Muž s temnou minulostí povede pro ČSSD nemocnici v Ústí

Martina Machová Martina Machová
22. 5. 2009 16:25
Kontroverzní politik a lékař Jiří Madar zvítězil ve výběrovém na ředitele nemocnice
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Severočeská sociální demokracie se rozhodla svěřit vládu nad největší krajským zdravotnickým zařízením - Masarykovou nemocnicí v Ústí nad Labem - kontroverznímu lékaři a politikovi Jiřímu Madarovi.

Novináře o tom informoval mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

"Jiří Madar prošel standardním dvoukolovým výběrovým řízením, stejně jako všichni ostatní úspěšní uchazeči. Nezávislou personální agenturou byl definován jako schopný manažer. Na základě výsledků realizovaných profesionálních testů a osobní prezentace byl vyhodnocen jako jeden z nejlepších kandidátů," komentoval volbu představenstva společnosti mluvčí.

Společně s ním vedení holdingu, který zastřešuje všech pět nemocnic patřících hejtmanství, vybralo i zbylé čtyři ředitele.

Jako u Ratha...

Oranžové vedení ústeckého kraje totiž záhy po svém nástupu odvolalo z funkcí dosavadní ředitele nemocnic, stejně jako například David Rath ve středních Čechách.

Jiří Madar přitom musel v minulosti post ředitele Masarykovi nemocnice v Ústí nad Labem kvůli mnohým aférám opustit.

Případ Madar
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Případ Madar

  • třikrát jej zadržela policie, když řídil pod vlivem alkoholu
  • tendr na dostavbu Masarykovi nemocnice v Ústí nad Labem, ve kterém podle NKÚ došlo k porušení zákona u zadávání veřejných zakázek
  • zrušené výběrové řízení na dialyzační přístroje pro nemocnici v Jihlavě


O jeho předchozí působení se dokonce zajímala i policie. Nejvyšší kontrolní úřad podal v souvislosti s prověrkou hospodaření nemocnice trestní oznámení na neznámého pachatele.

Vedení nemocnice včele s Madarem totiž podle kontrolorů porušilo zákon o veřejných zakázkách, když vybíralo firmu na její dostavbu za 1,3 miliardy korun.

Do soutěže se přihlásila dvě sdružení firem - Metrostav a Unistav. Výběrová komise ale Unistav, který nabídl cenu o 300 milionů nižší než konkurent, vyloučila kvůli nesplnění podmínek zadání.

Sporná minulost

Podle NKÚ ale podmínky nesplnil ani Metrostav, takže nemocnice měla vyloučit i jej a vypsat novou soutěž. To se ale nestalo.

"Spekulace ohledně dostavby areálu nemocnice na Bukově, kdy měl být za jeho vedení porušen zákon o veřejných zakázkách, nebyly policií prokázány," obhajuje Madara mluvčí Krajské zdravotní Vondra.

"ÚHOS přezkoumal výběrové řízení a shledal, že nebylo v rozporu se zákonem. V zadání podmínek veřejné obchodní soutěže nebyly shledány nedostatky, nedošlo k navýšení prostředků na stavbu ani ke zvýhodnění žádného uchazeče," pokračuje Vondra.

K žalobě NKÚ se připojil i Ústecký kraj v čele s Jiřím Šulcem (ODS).

Reakce bývalého hejtmana, který se nyní spolu s ČSSD podílí na vládě v Ústeckém kraji, i Jiřího Madara redakce zjišťuje.

Opilý za volantem

Problémy neměl Madar ale jen jako manažer největšího zdravotnického zařízení na severu Čech. Policie ho v letech 2000 až 2005 třikrát zadržela, když řídil opilý.

Šéf ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda (vpravo) dal Jiřímu Madarovi další šanci
Šéf ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda (vpravo) dal Jiřímu Madarovi další šanci | Foto: Martina Machová

V posledním případě dokonce skončili dva úředníci ústecké radnice, kde Madar působil jako radní, před soudem za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Podle obžaloby měli ústeckému politikovi přestupek smazat.

Oba obžalovaní se hájili, že důvodem byly formální nedostatky ze strany policie. Soud je ale nakonec obvinění zprostil.

Ani řízení v opilosti ale vedení kraje nevadí, prý se za to před výběrovou komisí omluvil.

V tiskové zprávě, kterou Krajská zdravotní v souvislosti s volbou Madara do čela ústecké vydala, předseda představenstva holdingů a zároveň šéf ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda uvádí: "Myslím, že každý může udělat chybu a je třeba mu dát druhou šanci."  

Problémy měl Jiří Madar ale i při svém dalším šéfování zdravotnickému zařízení, tentokrát na Vysočině. Za jeho ředitelování v jihlavské nemocnici kraj stopl jiné kontroverzní výběrové řízení, tentokrát na dialyzační přístroje za několik desítek milionů korun.

Jiřího Madara za to dokonce vedení hejtmanství potrestalo snížením platu.

A i tento obchod nakonec prověřovala policie. Případ sice nekvalifikovala jako trestný čin, vyšetřovatelé se ale domnívali, že mohlo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách a tak věc postoupili antimonopolnímu úřadu.

Ani v tom ale severočeská sociální demokracii nevidí problém.

„Rozhodoval jsem se na základě odborného stanoviska nezávislé personální agentury. Nechtěl jsem se zatěžovat minulostí, spíš jsem se chtěl dívat do budoucnosti. Pokud by se ale něco z toho opakovalo, tak bych ho na hodinu z této funkce odvolal," uvedl pro Aktuálně.cz Petr Benda.

 

Právě se děje

Další zprávy