Musíte se mnou počítat, připomněl se Klaus politikům

Domácí Domácí
1. 4. 2009 14:20
Do toho se Topolánek dohaduje s Paroubkem o podobě nové vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

Praha - I když se koalice s ČSSD v úterý dohodla na půdorysu, na které má vzniknout nová vláda, prezident Václav Klaus ve středu důrazně připomněl, že na něj strany nesmí zapomínat.

V rychlé dohodě ČSSD, ODS, zelených a lidovců vidí analytici pokus politiků co nejrychleji prezidenta vyšachovat. Klaus přitom dnes - mezi řádky - dal vědět, že s ním musejí počítat.

Jiskření mezi Hradem a Strakovou akademií

Otočil se přitom na drobnosti. Výroku o "letní překlenovací" vládě, který použil Topolánek, když popisoval jednu z variant, která Česko čeká.

"Vláda v demokratické společnosti je velmi závažnou institucí v každé chvíli. Prezident předpokládá, že jednání o budoucí vládě jsou vážná a připomíná všem zúčastněným, že bude s politickými stranami jednat o vládě České republiky, nikoli o 'letní vládě'," reagoval Klaus v tiskovém prohlášení.

Prohlášení tiskového mluvčího prezidenta republiky k dnešní fázi jednání politických stran o budoucí vládě
Prezident republiky je překvapen zprávou ČTK, že strany budou v následujících dnech "vybírat kandidáty do letní překlenovací vlády". Vláda v demokratické společnosti je velmi závažnou institucí v každé chvíli. Prezident předpokládá, že jednání o budoucí vládě jsou vážná a připomíná všem zúčastněným, že bude s politickými stranami jednat o vládě České republiky, nikoli o "letní vládě".
Radim Ochvat, mluvčí prezidenta republiky, 1. dubna 2009

Premiér v demisi Mirek Topolánek ovšem trvá na tom, že s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem vyjednává o "letní překlenovací vládě".

Prezidenta kritizoval i za to, že požaduje co nejrychlejší řešení. "Jsme v situaci, kdy nikoli mou vinou a vinou ODS uprostřed českého předsednictví ODS padla vláda, kdy jiné řešení není na stole, kdy oproti ústavním zvyklostem nebyl předseda nejsilnější parlamentní strany pověřen sestavením vlády nové a kdy v rozporu s evropskými zvyklostmi není prezidentem jasně garantován dostatečný časový prostor pro vyjednávání vládě," prohlásil.

Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Reuters
DOKUMENT:
Prohlášení premiéra k aktuální politické situaci

Nenechám se vydírat, vzkázal Topolánek Paroubkovi

Dohoda o budoucí vládě se mezitím zamotala i kvůli přestřelce šéfů ČSSD a ODS.

Šéf socialistů Jiří Paroubek oznámil, že do výběru ministrů budou mluvit i komunisté. Chce s nimi jména konzultovat stejně jako s nově vzniklou Demokratickou stranou zelených, která ve sněmovně poslankyně Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou.

To ovšem Topolánek rezolutně odmítá. Novinářům řekl, že se nenechá vydírat k dalším ústupkům. Za neodpovědné považuje od ČSSD zveřejňování požadavků a konkrétních jmen. Z dosavadních jednání podle něj nevzešlo nic definitivního.

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

Premiér? Musí to být erudovaný člověk, zní z Lidového domu

Paroubek dnes poodhalil i úkoly budoucí vlády. "Měla by upravit rozpočet na rok 2009, aby byl pravdivý, připravit rozpočet na rok 2010 a pracovat na protikrizových opatřeních. Záleží silně na její ekonomické erudici, zemi by měla v klidu dovést do předčasných voleb," vypočítával.

Premiérem by podle něj měl být někdo, kdo je kvalifikovaný a zároveň přijatelný pro širokou veřejnost. Nevylučuje ani to, že by to mohl být někdo, koho navrhne současná nejsilnější vládní strana. "Nezávislý nestraník, člověk, který má erudici, zkušenost a kvalifikaci, bude i pro nás přijatelný," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy