Můžeme utahovat, a přece nepadnout, řekne Nečas ODS

Jan Němec (redaktor) Petr Holub, Jan Němec (redaktor)
18. 6. 2010 7:04
Jakou perspektivu vládnutí předloží Petr Nečas kongresu ODS
Petr Nečas. Jen dny ho dělí od vrcholu
Petr Nečas. Jen dny ho dělí od vrcholu | Foto: Jan Langer

Praha - Voliči odmítli levicový populismus a chtějí vládu, která zabrání, aby se veřejné finance vydaly řeckou cestou. I když učiní některá nepopulární opatření, nemusí být nutně sama nepopulární.

Zhruba takovými slovy může uvést jediný kandidát na předsedu ODS Petr Nečas projev, kterým delegátům víkendového kongresu složí účty z dosavadních koaličních jednání.

Přehled dosavadních jednání ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ukazuje, jaké témata budou obsahem koaliční smlouvy. K tomu, jak konkrétně budou vypadat ohlášené reformy, může dát kongres Nečasovi více či méně jasné směrnice.

Zachránit rozpočet

Hlavním nástrojem k záchraně rozpočtu jsou úspory v příštím roce a po nich zásadní reforma penzí a zdravotnictví. Na tom se shodnou všechny tři strany vznikající koalice.

První návrh rozpočtu na příští rok předložil tento týden ministr financí Eduard Janota, který má širokou podporou TOP 09. Nečas reagoval: "Záměr je správný, provedení sporné."

Janota požaduje zmrazit v příštím roce důchody a zvýšit nepřímé i přímé daně. ODS před volbami vylučovala zmražení penzí i vyšší daně. Nečas zatím připustil, že nepřímé daně, konkrétně DPH se v nutném případě mohou zvýšit.

Penzijní a zdravotní pojišťovny

Podobného přijetí se dočkala reforma penzí z pera expertního týmu Vladimíra Bezděka, kterou rovněž vítá TOP 09.

Nečas před volbami prohlásil, že výsledky Bezděkovy skupiny podpoří. Experti však překvapili radikálním návrhem zavést povinné pojištění u soukromých fondů, který překročil mantinely dosavadních debat.

"Výsledná verze reformy bude verzí, která bude odlišná od toho, co bylo předloženo," upozornil Nečas, že i Bezděkův návrh se změní.

S Věcmi veřejnými se Nečas neshodne na zdravotní reformě.

Všechny koaliční strany chtějí sepsat standardy, tedy seznam výkonů placených z veřejného pojištění. Podle Martina Jana Stráského z Věcí veřejných má standardní výkony hradit jediná státní pojišťovna, na výkony neuvedené ve standardech si lidé podle zájmu doplatí u komerčních pojišťoven, které si budou konkurovat na otevřeném trhu.

Marek Šnajdr za ODS i experti TOP 09 naproti tomu chtějí zachovat několik pojišťoven, které budou hradit standardní výkony. Pouze tyto pojišťovny budou nabízet připojištění pro nadstandard.

Ústavní změny

K ústavní většině chybí koalici ve sněmovně jen dva hlasy. Partneři ODS toho chtějí využít k prosazení přímé volby prezidenta. Petr Nečas jejím zastáncem není, ale bude-li na ní shoda, je ochoten ji akceptovat.

"ODS ale nebude podmiňovat přímou volbu prezidenta nějakým zvyšováním jeho pravomocí," upřesnil postoj ODS Nečas.

ODS akceptovala i nápad zavést "klouzavý mandát" poslance, kdy by za poslance, který se stal ministrem, nastoupil do sněmovny náhradník. V okamžiku, kdy z vlády odejde, náhradník mu zase uvolní místo ve sněmovně.

ODS přistoupila také na omezení imunity - vztahovala by se jen na projevy v parlamentu a také trestní postih by byl možný jen se souhlasem komory. Imunita na přestupky skončí.

Šetření na obraně

ODS nadále odmítá škrtat 10 miliard korun v resortu obrany. Stejně tak se jí nelíbí nápad Věcí veřejných slučovat ministerstva obrany a vnitra. Na tom se jednající strany ještě nedohodly.

V průběhu debaty se objevily i návrhy sloučit tajné služby. Na stole jsou dvě varianty. Podle první se má sloučit vojenská a civilní kontrarozvědka do jedné služby a totéž se má udělat s rozvědkami.

Druhou variantou je sloučit civilní rozvědku a kontrarozvědku do jedné. Vznikly by tak dvě zpravodajské služby - civilní a vojenská - a obě by působily dovnitř státu i navenek.

Na tom se strany zatím nedohodly.

Nástroje na korupci

Na úrovní expertní komise se strany dohodly, že zavedou "protikorupční testy". Protikorupčního agenta s širokým polem působnosti zbylé dvě strany Věcem veřejným vymluvily.

Ve hře je tak podle informací Aktuálně.cz test, který se už používá u ozbrojených složek, kdy policistovi lze naznačit nabídku úplatku a zdokumentovat (zvukem a obrazem) jeho reakci. Strany teď budou jednat o možnosti rozšířit tuto možnost i na státní zástupce.

Z dalších opatření proti korupci se ještě mluví o publikaci všech údajů z výběrových řízené na veřejné zakázky.

Jak odložit školné

Všechny tři strany se shodly, že zavedou školné na vysokých školách. Věci veřejné a ODS prosadily formulaci, že půjde o "odložené" školné.

Fakticky se ale odkládají jen splátky půjček na školné do doby, než vysokoškolák začne vydělávat 1-1,5 násobek běžného příjmu.

"Domluvený mechanismus počítá s tím, že školné zaplatí banka škole, takže ta to dostane hned, a za studentem zůstane půjčka garantovaná státem," prohlásil v online rozhovoru pro A.cz vyjednavač TOP 09 Jan Vitula. "Osobně jsem pro výrazné motivační prvky, aby studenti půjček nevyužívali: kdo by např. zaplatil hned a nebral si půjčku, měl by výraznou slevu na školném. "Ve skutečnosti bude tedy školné placeno souběžně se studiem - ať studentem, nebo bankou.

Shoda panuje v tom, že zavedení školného musí předcházet systém půjček a sociálních stipendií.

Hospodářství a podnikání

Vyjednavači v této oblasti si pochvalovali věcnou debatu, žádný spor nemusejí nechat rozhodnout K-devítku.

Shodli se na rozšíření jaderné elektrárny v Temelíně, na vracení DPH z nesplacených faktur podnikatelům i na uvolnění pracovního práva. To byla ostatně podstata volebních programů především ODS a TOP 09.

Strany se dohodly na změně zákonů, které usnadní přípravu silničních staveb. Cenu dálnic koalice sníží tím, že změní příliš náročné technické normy.

Prolomení těžebních limitů se vyjednavači dotkli jen formulací, že by s ním musel souhlasit kraj a dotčené obce. Věci veřejné i TOP 09 dokonce daly najevo, že by zákaz prolomení limitů rády viděly v koaliční smlouvě.

Kapitolu o životní prostředí se nepodařilo dokončit. Nápad spojit ministerstvo životního prostředí a zemědělství narazil na odpor především TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy