Na dopravě padají hlavy za nefunkční registr aut

ČTK Sandra Štefaniková ČTK, Sandra Štefaniková
12. 10. 2012 19:41
Pavel Dobeš odvolá do konce října náměstka Ivo Tomana i dva vedoucí výboru
Pavel Dobeš
Pavel Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš odvolá do konce října svého náměstka Ivo Tomana a dva vedoucí odboru. Rozhodl se tak na základě výsledků nezávislého auditu registru vozidel, který si nechalo ministerstvo vypracovat.

"Nejpozději ke konci října bude odvolán z funkce náměstek (Ivo) Toman a do konce října budou personální odpovědnost nést odbory a vedoucí odborů 330 a 150," uvedl Dobeš. Vedle náměstka svá místa opustí šéf odboru ICT a spisové služby Tomáš Kulman a ředitel odboru provozu silničních vozidel Petr Musil.

Podrobné výsledky v srpnu zadaného auditu, které obdrželo ministerstvo dopravy od společnosti Ernst&Young dnes, budou zveřejněny v příštím týdnu. Podle Dobeše z auditu mimo jiné vyplývá, že za špatné fungování registru mohou také předchozí vedení ministerstva od roku 1998.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká se značnými problémy, několik dní nefungoval vůbec. Kvůli potížím registru ministerstvo eviduje více než stovku žádostí na odškodnění.

Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.

ATS-Telcom v minulém týdnu informoval, že odstranil z databáze 800.000 špatně uvedených údajů. Odstraněna by tak měla prý být většina nejzávažnějších chyb. Kolik chybných údajů databáze registru obsahují, ale ministerstvo netuší. Podle nejčernějších scénářů by by mohlo jít až o několik milionů chyb.

Existenci chybných údajů ministerstvo dopravy přiznalo na konci července. Podle úřadu se měly vyskytovat už v předešlé podobě registru, kterou spravovalo ministerstvo vnitra. Například registrační značka nesouhlasila v téměř 21.000 případech a objevily se duplicitní VIN kódy.

 

Právě se děje

Další zprávy