Moroz chtěl jít z vnitra za Johnem, Nečas je proti

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 4. 2011 17:02
Dosavadnímu náměstkovi na vnitra bylo vyčítáno napojení na agenturu ABL
Michal Moroz.
Michal Moroz. | Foto: anov.cz

Praha - Náměstek ministra vnitra Michal Moroz, jenž byl v minulosti kritizován mimo jiné za úzké vazby na bezpečnostní agenturu ABL, odchází ke konci měsíce z ministerstva vnitra.

Oznámil, že bude nadále pracovat pro vicepremiéra a donedávna ministra vnitra Radka Johna (VV), který se ujme nové funkce vládního koordinátora boje s korupcí.

Svůj "přestup" zdůvodňoval tím, že právě jeho tým zpracovával protikorupční strategii vlády. Materiál kabinet přijal počátkem letošního roku. Moroz předpokládal, že bude mít na starosti naplňování této strategie a kontrolu, zda je skutečně plněna.

Odpoledne se ale proti jeho plánům postavil premiér Petr Nečas (ODS). "Náměstek vicepremiéra Johna by se musel stát zaměstnancem Úřadu vlády ČR. Pan Moroz zaměstnancem není a nikdy se jím nestane," vzkázal prostřednictvím svého mluvčího Jana Osúcha.

"Nebudu se k tomu prozatím vyjadřovat," reagoval pro Aktuálně.cz Radek John.

Vicepremiér a předseda Věcí veřejných John, jehož ve čtvrtek na ministerstvu vystřídal nestraník Jan Kubice, už dal najevo, že s Morozem do svého nového týmu počítá.

Johnův odchod z křesla ministra vnitra byl výsledkem jednání, která měla vyřešit hlubokou vládní krizi.

ODS premiéra Petra Nečase žádala, aby vnitro přestalo být ovládáno VV a také lidmi, kteří jsou podle ní spojeni s bezpečnostní agenturou ABL. Tu dříve vlastnil významný politik a bývalý ministr dopravy VV Vít Bárta, který kvůli podezření z možné korupce sám podal demisi.

John odchází, Kubice přichází:

 

Právě se děje

Další zprávy