Moldan: KSČM se chová protiústavně. Musí konat soud

Ludvík Hradilek Martina Macková, Ludvík Hradilek
5. 11. 2008 10:20
Se čtenáři diskustuje senátor Bedřich Moldan
Senátor Bedřich Moldan
Senátor Bedřich Moldan | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor Bedřich Moldan (ODS), polistopadový ministr životního prostředí, je přesvědčen o tom, že KSČM se chová protiústavně. Moldan byl členem komise, která k tomuto tvrzení tři roky sbírala důkazy.

"Skutečně mě šokovalo, že se KSČM tak jednoznačně hlásí ke komunistické ideologii a k činům, které charakterizují bývalou KSČ včetně "Vítězného února" a mnoho dalších. Vůbec bych nepochyboval o tom, kdyby se současní vedoucí představitelé KSČM dostali k moci, zavedli by snad ne přímo komunistickou hrůzovládu, ale určitě nedemokratický a špatný režim," řekl Moldan, který ve středu odpovídal on-line na otázky čtenářů Aktuálně.cz 

Komise sesbírala 542 indicií, které ukazují možný střet se zákony a ústavou. Závěry komise nyní posoudí vláda,která by je měla odeslat Nejvyššímu správnímu soudu k posouzení.

"Jsem naprosto přesvědčen, že jsme protiústavnost KSČM přesvědčivě ukázali. Je na soudu, aby na základě našich indicií konal," soudí Moldan.

Mezi důkazy jsou například výroky představitelů strany, které podle komise ukazují na to, že KSČM se hlásí k odkazu KSČ a k myšlenkám V. I. Lenina nebo Karla Marxe. Dalšími doklady jsou výpisy ze stranických dokumentů a nebo třeba i postoje KSČM k Únoru 1948, režimu na Kubě, k násilí Číny v Tibetu či agresi Ruska v Gruzii.

Protizákonné je podle komise také to, že strana podporuje zakázaný Komunistický svaz mládeže a také bývalého vysokého představitele KSČ Karla Hoffmanna, který je odsouzen za vpád sovětských vojsk v roce 1968.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:03Autor: Peter

Otázka: Máme vůbec sílu KSČM zakázat ? Velká část spolecnosti stále myslí po bolševicku, jak ukázaly volby.

Bedřich Moldan: Dobrý den!
Pokud se prokáže, že KSČM a její činnost není v souladu se zákonem, neměla by stát otázka, zda "máme sílu". Zákony prostě platí a rozhodně se mají dodržovat. Tím spíš že, jak píšete, velká část společnosti stále myslí po bolševicku, to znamená mimo jiné neuznávání vlády práva a zákona.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:06Autor: Peter

Otázka: Proč se KSČ nezakázala ihned po převratu ? Proč nebyli ihned po listopadu funkcionáři STB a KSČ pozatýkáni a souzeni, proč nebyly ihned zajištěny spisy a kartotéky STB.

Nebylo to kvůli tomu, že převrat bylo spíše takové, předem naplánované, divadlo, ve kterém jen komunisté převlékli kabáty a dále zůstali u

Bedřich Moldan: Jistě si vzpomínáte, že důležitým polistopadovým heslem bylo "nejsme jako oni". Nicméně si myslím, že se komunistická strana zakázat měla a že někteří funkcionáři KSČ a rozhodně StB před soud měli být postavení. V žádném případě však nevěřím, že převrat byl nějak "předem naplánován".

Odpovězeno: 05. 11. | 11:08Autor: Radek

Otázka: Jaká je podle Vás šance na zákaz KSČM?
Není dnes již pozdě na takový krok? Neměla být a proč nebyla KSČM zakázána v roce 1990?

Bedřich Moldan: Pokud chceme dodržovat zákony, rozhodně by měla být KSČM zakázána. Naše ústavní komise 76 případů, které podle našeho názoru jsou porušením Ústavy a platných zákonů.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:11Autor: Pegy

Otázka: Pane senátore, má význam rušit stranu, s jejíž politikou se ztotožňuje cca 15 pct voličů? Jejich názory, bohužel, zákazem strany nezmizí.

Bedřich Moldan: Názory těch lidí rozhodně nezmizí, ale měli by si uvědomit, že mnohé z nich jsou založeny na ideologii, která je proti demokratická a založená na uznání násilí jako legitimního politického prostředku.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:14Autor: Pavel

Otázka: Myslíte si, že nacisté a komunisté by měli být postaveni do jedné roviny a nebo myslíte, že nacisté jsou horší? Co byste doporučil, aby se mnohem více vědělo o zrůdných činech komunistů, jako jsou 50.léta? Díky a hezký den.

Bedřich Moldan: Tohle je po mém soudu ta základní otázka: nevidím mezi nimi rozdíl. O zrůdných činech komunistů by se rozhodně mělo vědět daleko víc. Po druhé světové válce poměrně dlouho unikaly pozornosti, protože byly překryty vojenskými úspěchy Sovětského svazu, který "pomohl zachráni svobodný svět před zvůlí nacismu". Od té doby ovšem už uplynulo hodně let a měli bychom si v plné míře uvědomit, co všechno komunismus napáchal.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:19Autor: mihal

Otázka: a) V čem se lišíte od komunistů samotných? Oni zakazovali jiné strany, vy chcete zakazovat jiné strany ...
b) Nemyslíte, že právě tyto nesmyslné a zbytečné komise, jejímž jste členem, snižují popularitu Senátu ? "Senátoři si chtějí přivydělat, založí si komisi ..."

Bedřich Moldan: Vážený Mihale, v tom je právě ten velký rozdíl: Především je třeba říci, že naše komise nenavrhuje Komunistickou stranu zakázat, nýbrž upozorňuje na to, že se chová protiústavně a protizákonně a doporučuje, aby se příslušný orgán v tomto případě Nejvyšší právní soud touto věcí důkladně zabýval. Jestliže dojde k závěru, že naše zjištění jsou pravdivá, nemělo by nastat nic jiného než zákaz instituce, která nedodržuje zákony. To platí naprosto obecně ať se jedná o politickou stranu, průmyslový podnik nebo jakoukoliv jinou instituci. Při založení komise jsme rozhodně nemysleli ani na popularitu Senátu ani na zvýšení svých příjmů (práce v komisích není zvlášť honorována, je to součást naší normální práce). Dospěli jsme prostě k závěru, že je třeba se otázkou ústavnosti a zákonnosti činnosti KSČM vážně zabývat.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:21Autor: Martin S

Otázka: Z jakého důvodu dochází k takovýmto postupům proti KSČM až teď? Osobně bych KSČM zakázal dávno, tato strana mi vadí, ale uznávám práci jednotlivců a je mi jedno z jakých stran jsou. Spoustu dobré práce odvedli třeba odvedli ve svazu Nájemníků, absolutně ale nechápu jejich zvrácenou ideologii...

Bedřich Moldan: Vážený Martine, s Vaším názorem v zásadě souhlasím, i když bohulibé činnosti ve Svazu nájemníků jsem si nevšiml. Pokud skutečně jde o užitečnou práci, bylo by jistě lepší, kdyby s komunistickou ideologií neměla společného vůbec nic.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:24Autor: lilie

Otázka: Proč se senát, jmenovitě Vy, Štětina a Mejstřík co na práci, že se zabývá prkotinami? Nebylo by lepší zabývat se smysluplnými problémy obyvatel ČR? Pokud vím, tahle strana nemá žádné skandály, které mají ostatní strany.

Bedřich Moldan: Posouzení ústavnosti a zákonnosti KSČM nazývat prkotinou je hloupé. Jde o zásadní věc. Pokud chceme žít v právním a demokratickém státě.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:26Autor: pavel

Otázka: zrušit KSČM může navrhovat jenom sebevrah nebo šílenec protože voliče okamžitě získá soc.demokracie nebo přejmenovaná KSČM ke které skupině patříte docela jsem si vás vážil pokud jste byl ministr ale vidím že se člověk mýlí a patříte k lidem typu s.Mejstřík a Štětina to mně mrzí

Bedřich Moldan: Myslím, že nemáte docela pravdu, protože ani pouhé přejmenování KSČM nepřipoouští. Zřejmě si uvědomuje, že i tak poměrně malá změna by mohla spustit jakýsi proces, který by nakonec vedl k tomu, že by její pozice byla oslabena. Vědí dobře proč to nedělají. Právě proto je však třeba co nejdůrazněji upozornit na to, že se nechovají v souladu s našimi zákony.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:27Autor: X

Otázka: Nebylo by lepší zakázat lidi, kteří hlásí názory v rozporu s ústavou? A to i z minulosti? Pan Štětina těžil z výhod režimu, Mejstřík svazák jak poleno... Nepovažujete celé tyto snahy za naprostou frašku?

Bedřich Moldan: Zakázat lidi - to právě uměli jenom komunisti.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:28Autor: Vašek

Otázka: Jak docílit zákazu KSČM,když bývalých členů KSČ je např.ČSSD,ale i v ODS a KDU ČSL? Není to jen divadýlko pro lidi?To se mělo stát hned po revoluci a ne teď 20 let po ní. To by museli být odejiti všichni co stou stranou měli něco společného.Nař. lidovci byly v Národní frontě . Jaký máte na to názor?

Bedřich Moldan: Už jsem se pokusil odpovědět výše.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:29Autor: Petr

Otázka: Protiústavní strana za mj. postoj k agresi Ruska v Gruzii? Nemel obdobný názor i pan prezident a mnoho dalších politiků a politologů?

Bedřich Moldan: Postoj ke Gruzii rozhodně není důvodem pro naše návrhy. Našich 76 indicií se týká zcela jiných věcí, především schvalování ideologie Marxe a Lenina vyzývající přímo a jednoznačně k násilí.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:30Autor: Luděk

Otázka: Naše ústava zakazuje propagaci fašismu a komunismu. Nestačí k zákazu KSČM již ten samotný fakt, že propagují komunismus již samotným názvem své strany?

Bedřich Moldan: Takový názor mám nejen já, ale i naše komise.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:34Autor: Pavel

Otázka: Proč se zabýváte sbíráním indicií, když sama myšlenka komunismu je neslučitelná s obecně uznávanými lidskými právy, stejně jako např. fašismus. Není to plýtvání energií, časem a financemi za peníze daňových poplatníků?

Bedřich Moldan: Máme rozhodně stejný názor jako Vy, avšak chtěli jsme to jasně a jednoznačně dokázat prostřednictvím nezpochybnitelných písemných dokumentů. Naše zjištění by měla být podkladem pro rozhodnutí soudu a jak víte, soud se musí rozhodovat na základě naprosto jasných důkazů, nikoliv na základě toho, co je "všeobecně známo", i když by to bylo nad slunce jasnější. Činnost naší komise nestála daňové poplatníky téměř nic.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:37Autor: Miloš

Otázka: 1.Pane Moldane,nemyslíte si,že ODS svoji špatnou politikou "udržuje"komunisty?Má tedy na tomto stavu svůj podíl?
2.Nebylo by lepší se věnovat důležitějším věcem?
3.Proč jste hlasovali s komunisty vždy,když se vám to hodilo?

Bedřich Moldan: Především si nemyslím, že ODS dělá špatnou politiku a rozhodně si nemyslím, že by tím udržovala komunisty. Jak samozřejmě víte, práce v komisi je jen malou částí mé senátorské činnosti. Jestli v některých případech komunisté hlasují stejně jako ODS, je to jejich věc, v žádném případě se neohlížíme na to, jak oni hlasují. Máme svůj jasný názor.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:39Autor: Martin Nový

Otázka: Dobrý den, proč existují komise ke KSČM, ale neexistují komise pro protiústavní jednání ostatních stran? Zdravotnictví zdarma (jesliže jen o jednoho méně ustavního soudce se domnívá, že je to protiústavní, něco na tom bude), využívání nacistických a fašistických hesel ze strany ODS apod?

Bedřich Moldan: Srovnáváte nesrovnatelné. Komunistická ideologie schvalující násilí má na svědomí desítky milionů životů a strašlivou spoustu nespravedlností a ukrutností. To přece nemůžete klást do jedné řady s chováním normálních politických stran a jiných institucí.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:40Autor: Hop

Otázka: Dobrý den. Nemyslíte si,že je na zákaz KSČM trochu pozdě? Nesnažíte se spíš něčím zakrýt své neúspěchy touto komedií? Raději se zabývejte kauzou Morava a tím,jak po fotkách slintal pan Tluchoř !

