Mlynář před soudem: Jsem nevinen

redakce DOM, čtk
25. 7. 2006 11:30
Praha - Soud dnes začal řešit případ bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Stíhán je kvůli spornému založení společnosti Testcom servis.
Vladimír Mlynář je třetím polistopadovým ministrem, který stanul před soudem
Vladimír Mlynář je třetím polistopadovým ministrem, který stanul před soudem | Foto: čtk

Bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář dnes před soudem zopakoval, že je nevinen. "Cítím se plně nevinen v rozsahu obžaloby a pokusím se to soudu doložit," zahájil svou výpověď u pražského městského soudu.

Spolu s exministrem čelí obžalobě také šéf společnosti Testcom servis a exředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek Testcomu Vít Novotný. Líčení je nařízeno do čtvrtka, naplánovány jsou ještě termíny v srpnu a v září.

Mlynářův příběh se začal odvíjet poté, co ještě coby ministr informatiky nechal založit společnost Testcom servis a převedl na ni provoz Portálu veřejné správy. Podle závěrů policie tím porušil zákon, protože k vytvoření společnosti neměl předchozí souhlas vlády. A stát a jeho příspěvkové organizace nesmějí zakládat obchodní společnosti bez "posvěcení" kabinetu.

Třetí ministr před soudem

Mlynář je třetím členem polistopadových vlád, který stane před trestním senátem.

Prvním byl sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda, který si od loňska odpykává ve vězení pětiletý trest za vytunelování mělnické firmy Liberta.

V souvislosti s kauzou Diag Human je souzena bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková. Podle obžaloby uzavřela pro stát nevýhodnou smlouvu s právníkem.

Mlynář byl loni v dubnu obviněn z napomáhání k trestnému činu zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Trestní oznámení na něj podali bývalý zaměstnanec ministerstva informatiky Milan Novák a politik Aleš Moravec.

 

Právě se děje

Další zprávy