Mynář po měsících průtahů podal žádost o prověrku

Domácí Domácí
Aktualizováno 19. 12. 2013 11:20
Kancléř je za absenci prověrky kritizován již několik měsíců
Vratislav Mynář.
Vratislav Mynář. | Foto: ČTK

Praha - Ředitel kanceláře prezidenta Vratislav Mynář po měsících shromažďování podkladů a průtahů podal žádost o bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně. Stalo se tak podle něj ve středu.

"Nechci se vymlouvat, že do toho zasáhla spousta věcí typu voleb, ale je to 500 dokumentů, které hodnotí můj profesní a osobní život posledních dvaceti let. Pokud měníte zaměstnání, podnikáte, máte pod sebou desítky zaměstnanců, není to jednoduché," vysvětlil Mynář, proč mu zažádání trvalo tak dlouho.

Přímo na přepážce vše podle svých slov řešil tři hodiny.

"Věřím v to, že pokud u nás fungují zákony, a já vím, že fungují, tak nemám žádný problém bezpečnostní prověrku získat," zdůraznil Mynář s tím, že tak odmítá spekulace o jeho problematickém podnikání, které by mu mohlo získání prověrky zkomplikovat. "Opravdu se svlékám do naha," dodal.

Pokud prověrku získá, profesně se pro něj podle jeho slov nic nezmění. Za tři čtvrtě roku ve funkci se mu totiž podle jeho slov nikdy nestalo, že by kvůli prověrce zůstal za zavřenými dveřmi.

Prezident ultimáta nedává

Znovu tak upozornil na to, že mu zákon přímo neukládá prověrku mít. "Aby nedošlo ke spekulacím, už v létě jsem informoval o tom, že byť pro svou práci prověrku nepotřebuji, že o ni z vlastní vůle požádám. Ten, kdo tvrdí, že ji potřebuji, tak nezná systém práce," vysvětlil Mynář.

Mechanismus podle něj funguje tak, že tajné dokumenty přijímá přímo prezident Miloš Zeman. "Ty dokumenty přicházejí nezávisle na mně a já si je přečtu jen v případě, když se tak pan prezident rozhodne," dodal.

Podle informací Aktuálně.cz již manželé Mynářovi podali žádost o rozvod, a to dohodou. "My už máme papíry podepsané a podané," řekla našemu deníku manželka kancléře Kamila Mynářová. "Už by mu nic (v podání prověrky-pozn.red.) bránit nemělo." Právě vypořádání společného jmění manželů je jedním z údajů, které NBÚ v rámci udělení bezpečnostní prověrky ověřuje.

Kancléř Mynář je za absenci prověrky NBÚ kritizován již několik měsíců. Prezident Miloš Zeman mu v této souvislosti pohrozil poprvé letos v říjnu.

Naposledy v České televizi zopakoval, že by byl rád, kdyby Mynář podal žádost do středy, podle Mynáře ale o ultimátum nešlo.

"Ta kauza, ve které se tvrdilo, že mám nějaké ultimátum nebo že mi pan prezident dává nůž na krk, je úsměvná, protože pan prezident byl, je a bude vždy o všech mých krocích informován," upozornil kancléř.

 

Právě se děje

Další zprávy