Na cestě k volbám leží snad jen Skokanova překážka

Jan Němec (redaktor) Sandra Štefaniková Jan Němec (redaktor), Sandra Štefaniková
21. 8. 2013 8:42
Sněmovna se rozhodla 140 hlasy rozpustit, vzpomínka na Miloše Melčáka ale ožila
Hlasuje se, v řadách ODS zůstal rebel Jan Florián.
Hlasuje se, v řadách ODS zůstal rebel Jan Florián. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po více než tříhodinové schůzi sněmovna odhlasovala  historicky premiérovou cestu k předčasným volbám. Návrh na rozpuštění dolní komory, pro který nakonec zvedlo ruku 140 poslanců, míří k prezidentovi, který by ho v nejbližších dvou či třech týdnech měl stvrdit a vyhlásit termín voleb.

Dosud hovořil o tom, že druhé předčasné volby v historii České republiky by se měly uskutečnit 25. a 26. října.    

"Předpokládám, že pokud pan prezident nebude mít žádný pádný důvod či argument, přistoupí k podepsání návrhu na rozpuštění sněmovny velmi brzy," řekl Aktuálně.cz ještě během sněmovní schůze prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Ústava nedává prezidentovi možnost volby, zda sněmovnu rozpustit, či ne - rozpustit ji musí. Zároveň ale nemá žádnou lhůtu, dokdy tak má učinit. Mandát sněmovny končí teprve podpisem prezidenta republiky.

Chvíle poslance Skokana

Pravda je, že jeden možný důvod, který by mohl cestu k předčasným volbám - zatím jen teoreticky - zkomplikovat, se přece jen hned zkraje schůze objevil.

Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan totiž podal k Ústavnímu soudu stížnost, v níž si stěžuje na způsob svolání a průběh schůze sněmovny, na které poslanci 7. srpna jednali o žádosti úřednické vlády Jiřího Rusnoka o vyslovení důvěry.

Zatím se sice nerýsuje žádná reakce, která by ze Skokanovy stížnosti dělala vážnou hrozbu, ale kolegové z jiných stran - byli to Jeroným Tejc z ČSSD, Stanislav Polčák z TOP 09 a Jiří Paroubek z NS-LEV 21 - nad ní zpochybnili proklamovaný kladný postoj Věcí veřejných k předčasným volbám. 

"Doufám, že argumenty, které nám předložil pan poslanec Skokan, se ukážou jako absolutní nesmysl. Na straně druhé je tady evidentní snaha odložit konání voleb, zmařit rozpuštění sněmovny, protože k tomu ta ústavní stížnost směřuje," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

V kuloárech podle zjištění Aktuálně.cz Skokanův krok nijak velkou paniku nedělá a legislativní experti jednotlivých stran soudí, že nemá velkou šanci na úspěch, protože přímo nespojuje rozpuštění sněmovny a Skokanem napadnuté porušení jednacího řádu.  

Na Hradě se uvidí

U Ústavního soudu už byla stížnost Petra Skokana přijata a bude o ní rozhodovat plénum soudců. Kdy se tak stane, není zatím jasné, mluvčí soudu Jana Pelcová Aktuálně.cz řekla, že na programu úterního jednání pléna stížnost nebyla.

"Soudce Jiří Nykodým se stížností začal seznamovat dnes. Je pravděpodobné, že ji ještě ani nedočetl, nedá se tedy predikovat, zda rozhodnutí přijde v řádu dnů nebo měsíců," uvedla mluvčí.

Zda může projednávání stížnosti u nejvyšší právní instituce odložit prezidentův podpis ústavního zákona o rozpuštění sněmovny, zatím také není jasné.  

"Pan prezident má dnes poměrně nabitý program a o věci má pouze všeobecnou informaci, jako v tuto chvíli i já. A zatím není seznámen s tím, co by to mělo, nebo nemělo přinést," sdělil Aktuálně.cz Vratislav Mynář.

Svůj názor, jaké komplikace může Petr Skokan  předčasným volbám přinést, také neřekl. "Mám o tom zatím informaci pouze z médií, samozřejmě se s ní co nejdříve seznámím a nechám si ho přiblížit hradním legislativním odborem. Jestli to má hlavu a patu, zda to má vůbec šanci na život," uvedl s tím, že prezident je zastáncem, aby se s rozpuštěním sněmovny neotálelo. 

Miloš Zeman se má nad termínem předčasných voleb sejít v pátek s představiteli sněmovních stran a v kuloárech sněmovny jde informace, že by měl rozpuštění podepsat kolem 12. září.

Pak následuje podle Ústavy ČR 60 dní na uspořádání voleb. Tuto lhůtu by už zmiňovaný říjnový termín dodržel.

Vzpomínka na Melčáka

Skokanova stížnost vyvolává reminiscence na rok 2009, kdy krátce před už stanoveným termínem předčasných voleb vyhověl Ústavní soud stížnosti poslance Miloše Melčáka a zrušil rozhodnutí o zkrácení volebního období sněmovny.

Úřednická vláda Jana Fischera tak dovedla Česko k řádným květnovým volbám v roce 2010, i když i Melčákovu stížnost původně legislativní experti ve sněmovně nepovažovali za nic, co by mělo volby zkomplikovat.

 

Právě se děje

Další zprávy