Můžu zůstat jako poradce maturit, říká odvolávaný Dobeš

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 4. 2011 21:04
Kdyby mě požádali, s maturitami pomůžu, říká ministr, jehož premiér ve vládě nechce
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Maturity se chystají čtrnáct let a nic už je nemůže ohrozit, uklidňují ministerští úředníci studenty a učitele v době, kdy měsíc před prvními státními maturitami v historii Česka může resort školství skončit bez ministra.

Josef Dobeš (Věci veřejné), jehož odvolání už premiér Petr Nečas navrhnul prezidentu Václavu Klausovi, ale varuje, že jeho nástupce už zřejmě s úspěchem státních maturit nespojí svou politickou budoucnost a na úspěchu maturit nemusí mít takový zájem jako on sám.

"Jsem přesvědčený, že ten, kdo přijde po mně, už s tím politickou odpovědnost nesváže, což by měl. Jedině pod takovým tlakem se dají státní maturity zvládnout," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Josef Dobeš.

Rada pro nástupce: Nespoléhat se na Cermat

Svému nástupci je Dobeš připraven pomoci jako poradce. "Pokud mě o to někdo poprosí, nevylučuji to."

Pokud by prezident Dobešův odchod z vlády přijal, ve funkci by ho prozatímně vystřídal od prvního dubna jmenovaný první náměstek Jakub Hodinář. Člen ODS, který na ministerstvo školství přišel před několika týdny z ministerstva dopravy.

Svoji odpovědnost nenazývá jako politickou, ale pracovně právní. "V pozici prvního náměstka jsem členem vedení resortu a mám zodpovědnost danou organizačním řádem MŠMT, tedy zastupuji ministra v době jeho nepřítomnosti. Má odpovědnost je pracovně-právní," řekl Hodinář.

Dobeš sám na maturity podle svých slov velmi tvrdě dohlíží. Přímo do Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), který má maturitu na starosti, "nasadil" svého člověka, dvakrát týdně chodí na porady užšího týmu, schází se s Českou školní inspekcí. Kontroluje školy a do Cermatu jezdí i na přepadové kontroly.

"Na úředníky Cermatu se nesmí spolehnout, to je základní věc, kterou jsem pochopil, musí mít jiné zpětné vazby," shrnuje Dobeš svou zkušenost pro případného nástupce.

Technika selhala na pětině škol

Ředitel zmíněných úředníku, šéf Cermatu Pavel Zelený, si myslí, že státním maturitám úvahy o Dobešově konci škodí už teď.

"Pro státní maturity to není šťastné. Ministr Dobeš projekt uhájil a prosadil a dal za něj i politickou odpovědnost. Měl by ho i uskutečnit," řekl Zelený.

Dobešův náměstek Ladislav Němec to přirovnává k rozjetému vlaku, který ani odchod ministra nemůže zastavit. Na pondělní tiskové konferenci ale ministerstvo přišlo se špatnou zprávou z generálky technického zázemí zkoušek. Technické problémy, které narušily i generálku maturit, měla celá pětina škol. Ministerstvo tvrdí, že se chybu už podařilo napravit.

Na dvaceti procentech škol nefungovaly správně tiskárny. Jednou z příčin prý může být to, že zaměstnancům škol nebylo dostatečně vysvětleno, jak zapojit kabely.

"Je ale potřeba udělat další technickou zkoušku, ať už ji udělám já nebo můj nástupce," upozorňuje Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy