Jsme ve válce, Evropa musí rychle zavřít hranice, varuje Babiš po útocích

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
16. 11. 2015 11:17
Evropští politici musí přestat být politicky korektní, říká vicepremiér Andrej Babiš ve videu, které v pondělí umístil na sociální síť. Bez okamžitého uzavření vnější hranice Evropské unie a zastavení přílivu uprchlíků podle něj může dojít k rozpadu schengenského prostoru a ohrožení Evropy. Česká republika by měla významně navýšit rozpočet armády a policie.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Economia

Praha - Vnější hranice Evropské unie musí být po událostech v Paříži okamžitě uzavřena, jinak hrozí rozpad schengenského prostoru a bude ohrožena celá Evropa, prohlásil vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Jsme ve válce a ve válce je potřeba urychleně konat. A Evropská komise a Evropská unie nejsou schopny konat," poznamenal Babiš ve videu, které v pondělí dopoledne umístil na svůj Twitter.

Česko by podle něj mělo přesvědčovat evropské politiky, aby přestali být politicky korektní. Ti by měli myslet hlavně na bezpečnost obyvatel. "Ne na humanitární pomoc, která je sice důležitá, ale jak je vidět, tak je zneužívána," upozornil Babiš v souvislosti s informací, že dva ze strůjců pařížských atentátů přišli do Evropy spolu s desítkami tisíc uprchlíků.

"To je vlastně naplnění té zlé předtuchy, že v rámci migrační vlny Islámský stát posílá do Evropy bojovníky, kteří mají za cíl vyvraždit naše lidi," podotkl vicepremiér. Zároveň ale dodal, že teroristé nemusí být vysíláni pouze Islámským státem, ale může jít o radikalizované potomky přistěhovalců ze severní Afriky.

Kromě důsledného postupu Unie Babiš zdůraznil, že rychle musí zareagovat i Česká republika. "Musíme významně dále navyšovat rozpočty armády a policie, musíme posílit naši armádu, musíme vybavit policisty moderními zbraněmi," vypočítává ve videu ministr financí. Ten už dříve slíbil, že vojáci v následujících letech mohou počítat s miliardami navíc.

Že by mělo dojít k uzavření evropských hranic, říká Babiš už od srpna. Tehdy prohlásil, že je potřeba zabránit přílivu uprchlíků, navrhl i zapojení Severoatlantické aliance nebo například zřízení obřího humanitárního tábora v Turecku, kde by byli uprchlíci rozdělováni na ty, kteří skutečně prchají před válkou, a ekonomické migranty.

K vytvoření "opevněné Evropy" vyzval v sobotu také prezident Miloš Zeman poté, co kondoloval na francouzské ambasádě. Po následném jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu dodal, že čeští představitelé tuto myšlenku budou prosazovat "na všech fórech, kterých se zúčastní".

Série pátečních útoků ve Francii si vyžádala 129 obětí a stovky zraněných. České bezpečnostní složky kvůli nim zpřísnily bezpečnostní opatření, zdůrazňují ale, že informace o možných útocích nemají. Premiér Bohuslav Sobotka se v pondělí sejde se zástupci ministerstva vnitra, tajných služeb, policie a armády, aby vyhodnotili zatím přijatá opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy