krajské volby, ani dovolená v Toskánsku. Ale rozhovor
Mirek Topolánek na sarkastickém billboardu. Momentka z Ostravy.
Mirek Topolánek na sarkastickém billboardu. Momentka z Ostravy. | Foto: Reuters

Praha - "Odmítám účelové zneužití své citace z neformálního rozhovoru s redaktorem časopisu Lui." To je první věta, jíž Mirek Topolánek (dosud stále šéf ODS) oficiálně komentoval kauzu, která mu o pět dní později srazila vaz.

Hrubiánské a z úst šéfa konzervativní strany nepřijatelné výroky dokázaly během necelého týdne to, co předtím nezmohly ani fatálně prohrané krajské volby na podzim 2008, ani klausovská klika v jeho straně, ani dosud nevysvětlitelné kamarádíčkování s lobbyisty na dovolené v Toskánsku.

Mirek Topolánek po čtvrteční noci už nemá šanci, že by po volbách opět stanul v čele vlády. Prakticky neudržitelná je i jeho politická budoucnost ve vedení občanských demokratů.

Projděte si s námi stručnou rekonstrukci, která mapuje posledních pět dní Mirka Topolánka u moci.

Den první - neděle 21. března

Prakticky neznámý magazín pro homosexuály Lui získal rozhovor s Mirkem Topolánkem. Marketingový tah, jak o sobě dát vědět, měl vyjít i díky spolupráci s bulvárním deníkem, kterému šéfredaktor Luie slíbil poskytnout pasáže, v nichž se šéf ODS bude vyjadřovat na adresu gayů.

Podrobně:
Jak se Topolánek měl stát celebritou gayů

Blesk však dostal mnohem víc - nejen oficiální rozhovor, ale i videa pořízená během neformální části setkání, kdy se Topolánek chystal na fotografování a s novináři klábosil, jak mu ústa narostla. Právě tehdy padla nyní už notoricky známá slova o vymývačích mozků (církvi) či křivákovi Židovi (míněn premiér Jan Fischer).

Dokument:
Přečtěte si přepis výroků Mirka Topolánka pro časopis Lui
Video:
Podívejte se, jak vznikal rozhovor pro Lui a co z toho vzešlo

Z této "studnice pokladů" začal Blesk vydávat články v pátek odpoledne. A o víkendu už list hojně citovala další média. Topolánek se kategoricky ohradil proti vytrhávání z kontextu.

První reakce Mirka Topolánka najdete ve zprávě zde

Nic ovšem nemohl změnit na tom, že se svými výroky dotknul nejen premiéra Jana Fischera a ministra Gustava Slamečky (gay Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, uhne), ale i mnoha dalších lidí. A přihrál na smeč politickým rivalům.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Premiér Fischer například v neděli oznámil, že kontakty s Topolánkem omezí na nezbytné pracovní minimum. Slamečka měl "pochopení".

Čtěte také:
Topolánek se kaje za výroky. Fischer s ním omezí styky

Topolánek se ještě v neděli omluvil otevřeným dopisem. "Omlouvám se. Omlouvám se gayům, svým přátelům i všem ostatním. Omlouvám se členům církví - těm, které znám i těm, které neznám. Omlouvám se Židům - těm v politice i mimo ni. Omlouvám se občanům," napsal.

Dokument:
Topolánkův otevřený dopis občanům

Den druhý - pondělí 22. března

Jestliže první reakce politiků na Topolánkovy výroky přicházely už o víkendu, v pondělí rozpoutala ČSSD hotovou smršť: Tiskové zprávy, tiskové konference, přizvala si i křesťanskou platformu, která vyjádřila rozhořčení...

Grafický přehled:
Přehledně: Jak politici komentovali Topolánkovy výroky

V jednu hodinu odpoledne pak přišla první rána z vlastní strany. Mimořádnou tiskovou konferenci svolal šéf Senátu a doyen ODS Přemysl Sobotka. Vyjádřil své pobouření. A: "Vyzývám ho tímto, aby odstoupil z kandidátky ODS pro volby do Poslanecké sněmovny a zvážil své působení ve vedení ODS," dodal.

Více z tiskové konference:
Hulvát Topolánek ať skončí, zní už i z jeho ODS
Blog Přemysla Sobotky na Aktuálně.cz:
"Proč žádám konec Topolánka"
Rozhovor:
Odstřelení Topolánka nám může vyhrát volby, říká Sobotka

Redakce Aktuálně.cz po tomto vystoupení sondovala, jaké nálady panují v ODS. Jisté už v tu chvíli bylo, že zuří hlavně regiony - Topolánek se ne příliš šťastně rozmluvil jen dva měsíce před volbami v situaci, kdy v průzkumech nad ODS její největší soupeř ČSSD stále vede.

Příliš podpory však neměl ani Sobotkův krok: tedy výzva Topolánka k odchodu prostřednictvím médií. Ze známých tvářích ODS Sobotku podpořili prakticky jen Miroslava Němcová a Alexandr Vondra.

Čtěte také:
Omluv se. Odejdi. Zůstaň. ODS řeší, co s Topolánkem

Den třetí - úterý 23. března

Úterý bylo dnem, kdy by si na setrvání Mirka Topolánka v čele ODS analytici asi nevsadili. Už ráno se sešlo nejvyšší vedení strany a začalo řešit, co dál. Přičemž se všeobecně očekávalo, že Topolánek sám složí funkce, aby dál nepoškozoval šance ODS ve volbách.

Jednání, které začalo v sedm hodin ráno, probíhalo za zavřenými dveřmi a ještě po deseti hodinách nebyl jasný výsledek.

Čtěte také:
ODS ani po 10 hodinách handrkování neví co s Topolánkem

Před sedmou hodinou večerní politici konečně předstoupili před novináře. Grémium sice většinově bylo pro Topolánkův odchod, nemá ovšem pravomoc ho odvolat. A on sám se rozhodl zůstat. Řekl, že chce stranu vést do "vítězných voleb" a že lidi si na to, že si pouští pusu na špacír, už dávno zvykli.

Neodstoupím, trvá na svém Topolánek. Grémiu navzdory
Dokument:
Prohlášení předsedy ODS Mirka Topolánka

Reportéři Aktuálně.cz se pokusili o rekonstrukci, co přesně se v úterý za zavřenými dveřmi dělo. Zjistili například, že grémium už mělo připravenou krizovou variantu řízení strany v případě Topolánkova odchodu. Počítala s tím, že stranu dovede do voleb triumvirát David Vodrážka - Ivan Langer - Petr Nečas, všichni místopředsedové ODS.

Rekonstrukce:
Jak se "zbavit" Topolánka? Těžko, zjistilo vedení ODS

Den čtvrtý - středa 24. března

Ve středu se Topolánek a jeho nejbližší spolupracovníci tvářili, že je vyhráno. Svolali tiskovou konferenci, na níž představili další část volebního programu ODS, byli samý smích a vtípky. A

Topolánek se znovu pustil na tenký led nekorektních výroků. Když hovořil o tom, jak bude strana bojovat proti zneužívání sociálních dávek, ilustroval to na příkladu litvínovského sídliště Janov. Jeho obyvatele hodil šmahem do jednoho pytle - všichni tam zjevně zneužívají dávky.

(Janov s vysokým podílem romského obyvatelstva se stal v minulém roce dějištěm neonacistických provokací.)

Čtěte také:
ODS jde proti zneužívání dávek. Začne u Romů

Šéfové regionálních buněk ODS už se ale chystali do Prahy na čtvrteční jednání výkonné rady.

Reportéři Aktuálně.cz se pokusili zmapovat, jaké šance na přežití má Mirek Topolánek coby lídr strany. Ovšem - politici byli velmi neochotní prozrazovat své názory a mlčela zejména jižní Morava, kde je Topolánek jedničkou kandidátky.

Čtěte také:
ODS bude na Topolánka hodně křičet. Nejvíc jižní Morava
Grafika:
Sundat šéfa ODS? To řekli před jednáním, jméno po jménu

Oslovili jsme rovněž analytiky a politology s dotazem, co by nyní bylo pro ODS výhodnější. Z jejich odpovědí - až na výjimky - vyplynulo, že by se ODS vyplatil zřejmě spíš Topolánkův konec.

Čtěte také:
ODS počítá, co spíš pomůže u voličů. Je to pád šéfa?

