Morálka politiků se má hodnotit přísněji, míní Češi

ČTK ČTK
2. 4. 2015 18:00
Podle dvou třetin obyvatel nicméně spory a aféry ve veřejném životě zveličují novináři a ničeho se jimi nedosáhne.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šest z deseti Čechů by morálku politiků posuzovalo přísněji než u ostatních lidí, protože v politice mají být jen ti nejlepší. Polovina lidí se přitom přiklonila k názoru, že by hodnocení politiků mělo zahrnovat i jejich soukromý život.

Podle dvou třetin obyvatel České republiky spory a aféry ve veřejném životě zveličují novináři a ničeho se jimi nedosáhne. Vyplývá to z březnového průzkumu, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Názory veřejnosti na posuzování morálky politiků se příliš nemění, uvedlo CVVM. Podobný jako před dvěma lety tak zůstal také podíl lidí, podle kterých platí pro politiky stejná morálka jako pro všechny ostatní. Letos si to myslelo 37 procent lidí.

Odpustily by jen 3 % dotázaných

Pouhá tři procenta dotázaných by politikům ledacos odpustila, protože se často dostávají do obtížných situací.

Proti polovině Čechů, kteří by do hodnocení politiků zahrnovali i jejich osobní život, stojí 45 procent lidí, kteří by morálku politiků posuzovali pouze podle jejich jednání v politice. Také zde nejsou patrné výrazné změny. "Aktuální rozložení názorů je srovnatelné s výzkumem realizovaným v roce 2013, 2011 i 2010," uvedlo CVVM.

Novináři aféry zveličují

V hodnocení sporů ve veřejném životě se nejvýrazněji zvýšil počet lidí, podle kterých aféry zveličují novináři. Nyní si to myslí 67 procent Čechů, před dvěma lety to bylo 56 procent.

"Aktuálně je tak o nafukování problémů novináři přesvědčeno zdaleka nejvíce lidí od začátku sledování, tj. od roku 2002," uvedli autoři průzkumu. Devět z deseti Čechů ale věří, že o problémech a sporech je třeba informovat, protože politici potřebují veřejnou kontrolu.

Nejvýrazněji v hodnocení politických afér proti roku 2013 ubylo lidí, podle kterých jde při sporech hlavně o vyřizování osobních účtů: ze 70 na letošních 62 procent. Zároveň vzrostl na 39 procent podíl lidí, kteří vidí ve sporech hlavně snahu řešit věcné problémy. Osm z deseti Čechů míní, že politické aféry patří k životu a vyskytují se i v jiných demokraciích, stejný počet dotázaných se obává, že Česku dělají ostudu před světem.

CVVM se v průzkumu v první dekádě března dotazovalo 1045 lidí ve věku od 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy