Müllerová chce další dotace pro sociální služby

ČTK ČTK
18. 2. 2013 14:47
Víc peněz se pokusí v nejbližší době vyjednat s ministerstvem financí
Ministryně práce Ludmila Müllerová.
Ministryně práce Ludmila Müllerová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) chce jednat s ministerstvem financí o dalších dotacích pro sociální služby. Jejich poskytovatelé si stěžují na nedostatek peněz.

Šéfka resortu práce chce také dosáhnout "efektivnějšího využití" příspěvku na péči od státu, za který si lidé mají opatrování pořizovat. Müllerová to řekla po jednání se zástupci Asociace poskytovatelů sociálních služeb a krajů.

Pokud se podle nich dotace nezvýší, 250 služeb skončí.

Poskytovatelé pro letošek žádali o 10,3 miliardy korun, mají dostat 6,05 miliardy, což je o 360 milionů méně než loni. Chtějí alespoň 6,5 miliardy, podle krajů by měli mít 8,2 miliardy korun.

"Podle našich informací bude MPSV situaci zatím monitorovat ve spolupráci s poskytovateli sociálních služeb a do konce dubna přijímat žádosti o dofinancování služeb, které pak ve spolupráci s kraji vyhodnotí. Nelze tedy nyní předjímat situaci," řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Avizovali jsme, že šest miliard není dostatečných, aby síť služeb zůstala zachována. Ostatní zdroje, které se dají využívat, už jsou na hraně. Letošní ponížení dotací může způsobit velmi vážnou kolizi sítě sociálních služeb," řekl prezident asociace poskytovatelů Jiří Horecký.

Podle něj o dotaci žádalo 5500 registrovaných služeb. Pokud se peníze nepřidají, 250 služeb by se letos muselo zavřít, 2400 zaměstnanců by přišlo o práci, v denních stacionářích by ubylo 15 tisíc míst a v domovech 1500 lůžek.

Dotace se neustále snižují

Ministryně chce nejdřív situaci vyhodnotit a jednat s kraji. Poté se obrátí na ministerstvo financí. Případné další peníze by chtěla získat do prázdnin. "Pokud jednotlivé organizace bijí na poplach, že mají nedostatek prostředků, tak jim je nemůžeme poskytnout až v září," uvedla ministryně.

Ministerstvo financí podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba počká na to, jak resort práce vyhodnotí žádosti o dofinancování a jak dopadnou jeho jednání s kraji. "Nelze tedy nyní předjímat situaci," řekl Jakob.

Podle náměstkyně jihočeského hejtmana a stínové ministryně práce opoziční ČSSD Ivany Stráské se jednání s ministerstvem o dalších dotacích opakují už třetí rok a stávají se folklorem.

"Je mi líto, že nejsme schopni se pochopit, že skutečně sociální služby pro své pouhé přežití potřebují 6,5 miliardy," uvedla Stráská. Podle ní bude záležet na vůli vlády a Sněmovny, "zda pochopí tíživost situace".

Loni poskytovatelé služeb protestovali

Dotace se postupně snižují. V roce 2008 podle Stráské představovaly 8,2 miliardy. V roce 2009 činily 7,4 miliardy korun. O rok později to bylo o 600 milionů méně. V roce 2011 se rozdělilo 6,2 miliardy korun. Stráská podotkla, že DPH, ceny a náklady ale rostly.

Poskytovatelé si na nedostatek financí stěžovali už loni a hrozili protestem. Tehdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09) pro ně nakonec našel v rezervách svého úřadu dalších 140 milionů.

Müllerová uvedla, že na mimořádné dofinancování má její úřad asi 80 milionů. Podotkla ale, že suma na příspěvky na péči se postupně zvyšuje. Loni do nich mělo podle schváleného rozpočtu putovat 19,99 miliardy, nakonec se vyplatilo 18,39 miliardy. Letos se počítá s částkou 20,49 miliardy.

Podle zjištění výzkumného ústavu práce si dvě třetiny příjemců ale za příspěvek žádnou službu nepořizují. Müllerová chce dosáhnout "efektivnějšího využití". S poskytovateli i s kraji chce jednat o možných změnách v poskytování peněz od státu i v kontrole.

"Přece tyto prostředky nemohou jít do kapes jenom jako přilepšení na stáří," podotkla ministryně. Do chystané novely o sociálních službách, kterou brzy předloží, se úpravy ale ještě nepromítnou.

 

Právě se děje

Další zprávy