Na diskriminaci bude dohlížet ombudsman

Martina Macková
3. 5. 2007 16:31
Úřad ale kvůli nezávislosti nechce rozhodovat
Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh antidiskriminačního zákona, který měla Česká republika přijmout už při vstupu do EU, má konečnou vládní podobu. Legislativní rada vlády dnes rozhodla, že nad rovností by měl mít dohled veřejný ochránce práv.

Pokud bude s normou souhlasit i sněmovna a Senát, ombudsmanovi Otakaru Motejlovi se dramaticky rozšíří pole působnosti, dosud totiž má v kompetenci pouze ochranu ve veřejné oblasti, nikoli soukromoprávní problematiku.

Při přípravě zákona padl i názor, že by na dodržování antidiskriminačních pravidel měl dohlížet nový úřad. "Nakonec jsme se přiklonili k tomu, že to má být veřejný ochránce práv," řekl novinářům předseda legislativní rady Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Ombudsman zůstane nezávislý

Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová ale uvedla, že pokud by úřad ombudsmana může pouze sledovat nebo radit lidem, kteří se cítí být diskriminováni. "Pokud bychom měli rozhodovat soukromoprávní spory, ztratili bychom nezávislost a stali bychom se běžným úřadem, stejně jako je třeba krajský úřad, který má správní charakter," řekla Aktuálně.cz Seitlová.

Ombudsman tedy zůstane nezávislou institucí, která poukazuje na problémy, ale nerozhoduje je. "Bude sledovat vývoj kolem diskriminace v Česku, radit lidem a vznášet podněty k úřadům, poskytovat zprávy Evropské unii," vysvětlila Seitlová.

Vláda nepochybuje o tom, že na kancelář ombudsmana se bude kvůli diskriminaci obracet mnoho lidí, bude proto podle něj třeba v rozpočtu na příští rok pamatovat na navýšení rozpočtu kanceláře.

Zákon, kvůli jehož neexistenci hrozí Česku sankce ze strany EU, by měl začít platit od 1. ledna 2008. Rada také vládě doporučila, aby podpořila takzvanou měkčí variantu možností zastupování diskriminovaných osob.

Doporučuje, aby konzultace lidem, kteří se cítí být diskriminováni, mohly dávat pouze organizace založené za tímto účelem, nikoli všechny. Evropská směrnice také umožňuje podávat hromadné žaloby, tuto roli by ale v Česku sdružení dostat podle rady neměla.

S těžkým srdcem podle Svobody předkladatelé zákona v čele s ministryní Džamilou Stehlíkovou přistoupili na dosud platné vymezení diskriminace. Okruh definovaný dosavadními zákony se tedy podle Svobody nerozšíří například o diskriminaci založenou na manželském stavu či příslušnosti k politickým stranám.

Vláda počítá s podporou ČSSD

Antidiskriminační zákon připravovaly už minulé vlády. Poslední návrh loni vetoval Senát. Sněmovna o něm před volbami pak už nehlasovala. Svoboda předpokládá, že sociální demokraté ve sněmovně normu podpoří, protože zákon prosazovali už v minulosti. Vlastní návrh zákona má podle poslankyně Anny Čurdové připravena i ČSSD.

"Antidiskriminační zákon máme připravený, pouze čekáme, s čím přijde vláda, a potom zvolíme variantu, s níž půjdeme do sněmovny," uvedla ve středu poslankyně. ČSSD podle ní zvažuje také přípravu zákona o národnostních menšinách, protože se domnívá, že bude vzhledem k vývoji migrace potřebný.

 

Právě se děje

Další zprávy