Bedřich Moldan: Už bylo řečeno.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:41Autor: PAVEL PAVLÍČEK

Otázka: Pane senátore, myslíte si, že se u nás najde soudce(soud), který by se nebál komunisty postavit mimo zákon?
V Radě Moravskoslezkého kraje byla tři volná místa, získali je komunisti.Ostatní má ČSSD. Bude vůbec možné komunisty zakázat? Není na to už pozdě? Euforie z 1989 je už dávno pryč.

Bedřich Moldan: Už jsem odpovídal.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:41Autor: Ladislav

Otázka: V dnešní době je to naprostá ztráta času, je třeba dělat užitečnější věci

Bedřich Moldan: Už jsem odpovídal.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:43Autor: Jan

Otázka: Úplná shoda s mafií. K dosažení bohatsví jsou její prostředky dobré. Poté se mění metody, obléknou bílé košile, vyperou peníze a z mafiánů se stávají úctyhodní občané -mnozí začnou sami proti mafii brojit. Přichází chvíle, kdy jim dříve dobrá mafie vadí. Souhlasíte, že s KSČ je to obdobné?

Bedřich Moldan: Určitě máte do velké míry pravdu.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:45Autor: Helena H.

Otázka: Myslím že důvodů proč zrušit KSČM je dostatek. Ale jaké jsou důvody proti zrušení ? To že je v republice 15% komunistů ? Vědí vůbec ti lidé k čemu se to hlásí ? A proč se do každé politické debaty v televizi zvou zástupci komunistů ? Proč se s nimi vůbec media baví ?

Bedřich Moldan: To je právě ono. Naší snahou bylo ukázat veřejně a nezpochybnitelně, na základě jednoznačně doložených výroků samotných současných komunistů jaký charakter má komunismus a činnost KSČM.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:47Autor: Michal

Otázka: Dobrý den, které ze zpracovaných indicií považujete za dostatečně průkazné, že odporují liteře zákona o politických stranách?

Bedřich Moldan: Nechci poukazovat na některou z indicií zvláště. Z velmi dlouhého seznamu jsme vybrali 76 závažných, z nichž prakticky každá podle našeho názoru měla stačit k tomu, abychom pochopili, že činnost KSČM je protiústavní a protizákonná. Stačí, že se odvolávají na Lenina a Komunistický manifest, v jehož závěru se přímo vyzývá k násilí.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:50Autor: Vilém Hošek (člen ODS)

Otázka: Dobrý den, kolik členů vaší komise bylo před listopadem v KSČ? Pane Moldane, vsadíme se, že práce této komise protiústavnost KSČm neprokáže? Bolševika totiž z parlamentu dostane časem jen botanika.

Bedřich Moldan: Jsem naprosto přesvědčen, že jsme protiústavnost KSČM přesvědčivě ukázali. Je na soudu, aby na základě našich indicií konal.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:50Autor: Mirek

Otázka: Havel ji mel zakazat uz v roce(1990)ale z chyb se clovek uci,osm let jsem v Americe cekal na vitezstvi demokratu a take jsem se dnes dockal,takze preji domu hodne vytrvalosti a urcite"zakazat KSCM"

Bedřich Moldan: Děkuji za názor.

Odpovězeno: 05. 11. | 11:57Autor: londrej

Otázka: Dobrý den pane senátore,
co Vás nejvíce šokovalo při zjišťování ústavnosti KSČM? Myslíte si, že kdyby se tato strana dostala k moci, zavedla by stejnou politiku jako v roce 1948? Dá se Filip nebo Grebeníček srovnávat s Gotwaldem a dalšími komunistickými politiky tehdejší doby?

Bedřich Moldan: Mám podobné pocity jako Vy. Skutečně mě šokovalo, že se KSČM tak jednoznačně hlásí ke komunistické ideologii a k činům, které charakterizují bývalou KSČ včetně "Vítězného února" a mnoho dalších. Vůbec bych nepochyboval o tom, kdyby se současní vedoucí představitelé KSČM dostali k moci, zavedli by snad ne přímo komunistickou hrůzovládu, ale určitě nedemokratický a špatný režim. Jsem ale naprosto přesvědčen, že se tak nestane, že se tak nestane a pevně doufám, že práce naší komise k tomu přispěla. Děkuji Vám za otázku.

 

Právě se děje

Další zprávy