MPSV dalo trestní oznámení na projekty za 1,3 miliardy

ČTK ČTK
5. 2. 2014 17:16
Hrozí, že Brusel výdaje neproplatí a budou se muset hradit z rozpočtu
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Toms

Praha - Ministerstvo práce podalo loni trestní oznámení kvůli čtyřem velkým projektům z evropských peněz za víc než 1,3 miliardy korun. Všechna směřovala na neznámého pachatele.

Sdělil to mluvčí ministerstva Petr Sulek. Podle vyjádření představitelů resortu hrozí, že Brusel výdaje neproplatí a budou se muset hradit z rozpočtu.

Trestní oznámení podalo ministerstvo ještě pod vedením bývalého ministra z přechodné vlády Františka Koníčka. Týkají se projektu CEDAIN k zajištění informačních systémů pro úřady práce za 972,6 milionu korun, koordinace dokumentů a nákupů za zhruba 82,5 milionu, rozvoje národní soustavy povolání za 180,1 milionu korun a systemizace ministerstva práce za 79,6 milionu.

Evropský sociální fond hradí 85 procent sumy, zbytek platí stát. U sporných projektů však hrozí, že bude celou částku muset dorovnat Česko.

Z peněz EU z projektu CEDAIN se měly platit informační systémy pro Úřad práce pro agendu zaměstnanosti. Resort pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) technologie ale pořídil bez tendru, smlouvy podepsal tehdejší náměstek Vladimír Šiška.

CEDAIN kvůli podezřením z nehospodárného užívání prostředků skončil předčasně loni v létě. Podle údajů ministerstva do konce loňského srpna stály služby a mzdy 734,57 milionu korun, od září do konce roku dalších 132,86 milionu. Výdaje pro letošek resort spočítal na 365,62 milionu, stejné mají být i v roce 2015. O tyto peníze chtěl Koníček posílit ve svém rozpočtu částku na provozní výdaje.

Požadovat osobní odpovědnost je těžké

"Bohužel evropské projekty, z nichž se financovalo, měly přímý dopad do rozpočtové kapitoly ministerstva práce," uvedl před nedávnem náměstek pro informační technologie Oleg Blaško. Podle něj se trestní oznámení ještě rozšiřovala, a to na další čin - porušení rozpočtové a finanční kázně. Blaško řekl, že dopad na rozpočet nebude mít jen CEDAIN. Dalších 750 milionů by podle něj mohl stát zákaz používat dva roky staré informační systémy, který před koncem roku vydal antimonopolní úřad.

Podle Blaška je velmi těžké požadovat po někom osobní odpovědnost. "Po našem příchodu na ministerstvo práce jsme našli k problematice informačních systémů prázdné skříně a lidé, kteří na těchto věcech participovali, už nejsou delší dobu zaměstnanci," poznamenal.

Podle NKÚ porušil resort zákon

Národní soustava povolání měla sloužit jako nástroj pro sledování potřeb zaměstnavatelů a trhu práce, podle nich se mělo upravit vzdělávání. Projekt navázal na podobný program z let 2007 a 2008. Putovat do něj mělo přes 180,1 milionu korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v zadávacím řízení našel pochybení.

Prověřované projekty a částky podle údajů Evropy

1) Koordinace a konsolidace dokumentů a nákupních procesů

2) Rozvoj Národní soustavy povolání a sektorových rad jako nástroje zaměstnavatelů k ovlivňování rozvoje lidských zdrojů v ČR - 180.082.000 korun.

3) Systemizace ministerstva práce - 79.608.340 korun

4) CEDAIN - Zajištění pilotního provozu prostředí centralizované datové infrastruktury pro provoz agendových aplikací, pilotní provoz aplikací na podporu zaměstnanosti, zaškolení uživatelů pro jejich efektivní využívání - 972.598.918 korun.

Ministerstvo podle něj nevyloučilo jediného uchazeče, i když neměl požadovanou kvalifikaci, a jeho nabídku vybralo. Mluvčí NKÚ už dříve uvedla, že resort tak porušil zákon o veřejných zakázkách i rozpočtovou kázeň, a to ve výši až 148,8 milionu.

Projekt Systemizace ministerstva práce stál asi 79,6 milionu korun. Skončil v listopadu 2012. Měl se dotknout všech zaměstnanců resortu, tedy asi 19 a půl tisíce lidí. Cílem bylo ušetřit a odbourat neefektivní činnosti.

Ředitel ministerského odboru řízení projektů Radek Rinn už dřív řekl, že hrozí, že náklady nebudou uznatelné. To se týká i projektu koordinace oběhu dokumentů a nákupů. Jeho rozpočet je 82,5 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy