Na nebezpečí umíme zareagovat v řádu hodin, ujistily špičky státu. Zeman žádá "pevnost Evropu"

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
14. 11. 2015 19:55
Útoky v Paříži ukazují, že postoj České republiky k řešení migrační krize byl správný, shodly se politické špičky na zasedání Bezpečnostní rady státu. Prezident Miloš Zeman a členové vlády se shodli na tom, že je potřeba rychle posílit ochranu vnější hranice Evropské unie. Zároveň se ale zpřísňuje ochrana vnitřní hranice, k jejímu uzavření však zatím nedojde. "Jsme připraveni reagovat v řádu hodin," ujistil ministr vnitra Milan Chovanec.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu 14. listopadu.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu 14. listopadu. | Foto: ČTK

Praha - Jen několik hodin po brutálních útocích v Paříži se ve Strakově akademii sešly vládní špičky, zástupci tajných služeb a policie, mimořádně dorazil i prezident Miloš Zeman. Na zhruba dvouhodinovém jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu se hodnotily jak informace, které zpravodajci získali od svých zahraničních kolegů, ale například i bezpečnostní opatření, která Česko přijalo.

"Vím, že události v Paříži jsou hrozné, ale chtěl bych v této souvislosti uklidnit veřejnost - znovu jsme dnes na jednání předsednictva konstatovali, že nemáme žádné aktuální informace, že by České republice hrozilo nějaké konkrétní nebezpečí," ujistil premiér Bohuslav Sobotka, že vláda dělá maximum pro ochranu občanů.

"Policie posílila ostrahu některých objektů, pokračuje režim zesílené kontroly na 16 hraničních přechodech a jsme připraveni reagovat na jakékoli podněty," dodal Sobotka. Ministr vnitra Milan Chovanec doplnil, že reakční doba by se pohybovala v řádu hodin.

Stejně jako před francouzskou ambasádou, kam před jednáním přijel spolu s prezidentem a dalšími členy vlády kondolovat, Sobotka zopakoval, že postup proti teroristům musí být tvrdý. "Je evidentní, že pokud se má stabilizovat situace a snížit riziko teroristických útoků v Evropě, tak Islámský stát musí být vojensky poražen. A musí být zničen tlakem mezinárodní koalice," prohlásil šéf kabinetu.

V případné vojenské akci by Česko mohlo nabídnout například protichemickou jednotku nebo polní nemocnici, prohlásil Zeman, který je hlasitým podporovatelem tvrdého zásahu proti radikálům. "Neviděl bych kontrapozici v tom, že buď budeme chránit vnější, nebo domácí hranice, měli bychom chránit obojí," dodala hlava státu.

Jednomyslná shoda panovala na jednání právě na tom, že Unie musí mnohem důsledněji chránit své vnější hranice. "Dohodli jsme se, že na všech fórech, kterých se jednotliví z nás budou účastnit, budeme klást důraz právě na tento požadavek," prohlásil prezident Zeman s tím, že je konečně třeba přejít od slov k činům. Znovu přitom zkritizoval vedení Evropské unie, které je podle něj doposud laxní.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek nicméně vyzval k tomu, aby nedocházelo k extremistickým výpadům vůči zdejším muslimům. "Ne každý muslim je terorista. Ti lidé, kteří sem přišli třeba už před mnoha lety, by se neměli stát cílem nějakých výlevů, je třeba zachovat rozvahu," upozornil předseda lidovců.

O tom, jak bude vypadat reakce na poslední teroristické útoky, budou debatovat ministři zahraničí ještě v listopadu, do konce měsíce by se měl uskutečnit i summit EU a Turecka.

 

Právě se děje

Další zprávy