Mynář: Podnikání jsem s příchodem na Hrad odstřihl

Martina Machová Martina Machová
5. 5. 2013 19:00
Prezidenstký kancléř v rozhovoru vypráví o nové životní etapě i hradním prostředí
Vratislav Mynář
Vratislav Mynář | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vratislav Mynář se stal prvním prezidentským kancléřem, který nepřišel na Hrad z veřejné sféry, ale z byznysu.

Podnikatelských aktivit se ale podle svých slov s nastoupením do hradní funkce zbavil.

"Minimálně ve dvou firmách jsem prodal své obchodní podíly. Tam, kde jsem měl stoprocentní vlastnictví, tak jsem v souladu se zákonem a s dobrými mravy vystoupil z funkce buď jednatele, či člena správní či dozorčí rady, případně předsednictva," říká Mynář.

Prezidenta Miloše Zemana již stihl doprovázet na dvou zahraničních cestách, přiznává ale, že ještě nemá na Hradě vlastní kancelář a azyl mu prozatím skýtá místnost někdejšího Klausova vicekancléře Petra Hájka.

S obrazem prezidenta Eduarda Beneše za zády a monstrózní konstrukcí černé Hájkovy knihovny, která zabírá celou jednu zeď jeho kanceláře, nyní vládne Hradu padesát dní.

Jak se mu změnil život a jak se změnil život na Hradě, vylíčil v rozhovoru pro Aktuálně.cz. 

A.cz: Honí vás nový šéf?

VM: Ano, v rámci mých povinností a jeho servisu mne v dobrém slova smyslu honí.

A.cz: Je to velký rozdíl mezi tím, jak jste pro něj pracoval v rámci prezidentské kampaně a nyní?

Změnilo se toho hodně. Jsme na jednom místě, systém funguje jinak než v hektické době kampaně. To pro nás všechny bylo nové. Dnes jsme v zaběhnutém systému, kde se akorát snažíme panu prezidentovi udělat pár drobných nuancí, na které je zvyklý on.

Co se týče časového rozpoložení, tak je to minimálně stejné, když pominu služební cesty, možná je toho trochu méně. V rámci kampaně se totiž pracovalo do pozdních nočních hodin, někdy i ranních.

A.cz: Jak tedy vypadá běžný den kancléře?

Ráno vstanu, opařím se čajem… Teď vážně, ráno vstanu, jdu do práce, pokud nemám pracovní snídani, snažím se být v práci kolem půl deváté, deváté. Pan prezident dojíždí o malinko později, řekněme na desátou.

Kromě standardních povinností, kterých je zejména papírově na můj vkus až až, je to řešení každodenní agendy a personálních záležitostí. S Lány tu je pět set zaměstnanců, tak to také nějakou agendu obnáší. Pravidelně končím kolem sedmé, osmé hodiny večer.

Během Zemanovy inaugurace
Během Zemanovy inaugurace | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Začínáte den poradou?

Systém porad jsme ještě nenastavili, mám to promyšleno po konzultaci s tajemníkem a panem prezidentem, jakým způsobem to budeme dělat, ale ještě nebyl ustanoven tým. Například pan Fulík nastoupil ke včerejšímu dni (1. května - pozn. red.). A nejsem ani zatím ve své kanceláři.

A.cz: Proč nejste ve své kanceláři?

Z prostého důvodu - ne proto, že bych si tam dělal koupelnu, jak říkal jeden kolega. Poté, co jsem převzal kancelář po panu Weiglovi, tak jsem byl požádán Správou Hradu, jestli by mi nevadilo nechat jim ji k dispozici měsíc či měsíc a půl. Na interiérech v této části Hradu nebylo pracováno desítky let a byla tam na některých místech velmi vážně porušena podlaha, takže to chtělo sanaci.

Můžu zodpovědně říci, že se tam nic, včetně nábytku, který se taktéž renovuje, nezmění, a vše, co tam bylo za pana Weigla, se vrátí. Pardon, kromě pracovní židle. Dovolil jsem si objednat židli, protože pan kancléř měl takovou, jaká mi nevyhovovala.

A.cz: Jak se do funkce vpravujete?

Jsem rád, že je to takovým rychlým způsobem. Přiznám se, že mně to vyhovuje. Požádal jsem pana kancléře Weigla, byť mám tu možnost být s ním být na drátě nebo v osobním kontaktu, abych si to tu mohl procházet sám a aby mne nevodil za ručičku.

Mám rád systém, že jsem hozen do vody, sám si o všem dělám vlastní názor a už si to buduji podle svého.

Již jako kancléř při státní návštěvě
Již jako kancléř při státní návštěvě | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Takže prvotní plán, že vám bude pan Weigl přibližně tři měsíce pomáhat, padl?

To platí, nevylučuje se to. Já si to chci „očichat" sám, ale pan kancléř Weigl je mi minimálně dva měsíce denně na telefonu k radě, k diskusi, jak jsme byli domluveni.

A.cz: Je tedy zaměstnancem Hradu, nebo již nikoli.

Pan kancléř Weigl je teď takzvaně „na překážkách", to znamená, že jsme se dohodli na ukončení pracovního poměru a do konce května má standardní dvouměsíční výpověď.

A.cz: Kromě pana Weigla máte ještě nějakého poradce či přítele na telefonu, se kterým konzultujete své kroky?

Přiznávám, že největším rádcem, když si nevím rady, je pan prezident. Jinak se snažíme pracovat v kolektivu, který tu je.

Nedošlo tu k žádnému personálnímu pogromu. Věci legislativní řeším s ředitelkou legislativního odboru, věci protokolární s Jindřichem Forejtem, věci každodenního chodu se řeší s Ivo Velíškem (šéf Správy Hradu - pozn. red.). Jsou to velmi erudovaní lidé a to je mi velkou pomocí.

A.cz: Jak se dívá na Vaše hradní angažmá rodina. Nechystáte stěhování do Prahy?

Ne, v tomto směru se pro nás příliš nezměnilo. Ještě dávno před kampaní a Zemanovci jsem podnikal po celé republice, takže manželka a rodina je zvyklá, že jsem v pondělí vyjížděl a v pátek se vracel. V tomto duchu se to nezmění, možná jen svátky jako 8. května nebude volno, a že si čas neřídím tak, jak bych sám chtěl, ale řídí mi ho pan prezident a celá kancelář.

A.cz: Zmínil jste se o svém podnikání. Říkal jste, že se zbavíte svých podílů ve firmách a odejdete z dozorčích orgánů společností. Jednu už jste opustil, jak nyní pokračujete.

Minimálně ve dvou firmách jsem prodal své obchodní podíly. Tam, kde jsem měl stoprocentní vlastnictví, tak jsem v souladu se zákonem a s dobrými mravy vystoupil z funkce buď jednatele, či člena správní či dozorčí rady, případně předsednictva.

Zbývá poslední záležitost, která nešla urychlit kvůli zákonným lhůtám, tedy oficiálně svolané valné hromadě. Jsem tam předseda představenstva a budu nahrazen někým jiným. Dodržel jsem slovo téměř ve sto procentech, zůstává poslední akciová společnost. 

Při předávání předsednictví SPOZ
Při předávání předsednictví SPOZ | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: To se jedná o VV invest?

Ano.

A.cz: První byl Europrofin. Pak je tu Clever management…

Clever management byl stoprocentně můj a byl jsem tam jednatelem. Jednatelem je tam nyní moje manželka.

A.cz: Takže jste firmu převedl na manželku?

Ano. A pro úplnost byla ještě Ski Moravia, kde jsem prodal obchodní podíl kolegovi a nejsem ani jednatelem.

A.cz: Máte již bezpečnostní prověrku?

Dnes dáno. Směrnicí kanceláře prezidenta mám přístup k záležitostem v režimu „vyhrazené". Co se týče mé prověrky na stupeň tajné, mám připraveny všechny materiály a dal jsem je ke konzultaci NBÚ.

Chyběly mi tam ještě nějaké záležitosti, protože samozřejmě s těmi firmami byla spousta papírování a přiznám se, že jsem nečekal tolik formalit, které s tím jsou spojeny.

A.cz: Je pro vykonávání vaší funkce překážkou, že prověrku na stupeň tajné ještě nemáte?

Ne, není. Překážkou to bude, až pan prezident bude chtít, abych s ním jel na bezpečnostní zasedání Evropské unie nebo vlády. Tím, že nemám stupeň tajné, tak bych se jich nemohl účastnit. Od toho tu máme ale jiné ředitele odborů, kteří by mne mohli zastoupit.

A.cz: Kromě jmen, která jsou již známá, jako jsou Hájek, Jakl, Slaný, Ochvat, je ještě někdo z vrcholových úředníků, kdo odešel?

Byl to pan Mravec, kterého jste nejmenovala, jinak vše zůstává stejně, jak bylo.

A.cz: A nemáte zprávy, že by se někdo chystal v nejbližší době Hrad opustit?

Ne, a možná se sluší říci, že všichni lidé, které jste jmenovala, odešli na vlastní žádost.

A.cz: Máte zpětnou vazbu od úředníků, jestli se hodně změnil styl vedení kanceláře a celkový chod Hradu?

Nejsem zastáncem toho, že bych dal na hradní šuškandu. I když mi bylo doporučováno, že i to musí kancléř vnímat. Nemám pocit, že by se to tu nějakým zásadním způsobem změnilo. Snažím se jen, aby se chod přizpůsobil časovým relacím pana prezidenta.

Pan prezident Klaus byl ranní ptáče, chodil do práce hned ráno a odpoledne trávil volný čas, u našeho pana prezidenta je tomu trochu jinak. On si řekněme ráno trochu pospí, takže chodí na tu desátou hodinu, a končíme kolikrát kolem té sedmé, osmé, deváté hodiny večerní.

 

Právě se děje

Další zprávy