Den pátý - čtvrtek 25. března

Den, ve kterém se o Topolánkovi rozhodlo, začal otevřeným dopisem syna premiéra Jana Fischera. Fischer junior v něm oznámil odchod z ODS, které byl členem.

"Stále chci věřit, že nejste homofob ani antisemita, pouze se jako homofob a antisemita na veřejnosti, a nezáleží na skutečnosti, že se jednalo o neformální rozhovor, vyjadřujete," napsal syn premiéra předsedovi občanských demokratů.

Čtěte také:
Otec je slušný člověk, řekl Fischerův syn a opustil ODS
Dokument:
Celý text dopisu Jana Fischera juniora šéfovi ODS Topolánkovi

O čtvrté pak začalo vypjaté jednání výkonné rady ODS. Hned na začátku složil všechny své stranické funkce Přemysl Sobotka: Odešel jak z Výkonné rady, tak grémia ODS.

Podle informací Aktuálně.cz se předseda Senátu k rezignaci odhodlal po projevu Mirka Topolánka, který před spolustraníky označil Sobotku za hlavního viníka stranické krize a součást spiknutí proti ODS.

Rozhovor:
Sobotka, který rozjel tlak na Topolánka, rezignoval

I útok na Sobotku byl jedním z důvodů, proč Topolánek celou situaci neustál. Výkonná rada ODS po hodinách hádek odhlasovala výzvu, aby Topolánek rezignoval na funkci předsedy a odstoupil z jihomoravské kandidátky pro volby do Sněmovny.

Návrh na Topolánkovo odvolání prošel 37 hlasy ze 45.

Čtěte také:
Lídr Topolánek je minulost, křesla předsedy ODS se drží
Grafika:
Mirek padá. Vážíme si ho, říkají teď občanští demokraté

Do pozice superlídra (a možného příštího premiéra) vybrali straníci Petra Nečase.

Topolánek si vzal čas na rozmyšlenou, popřemýšlí, zda zůstane i nadále šéfem ODS. "Mirek Topolánek řekl, že rozdělení funkce celostátního lídra a předsedy ODS může přinášet problémy a že není dlouhodobě udržitelné. Zda setrvá až do voleb, bude otázkou dalších jednání. Teď nechci zaujímat kategorické stanovisko," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz nový lídr modrých Petr Nečas.

Rozhovor:
Skončí-li Topolánek úplně, povede nás Vodrážka, říká Nečas

A co bylo dál?

Den po Topolánkově pádu jsme pro vás připravili velký profilový text hodnotící Topolánka-politika, zejména s akcentem na dobu, kdy byl premiérem.

Analýza:
Manažer Topolánek opouští Českou republiku s. r. o.

Připravili jsme také rozbor Petra Nečase, nové jedničky ODS. Muže, který už je 19 let ve vysoké politice a kupodivu na něm neulpěl žádný zásadní skandál.

Profil:
Nový lídr Nečas bude těžší soupeř. Že to ale ODS trvalo
Grafika:
Vize nového lídra ODS Petra Nečase

Na stránkách Aktuálně.cz jste si mohli přečíst také to, co si o rošádě myslí naši čtenáři.

Čtěte také:
Topolánkovo adieu ODS pomůže, myslí si naši čtenáři

Politický vývoj v České republice a změny v Občanské demokratické straně zaznamenala i média v okolních zemích.

Rakouská tisková agentura APA například napsala, že Topolánkova politická kariéra je u konce. Informuje o komiksových postavičkách ODS Marii Slušné a Václavu Dobrákovi, s nimiž má ale podle APA Topolánek jen máloco společného.

Monitor:
Evropský tisk se loučí s šéfem ODS citacemi jeho výroků

Mlčením nebo chladnými komentáři přešli pád Mirka Topolánka představitelé politických stran. Rezignaci svého soupeře přivítali jen Cyril Svoboda z KDU-ČSL a Radek John z Věcí veřejných.

Čtěte také:
Topolánek odešel, politické strany ovládly obavy

Klíčová je otázka, co se teď děje uvnitř ODS a co bude dál s Mirkem Topolánkem. Přehledně si odpovědi na tyto otazníky můžete projít ve speciálu.

Otázky a odpovědi:
ODS sestřelila svého lídra. Co s ní(m) bude dál?
 

Právě se děje

Další zprávy